Leoparddrengens
Public Key

fredag den 20. april 2012

The Man Without a Face af Masha Gessen

1 kommentar
The Man Without a Face - The Unlikely Rise of Vladimir Putin handler, som titlen også antyder om Putin, ikke mindst tiden før han så pludseligt kom frem i rampelyset. Hvor den prøver at fortælle en mere fyldestgørende historie end den autoriserede biografi.

Det gør den på sin vis også meget godt, selvom meget stadig fremstår mystisk og ukendt om denne på en gang gådefulde og simple person. For mig var første halvdel af bogen dog nok mere en genopfriskning af den senere sovjettid, og tiden under Jeltsin.

Men der var nu mange interessante ting at lære om Putin, ikke mindst fra hans tid som vice-borgmester i St. Petersborg.

Men hvor bogen for alvor tager fat, efter min mening, er den anden halvdel, efter han er kommet til magten. Hvor en masse af de store sager tages op og knyttes sammen. Jeg kendte dem jo godt - Bomberne i Moskva, Kursk, Dubrovka og Beslan, mordet på Litvinenko, Khodorkovskij og mange flere.

Men at se dem fortalt samlet og sammenhængende, og ikke mindst med oplysninger jeg ikke kendte, fordi de er gået i glemmebog i medier herhjemme (og i Rusland undertrykt), tegner sig et billede af et langt mere afsindigt regime, end jeg havde forestillet mig. Og jeg havde ellers forestillet mig meget, syntes jeg selv.

Et af de mere sigende afsnit handler om Kasparovs stædige, men forgæves forsøg på at udfordre Putin. Kasparov, en mand med så stor prestige at Putin ikke kan gøre som han plejer, få ham anklaget for et eller andet og gemt væk i Sibirien, eller myrdet i en trappeskakt. Istedet bliver Kasparovs kampagne saboteret 100% systematisk - hvorend Kasparov kommer hen er der gået noget galt i den hal han skulle tale i så arrangementet må aflyses, hoteller har ingen pladser til ham, og når han forsøger at tale på gaden overdænges han af æg eller ketchup fra unge bøller politiet har hentet til at genere ham.

Relativt fredeligt i forhold til så meget andet Putin står bag, men det viser for mig tydeligt hvor magtfuldkommen han er.

Store dele af bogen handler om ting så vanvittige, at man kunne tro den var skrevet af en konspirationsteoretiker - gid det var så vel, men det meste er faktisk veldokumenteret. Putins folk - først og fremmest KGB/FSB - er ikke ligefrem elegante i deres håndtering, nærmere arrogante i forhold hvad de gør, for de ved de kan slippe afsted med det hele.

Bogen slutter dog med overraskende håb og optimisme - ved protesterne efter parlamentsvalget i december.

Det er en rystende bog, som samtidig fænger og er hurtigt læst - hvis man har nogen form for interesse for hvad der sker i Rusland er det en must read, ligesom jeg også mener journalister må have særlig interesse for den.

Masha Gessen er journalist og redaktør i Rusland. Her tale hun om bogen på The Daily Show:


Ceterum censeo Facebook esse delendam.