Leoparddrengens
Public Key

fredag den 10. februar 2012

Spartacus: Blood and Sand - en anmeldelse

3 kommentarer
Da jeg får et par uger siden opdagede at der var en nyere TV-serie med denne titel, blev jeg straks ret nysgerrig - især i det jeg var - er- stor fan af TV Serien Rome, og gerne vil have mere af det. Jeg kunne dog se, at serien mere blev sammenlignet med et mix af 300 og Gladiator - men det lød nu heller ikke dårligt.

Jeg forhørte mig lige på twitter, at det ikke var en helt dødssyg historie - det ar det ikke fik jeg at vide. Og så købte jeg Blood and Sands. Som ankom i mandags - og jeg er allerede kommet til at se alle 13 afsnit - så helt dårlig var den vist ikke :)

Handlingen foregår inden det berømte slaveoprør, og følger thrakeren Spartacus' vej til at blive og være gladiator  i provinsbyen Capua i det sydlige Italien. Men hvis man forventer en prequel til filmatiseringen/serialiseringen af Howard Fasts Spartacus-fortolkning tager man fejl.

Der er ikke meget socialist-romantik over denne historie; den handler mere om ære, forræderi og intriger. Og blod, sex og drab.

Sammenligningen med 300 og Gladiator er ikke helt forkert, men den giver også et lidt forkert billede synes jeg, for så tror man det hele handler om kamp. Og det gør det ikke - den bærende historie er efter min mening ganske udmærket, og tager sit udgangspunkt i Spartacus ønske om at genvinde sin kone fra før han blev slave - og om fortabelsen undervejs.

(Spartacus hedder iøvrigt slet ikke Spartacus, det er blot hans "kunstnernavn" som gladiator - det drilles vi som seer en del med, da vi aldrig lærer hans rigtige navn.)

Men, når det så er sagt, at historien faktisk er udmærket, kommer man heller ikke uden om at nævne andre hovedingridienser i serien. Nemlig sex og nøgenhed, og vold & blod.

Der er nemlig ganske meget nøgenhed i den serie, det er nok den mest gennemførte på det punkt jeg har set endnu. Og mere demokratisk fordelt end sædvanligt - jeg tror aldrig jeg har set så meget full-frontal mandlig nøgenhed (porno undtaget) - men så er der også tale om meget veltrimmede, og ikke mindst meget barberede mænd.

Og blodet - ja, det er der meget af. Lemmer afhugges, pulsårer skæres over, maver spiddes - i et væk, og i stop-motion sekvenser som i 300. Og med et farvefilter som lever op til titlen, som tillader blod og sandfarverne at trænge igennem - så får vi det hele med, og mere til. Indimellem grusomt, men ikke som sådan sadistiskt.

Det kan lyde som om det bliver trivielt, men det gør det ikke. Ikke for mig, ihvertfald. For der sker trods alt også en del andet. Men ingen tvivl om - føler man sig frastødt af tanken om at se nøgne mennesker, eller vold & blod - så er det en serie man bør gå i en stor bue udenom. Hvis ikke - så kan den klart anbefales.

Den når dog ikke Romes højder - dertil er perspektivet alligevel for begrænset. Historien er stort set begrænset til areanaen og den sært beliggende gladiatorskole - at anbringe sådan en på kanten af en skrænt forekommer mig at være en sær idé. Og udover at det hele naturligvis er en optakt til slaveoprøret, er der ikke mange henvisninger til historiske begivenheder.

Skuespillet fungerer fint, baserer sig mest på australske og britiske skuespillere, hvoraf kun én for alvor er kendt i forvejen, John Hannah, som giver den som Batiatus - ejeren af gladiatorskolen.

Spartacus spilles af Andy Whitfield - og jeg blev helt trist, da jeg i researchen til denne anmeldelse så at han døde af kræft sidste år, 40 år gammel. Fandme trist, når man lige har lært ham at kende. Han spiller defor af naturlige årsager ikke Spartacus i fortsættelsen, Vengeance - som jeg ikke har set, men glæder mig til. Der blev også, men Whitfield var syg, lavet en prequel, Gods of the Arena - den må jeg også have fat på.

(Det føles iøvrigt helt som der er en dansk connection - Whitfield lignede Coster-Waldau en del, slynglen Ashur ligner Michael Carøe - og slavinderne Naevia og Mira ligner henholdsvis Rikke Rønholt og Cecilie Stenspil - ikke at det har noget med noget at gøre, det føltes bare så sært at det måtte nævnes.)

Anyway, som opsummering: har man lyst til god underholdning i 13 episoder, og kan man tåle blod og nøgenhed - så er Spartacus: Blood and Sand absolut et køb værd.


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 8. februar 2012

Hvad geiger-tælleren fortalte...

Ingen kommentarer
Jeg var til anden del af den forsøgsrække jeg deltager i i går - hvor jeg tidligere fandt på smart måde at bruge zone-systemet til billigere billetter - som indbefatter indtagelse af radioaktiv føde.

Naturligvis lige noget for en superhelt, og jeg har prøvet det før, så det er jeg rimelig kold overfor (som Karsten Nonbo ville have sagt). Men jeg må indrømme, at da en fyr gik på gange med en geigertæller - sandsynligvis for at checke at der ikke skulle være havnet radioaktivt materiale utilsigtet nogen steder, og den gik i vejret da den tilfældigt pegede i retning af mig... så kunne jeg ikke lade være at grine lidt nervøst.

Og da han så bemærkede det, og gik hen til mig, mens tælleren gik amok som i en Hollywood-film når han pegede den i min retning, og sagde: "Ja, sådan er det jo..." må jeg sige at jeg lige overvejede hvad helvede det var jeg havde gang i...

Men som @VulleBalut også skrev til mig: Du må ofre dig for videnskaben. With great powers comes great responsibility.

Og hvad skal jeg gøre - de er helt vilde med mit mave-tarmsystem, videnskabsfolkene. "Man kan virkeligt se hvor alting er!" sagde de henrykt.

Og det er jo en ros det er svært at leve foruden...

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

For mange muse-markører i Origin spil?

Ingen kommentarer
Jeg havde lige købt et par ældre spil på Origin, og opdagede så at det ene, Dead Space, viste 2 muse-markører. 

Jeg fandt svaret på at fjerne den ene ved at google, men det var ikke helt nemt at finde, så jeg deler det lige - måske en anden kan få glæde af det engang.

Problemet er Origin's Overlay - Origin er endnu i beta, så det er forhåbentligt en fejl der forsvinder - men indtil da kan du slå det fra ved at trykke på "tandhjulsknappen" Tilpas og Kontrollér Origin, gå i Indstillinger vælge fanebladet I Spillet og fjerne markering ved Aktiver Origin i Spillet.

Problem løst :)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.