Leoparddrengens
Public Key

onsdag den 12. december 2012

Hobbitten: En uventet rejse - anmeldelse

Ingen kommentarer
Så var det i dag Hobbitten første del havde premiere, og da det er min fødselsdag i morgen var det jo bare med at genoptage traditionen fra Ringenes Herre filmene, og fejre den med en tur til Middle Earth.

Og hvor har jeg dog savnet sådan en tur - det kunne jeg mærke såsnart der blev blændet op for historien, nu i 3D af typen jegskagidajskaja, hårene rejste sig på mine arme da musikken begyndte og Hobbitrup tonede frem igen.

Som de fleste der kender universet nok har gættet, holder filmen sig ikke stramt til bogen - men tager meget mere med. Jeg var faktisk overrasket over hvor meget - jeg havde godt nok håbet at Gandalfs tur til Dol Guldur ville blive dækket i de senere film, men The Necromancer er allerede her i første film en omtalt fare - og Radagast har ... - nej, skal ikke spoile.

Jeg synes alle tingene som ikke er i bogen fungerer rigtigt storartet - det er faktisk de steder hvor bogen følges tættest at filmen fungerer dårligst - hvilket dog stadig er ganske fremragende efter min mening.

Der er gensyn med mange karakterer fra Ringenes Herre-filmene, langt flere end jeg havde regnet med, og filmen er således i langt højere grad integreret med Ringenes Herre end bogen Hobbitten er med bogen Ringenes Herre.

Hvilket er godt, for den største svaghed i filmen er nok, at historien simpelthen ikke har det episke format som Ringenes Herre har - men ved at tage mere af Saurons genkomst med afhjælpes denne mangel. Ikke helt, men noget af vejen.

At lave 3 film á 3 timer ud af den relativt lille historie Hobbitten er, kunne lyde som halsløs gerning. Men det fungerer altså fint for mig, i kraft af sidehistorierne (som jo egentligt er hovedhistorien i det store perspektiv) - jeg havde gerne siddet en time mere i det gode selskab. Jeg kan dog godt forestille mig at ikke-inkarnerede Tolkien fans vil have et andet syn på det, de vil næppe forstå hvad det hele skal gøre godt for. Så vandene vil nok være mere delt end de var omkring RH-filmene - denne film er i høj grad for fans.

Og jeg glæder mig til næste år, og turen gennem Dunkelskov og mere Dol Guldur. Filmen levede helt op til mine forventninger, og mere til.

Det mest negative jeg kan komme på er oversættelsen - og det er ikke oversætterens skyld. Man holder sig nemlig til den oprindelige Hobbitten-oversættelse, og den er altså desværre noget bedaget. Der måtte filmens oversætter meget gerne være gået egne veje, efter min smag.

Anyway - 5 af 6 leopardkløer herfra. Det var dejligt!

(Opdatering, et års tid efter: min anmeldelse af anden del af Hobbitten)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.