|
Frederik R.H. Bülow - manden bag guldalderen |
Statsministeren nævnte jo i sin nytårstale i går den danske Guldalder - og at mange af de som var med til at skabe den, kom fra udlandet.
Jeg kom i den forbindelse til at tænke på, hvor mange af de yngre læsere som mon egentlig ved hvad Guldalderen er, og hvad den kommer af. Og tænkte at jeg hellere måtte rode bod på denne manglende viden. *
Guldalderen starter i 1849. Danmark ligger i
borgerkrig, hertugdømmerne Slesvig og Holstein vil vriste sig løs fra riget, i det de føler sig mere tyske end danske. Preussen og Det Tyske Forbund kommer Slesvig/Holstein til hjælp.
Her får Overgeneral Bülow en genial idé, og inspireret af rygterne om det
nylige guldfund i Californien, lader han historien om et dansk guldfund ved Roskilde spredes.
Dette får europæere i titusindvis til at valfarte til Roskilde, op gennem Preussen. Heriblandt mange fattige preussere og tyskere, som ellers ville skulle springe soldat. En del deserterer simpelthen, og grundet manglen på folk ender det med at Preusserne og Det Tyske Forbund trækker sig ud af krigen, således at Danmark kan holde sammen på hele riget.
Imens graver de håbefulde, tilrejsende europæere i det udpegede område ved Roskilde, men man finder ikke andet end grus - de som har været på Roskilde Festival har sikkert bemærket de store udgravninger i området, som stadig kan ses tydeligt.
Efter et par år rejser mange slukørede hjem, andre bliver hængende i landet, og prøver at klare sig -
gæstegravere, omtales de foragteligt. Der er ikke meget arbejde for dem at finde, så nogle beskæftiger sig ved tiggeri, andre forsøger sig med skillingsviser og atter andre som karikaturtegnere.
Man mener også det var en af disse gæstegravere, som i et anfald af guldfeber stjal guldhornene, og fik dem smeltet om, hvilket der straks var nogen der skulle skrive et digt om.
I det hele taget var København på det tidspunkt totalt overrendt af middelmådige digtere, malere og kunstnere generelt - gæstegravere som prøvede at overleve.
Heldigvis sluttede det i ved udbruddet af
krigen i 1864 - nu havde de fleste gæstegravere fået nok, og rejste sydpå og sluttede sig til de Preussiske tropper, under
Bismarck. Dette var én af grundene til at Preussen og Slesvig/Holstein vandt overlegent. En anden var, at de kom med deres nyopfundne bagladere - heraf slangudtrykket
bøsse om deres geværer. Disse bøsseregimenter var i stand til at fyre den af igen og igen, meget hurtigere end de danske tropper kunne overkomme, og danskerne blev overrendt ved Skamlingsbanken og ved Seem mellem Lem og Tarm.
Men de tilbageværende gæstegravere viste sig faktisk at være ganske habile komponister, digtere, malere - kunstnere i det hele taget. Og det er derfor man taler om Guldalderkunst og Guldalderkunstnere.
* Jep, der stod
rode med vilje!
Ceterum censeo Facebook esse delendam.