Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 11. april 2013

De forkastede argumenter fra Morten Bødskov

Ingen kommentarer
I et desperat forsøg på at levere nogle argumenter som kan overbevise befolkningen om det fornuftige i, at indføre en ny Offentlighedslov som vil begrænse muligheden for aktindsigt i kritisk grad, har Morten Bødskov kommet sit og sine embedsmændshoveder i blød, så de kunne komme op med nogle gode argumenter.

Det kom der rigtigt mange fantasifulde forslag ud af - desværre ikke noget som var virkeligt brugbart, så det gode argument mangler stadig. Men jeg og andre på twitter har rodet i ministeriets papirkurve, her var de forkastede argumenter vi fandt:


Og - synes du heller ikke det er skide smart, med en lov som i uhørt grad begrænser vores muligheder for at kigge politikere og embedsmænd i kortene, uden de kan argumentere ordentligt for det, så kan man skrive under imod den ny offentlighedslov her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 8. april 2013

Henvendelse til Forbrugerombudsmanden om Oracle

8 kommentarer
Jeg har sendt dette til Forbrugerombudsmanden - jeg synes efterhånden det er på tide der bliver gjort noget ved Oracles bondefangeri i forbindelse med Java-opdateringer.

Kære Forbrugerombudsmand - 

Denne henvendelse for at gøre jer opmærksom på de metoder firmaet Oracle benytter for at markedsføre den såkaldte "Ask Toolbar" og "Ask Search Engine" fra firmaet Ask.com - metoder som jeg i mener i bedste fald kan betegnes som værende i modstrid med god markedsføringsskik i Danmark.

Oracle opkøbte for nogle år siden firmaet Sun, som har udviklet programmeringssproget Java. Dermed er det i dag Oracle som står for udgivelse af det såkaldte JRE - Java Runtime Environment - som er nødvendigt for at kunne afvikle programmer skrevet i Java.

Som det måske er jer bekendt, er der gennem de seneste mange måneder gang på gang opdaget sikkerhedsbrister i Java (rent teknisk i føromtalte JRE), som har gjort det nødvendigt at opdatere sin JRE fra Oracle, hvis man fortsat ønsker at kunne benytte Java med en vis grad af sikkerhed.

Og her er det problemet opstår. For Oracle har i sin opdateringsprocedurer tilføjet at man bliver "tilbudt" at installere førnævnte "Ask Toolbar" og "Ask Search Engine". En installation Oracle skriver at de anbefaler - men vigtigst, der er sat flueben i forvejen ved installationen, så hvis man ikke gør noget ved det installeres de automatisk.

Ask Toolbar og Ask Search Engine tilføjer (min påstand) intet af værdi til brugeren. De lægger sig som et filter ind over brugerens søgninger - Ask bruger simpelthen Google, men lægger sig i mellem, og resultater forværres til det ubrugelige - ene og alene med det formål at kunne vise reklamer, som de så kan få del i indtægterne fra.

Hverken Ask Toolbar eller Ask Search Engine har det fjerneste med Java at gøre, så hvorfor brugeren skal "tilbydes" dette under opdatering af Java er et mysterium. Til gengæld er både Ask Toolbar og især Ask Search Engine meget besværlige at komme af med igen.

Det virkelige problem for forbrugerne ved metoden, er at ganske mange "almindelige" brugere er tvunget til at opdatere deres Java ganske ofte - og det får de at vide de skal fra alle mulige kanaler. Men for disse brugere er installation ofte noget fremmed, og de har sandsynligvis lært at de bare skal klikke på Næste uden at foretage ændringer.

Sådan fungerer det nemlig for de fleste programmer - og har også tidligere gjort med Java. Men Oracles praksis med at lade fluebenet være sat på forhånd, og tilmed skrive at de anbefaler installationen, gør at rigtigt mange af disse brugere intetanende ender op med Ask Toolbar og Ask Search Engine installeret. Uden mulighed for at slippe af med det igen, uden at tilkalde hjælp.

Det har jeg desværre oplevet rigtigt mange tilfælde af, ligesom jeg har hørt om endnu flere.

Jeg kan ikke med sikkerhed sige hvad Oracles motiv for denne ageren er, men jeg gætter på at de modtager et beløb fra Ask.com for hver installation Oracle har stået for. Og Ask.com tjener så tilgengæld penge på de reklamer de efterfølgende kan vise.

Problemet er ekstra grelt i Danmark, da vi - fordi NemID er programmeret i Java - er pinedød nødt til at have Java installeret. I de fleste lande anbefaler man efterhånden bare folk ikke at have Java i deres browser, da det faktisk anvendes ret sjældent efterhånden på standard web-sider.

Men den mulighed har vi altså ikke i Danmark. Til gengæld har vi så altså nogle regler for markedsføring - og her mener jeg altså Oracle går over stregen. Faktisk mener jeg den mest dækkende betegnelse for metoden er bondefangeri.

Dette er ikke en formel klage - for jeg går udfra det ville være lidt besværligt med mig som anonym, desuden har jeg ikke selv lidt nogen form for tab i forbindelse med Oracles ageren. Rent faktisk kunne jeg sikkert tjene penge på det, hvis jeg tog mig betalt for alle de gange jeg har hjulpet folk af med deres Ask Search Engine. Men jeg håber at i på denne baggrund kan kigge på metoden af egen drift.

Tilsidst nogle henvisninger:

Jeg har på min blog skrevet om Oracles metode før. Her kan man også finde screenshots fra installationen.

Jens Vestergaard har på sin blog dokumenteret hvorledes Oracle umuliggør at man slår varslinger om opdateringer fra. Formodentligt udfra den tanke at flere opdateringer giver flere Ask-installationer, og dermed flere penge.

Wikipedia skriver om Ask-toolbaren her, hvor den betegnes som malware.

Det er ikke kun mig, der er fortørnet over Oracles metoder - det skrives der faktisk en del om. Her er et eksempel på en anden artikel om emnet, også med yderligere oplysninger.

Oracle er amerikansk firma, men har et dansk datterselskab, Oracle Danmark Aps, beliggende Metalbuen 66 i 2750 Ballerup.

Jeg skal også gøre opmærksom på at jeg publicerer denne henvendelse til jer på min blog. I kan eventuelt kigge på indlægget, muligvis kommer der andre detaljer/tilføjelser i kommentarsporet.

Jeg håber i hvert fald at I vil kigge på sagen - og I er meget velkomne hvis I ønsker aspekter uddybet.

Med de bedste hilsner
Leoparddrengen
Har du tilføjelser, flere aspekter - eller eksempler på hvordan du eller nogen du kender pludselig har stået med Ask.com som søgemaskine? Så smid gerne en kommentar herunder!

(Opdatering 24/4: Jeg har nu fået svar på min henvendelse.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.