Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 2. april 2011

bit.ly - Libyens mest populære site(?)

Ingen kommentarer
Indimellem støder man på et site, som man bare føler sig rigtigt glad for langt om længe at have bevæget sig ind på. Sådan havde jeg det lidt, da jeg oprettede en profil på bit.ly for et par dage siden.

Jeg kendte det selvfølgeligt godt i forvejen, for de fleste url'er i twitter forkortes jo af bit.ly - og jeg har egentligt også selv været indirekte bruger længe, da TwitterFeed, som omdanner mine blogudgivelser til automatiske tweets også laver et link til indlæggene med bit.ly.

For dem der ikke kender stedet, er bit.ly en url-forkorter; det vil sige, man kan give den en url - og de kan jo være ganske lange og kryptiske - og så laver den url'en om til en meget kortere - for eksempel http://bit.ly/ik62Ar (den leder direkte til bloggen her). Det kan især være vigtigt på Twitter, hvor man jo kun har 140 karakterer til sine meddelelser, og så kan sådan en url på 60-70 karakterer godt ødelægge lidt af stemningen.

(Rent teknisk sker der jo det, når man sådan forkorter en url, at den peger et helt andet sted hen - her til bit.ly's server. Når man så klikker på linket, kan bit.ly se koden tilsidst i url'en, slår den op i sin database, og omdirigerer så brugerens browser til den oprindelige url.)

Nu er det jo ikke fordi url-forkortere er noget nyt - jeg har selv længe brugt tinyurl.com, som var den første. Der hvor bit.ly var fed, opdagede jeg,  er at man jo altså kan lave sin egen brugerprofil. Og så kan man gå ind og se statistiker på brugen af de links man har lavet via bit.ly - og det synes jeg er interessant.

På den måde kan jeg - hvis jeg husker at bruge bit.ly til at lave links - se hvor mange som egentligt følger links ud fra mine indlæg - hvor mange som for eksempel læser en artikel i Politiken jeg henviser til. Ligesom jeg sikkert kan snuse på en masse andet. (Jeg spekulerer dog lidt på hvorvidt PageRank bliver ramt af det - om et url-forkortet link bliver talt med. Det kommer sandsynligvis an på den teknik der bruges ved redirigeringen - og den skulle man tro de folk der laver det har på plads.)

Og jeg synes jo det er lidt sjovt det med at kunne følge med i statistiker.

Da jeg så opdagede at bit.ly også havde en Chrome-extension som - blandt andet - gør det überultra nemt at lave sådan en forkortet url var det jo lige før den gik i bukserne på mig. Og glæden intensiveredes yderligere, da jeg opdagede jeg kunne integrere min TwitterFeed account med min bit.ly account, så de url-forkortede links TwitterFeed genererer til min blog laves under min bit.ly konto - og jeg kan dermed også se statistik på det.

(Iøvrigt blev jeg også ret glad for TwitterFeed da jeg kiggede nærmere på det - man kan faktisk sætte en del op jeg slet ikke var klar over!)

Anyway - som man kan høre er jeg blevet ret glad for bit.ly, og den måde den integreres. Så jeg gik på Wikipedia for at læse mere om sitet. Hvor jeg blandt andet fandt ud af - det havde jeg ellers ikke tænkt på - at endelsen .ly er fordi det er registreret under det libyske top-level domæne. Det kan man jo ikke lade være at tænke lidt over i disse dage - tænk hvis for eksempel alle libyske sites af en eller anden grund blev boykottet, og smidt ud af dns'er - så ville der pludseligt opstå et kæmpeproblem. For twitterbrugere, men også andre.

(Det er selvfølgeligt ikke fordi bit.ly egentligt er libysk - de har bare kunnet lide endelsen; ligesom rigtigt mange danske firmaer - NemID, for eksempel - bruger endelsen .nu, som egentligt tilhører østaten Niue.)

Og så lige et tip jeg fik, da jeg så på Wikipedia om bit.ly: Hvis man ikke er interesseret i at gå til et bit.ly link (for eksempel fordi man tror det er spam eller lignende),  men gerne vil have mere infomation om linket, kan man tilføje et '+' (plus-tegn) tilsidst i URL'en. Så omdirigerer bit.ly dig ikke, men fortæller i stedet de informationer serveren har om linket.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 1. april 2011

Den Store Bingovært

Ingen kommentarer
Det er helt forskrækkeligt som Anders Fogh bliver malet for tiden. Og sidst han lod sig portrættere kunne jeg ikke lade være at lave en nyfortolkning af statsministerportrættet.

Ligeledes denne gang, med Thomas Kluges portræt - når jeg ser maleriet kan jeg ikke lade være at tænke på, at det ser forkert ud med den bog. På en eller anden måde.

Og jeg tænker - i Kina havde de Den Store Rorgænger, i Nordkorea Den Store Leder. Og her i Bingoland havde vi Den Store Bingovært.

Jeg kalder tolkningen Din Egen Lykkes Smed (ikke at forveksle med Din Egen Løkkes Smed).


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Nazi-propaganda

Ingen kommentarer
Jeg kom forbi denne plakat tidligere. Jeg ved ikke om den er ny, jeg mindes ihvertfald ikke at have set den før.
Men er det bare mig der bliver henført - henført til 30'erne?



Jeg ved godt Pia er malet over - det fantastiske er, at der gik lang tid inden det gik op for mig, hvor jeg stod og stirrede på den. Jeg troede faktisk at karrikaturen var DFs.

så man kan mene dette indlæg er unfair mod dem - men alene det, at jeg troede de gjorde det siger lidt. Jeg håber at have givet samme tro videre.

Og så iøvrigt en cadeau til hømme der har lagt karrikaturen på. 

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hurra for det nye rejsekort med NemID!

8 kommentarer
Det bliver en stor dag i dag når det nye rejsekort træder i kraft i Københavnsområdet, sådan for alvor.

Jeg ved ikke, det er mit indtryk at mange har en vis skepsis overfor kortet - det kan der da også være god grund til, når man ser på det offentliges track record hvad angår store IT-projekter. Og hvis jeg ikke havde været lidt involveret i projektet som beta-tester havde jeg nok også selv været skeptisk.

Men det har jeg altså, som en slags betatester - jeg har bare ikke kunnet skrive om det før (på grund af en NDA). Og det kort er fedt! Endeligt noget som integrerer sig ordentligt med moderne teknologi. Og samtidigt gør op med en masse dogmer i den offentlige transport. Altså - for eksempel det, at man nu kan nøjes med at betale for én enkelt zone, når man kun bevæger sig for eksempel indenfor Zone 1, det er sgu da cool.

Samtidigt udregnes der automatisk rabat i forhold til hvor ofte du bruger kortet, så man behøver ikke tænke på hvad der bedst kan betale sig af klipekort eller billet eller månedskort eller noget - dit forbrug bliver helt enkelt trukket fra din Nem-Konto ved månedens udgang.

Okay, i den test jeg var i kunne jeg godt have ønsket at det hele var specificeret lidt bedre ud, for det var ærligt talt lidt svært at få til at passe og forstå - men de lovede at det nok skulle blive rettet, så det er jeg sikker på det er blevet.

Farvel til klippekortet
- goddag til RejseKortet
Og selvfølgelig er det også lidt usmart at ikke alle har modtaget kortet endnu, men jeg har da set at ihverfald DSB har sagt at de ikke uddeler nogen bøder i april - folk skal ligesom have lov til at lære at omstille sig. Det er da også kun fair når de nedlægger klippekortene som vi har vænnet os til siden 1980 (det er godtnok ret nostalgisk at skulle sige farvel til! - jeg husker stadig mit første!!).

Nå, men som sagt, kortet er vanvittigt nemt og intuitivt at bruge og integrerer de moderne teknikker. Men jeg vil alligevel gennemgå brugen her, for det kan der nok komme mange søgninger på.

Okay, det første du skal gøre er at presse kortet du har fået med posten ud af det plastik-pap der er omkring. På den ene side af den er sådan et halvt mønster, det er sådan en halv stregkode der kan scannes af en mobiltelefon. Og det kort skal man altid have med når man rejser, sammen med sit kort med NemID-nøgler.

Når man så er på en station eller et busstoppested, hvor man skal med toget/bussen så tager man sin halve mobilstregkode på sit NemRejseKort og sætter sammen med den halvdel der er på stationens billetautomat (som jo iøvrigt ikke længere virker til billetter, så den bliver nok udskiftet på et tidspunkt) / busstoppestedet, og tager et billede med din mobiltelefon af den samlede stregkode.

Denne stregkode indeholder så ganske smart information om hvem du er, og hvor du er!

Billedet af koden sender du som MMS til 0401 med teksten NemRejse (i testen var det vigtigt med små og store bogstaver, det har de forhåbentligt rettet). Og så får du en talrække tilbage i en sms, som du skal gemme, gerne notere ned på et papir (det er det enkleste).

Og så rejser du ellers hvorhen du skal.

Når du så er nået frem tager du på destinationens automat/stoppested et nyt billede af de to halve stregkoder, og sender det i en MMS til 0401 med teksten NemRejse efterfulgt af talkoden du modtog tidligere.

Så er din rejse registreret. Men for at det kan checkes at det virkelig er dig der har gennemført rejsen - sikkerhed frem for alt! - sendes nu et fire-cifret nummer tilbage i en sms. Dette nummer er en (ubrugt) nøgle på dit NemID nøglekort. Så nu sender du til 0401 teksten NemRejse <nøgletal> <cprnr> <kodeord>.

Hvor nøgletal er nummeret udfor nøglen på dit nøglekort, cprnr er dit cprnr, eventuelt Brugeridentifikation hvis du har lavet sådan en i NemID, og kodeord er det kodeord du selv har valgt da du først oprettede forbindelse til NemID.

Og så er din rejse endeligt registreret, og der kan udregnes rabatter og pris, som altså beregnes på baggrund af dit forbrug i en måned, og trækkes fra din NemKonto ved månedens udgang (eller vistnok den 4. i måneden, eller førstkommende hverdag derefter).

Er der så ingen konrol? tænker du måske. Jo, selvfølgelig. Men den kode du modtager ved registreringen på dit afrejsested tæller som dokumentation for rejsen, så den skal du bare give til kontrolløren.

Og hvad så hvis jeg ikke registrerer min destination? tænker du sikkert så. For så undgår man jo at blive trukket... sådan troede jeg ihvertfald først. Men der er systemet så snedigt indrettet, så hvis du ikke har registreret en destination inden en time efter afrejse, så regnes det som en overtrædelse, og du får automatisk beregnet en kontrolafgift. Så det er meget vigtigt at huske at få sendt koden afsted ved ankomst!

Ikke mindst fordi kontrolafgifterne er blevet sat op til kr 1.200 med indførslen af det nye system. Det har selvfølgeligt også kostet mange penge at udvikle, men først og fremmest er der altså ingen undskyldning for ikke at have gyldig rejsehjemmel længere - den der med et bøjet klippekort holder ligesom ingen steder.

Men altså - den første måned, i april, kan man rejse gratis - det er en indkøringsperiode. I hvertfald med DSB. (Jeg synes i øvrigt det er vildt synd for Søren Erichsen han er blevet fyret lige inden NemRejseKortet træder i kraft - og jeg tror et eller andet sted det er fordi transportminister Hans Christian Schmidt (den nar!) vil score æren selv.)

Jeg tror næsten jeg prøver en tur til Bakken i løbet af i dag, med DSB First og mit NemRejseKort, på den første dag det er i brug, her i det forårskåde april!

P.S. Måske er du havnet her ved en fejlsøgning, og ledte i virkeligheden efter et kneppekort? I så fald, følg linket.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Plutonium-eksperimenter

Ingen kommentarer
[Dette indlæg er egentligt skrevet for en lille uge siden, ca. Opdagede lige at det stod som kladde - troede egentligt det var udgivet for længe siden. Ikke fordi det ændrer noget - men måske er der noget af teksten der mønter sig på noget højaktuelt da jeg skrev det. I så fald er dette forklaringen.]

I lidt research på de forskellige radioaktive stoffer, som jo er ret apropos hele tiden for iden, stødte jeg på noget i Wikipedia's opslag om plutonium, som jeg fandt ret skræmmende, nævnt i en bisætning: at man havde indsprøjtet patienter med plutonium, for at lave forsøg med det. Så det googlede jeg lidt nærmere. Og fandt dette notat om emnet.

Og den er god nok - kort fortalt ville man i USA i 1945/46 gerne have mere viden om hvor meget plutonium blev optaget i den menneskelige krop, og for at finde ud af det måtte man måle hvad der blev udskilt gennem afføringen - efter at have indgivet præcise mængder.

Så derfor bad man op tilladelse til at injicere patienter på forskellige hospitaler med meget små mængder plutonium direkte i blodet, og derefter anylysere deres afføring. En tilladelse der blev givet, og forsøgene blev udført på mindst 18 patienter fordelt på et par hospitaler.

Små 30 år senere ville man lave nogle opfølgende forsøg på de patienter som stadig var i live. (En del var døde, ikke på grund af plutoniumen, men man havde til forsøgene primært brugt folk oppe i årene og med begrænset forventet levealder.)

Der var bare et problem: man havde aldrig informeret patienterne om forsøgene, og i mellemtiden var der kommet lovgivning om at medicinske forsøg krævede informeret samtykke. Alligevel blev de genindkaldte patienter stadig ikke informeret om, hvad man havde udsat dem for.

Tankevækkende, synes jeg.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 31. marts 2011

Velkommen til Finansbanken

Ingen kommentarer
Jeg synes man bør hilse ordentligt velkommen til Finansbanken - resultatet af fusionen af Sparekassen Lolland og  konkursramte Eik Bank - der som en Fugl Føniks i dag stolt bekendtgjorde alverden om sit nye navn (der mest af alt minder om et brætspil fra 70'erne?)

Anyways - jeg synes historien taget i betragtning det er på sin plads at hylde banken med den smukke nationalhymne for Østtyskland / DDR, som man jo hører alt for sjældent i vore dage, men som netop handler om at rejse sig fra ruinen: Auferstanden aus Ruinen.


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvad har jeg nu gjort

Ingen kommentarer
Jeg har fået en del hits på Svantevits Fald og lignende i dag. Det kan godt bekymre mig lidt, at jeg måske har ødelagt en eksamen får en masse unge mennesker.

På den anden side - det er måske meget sundt med lidt ekstra tid, så man kan lære lidt kildekritik. Jeg må ikke vakle i mine onde, fundamentalistiske principper!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 30. marts 2011

Quiz 148: Hvilken opskrift

Ingen kommentarer
Der er tale om en slags biksemad som især er udbredt blandt de svenske kannibaler som lever dybt i de store skove. Det er en opskrift hvor man virkeligt får brugt alt det sidste man har på lager!

Svar findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 29. marts 2011

...er en bank'e

5 kommentarer
Ungerne er ganske vilde med Nykredits seneste reklame - det kan jeg sådan set godt forstå. Den er god! Selvfølgelig er der nok lidt meget genbrug af en lille gumbas, men det er vel også fint nok.

Men her til aften udartede det sig lidt, da de sad og snakkede om den:

Ældste: Nykredit er en bank'e!
Yngste: Nej, Nykrediller er en bank'! [Han kan ikke helt ramme det der bank'e.]
Æ: Haha!
Y: Når du ser farven blå - tænker du på diller!
Æ: Hehe!
Y: Nej... Når du ser farven blå - tænker du på klunker!
Æ: Det burde vel være lyserød?
Y: Nej, hudfarvet. Når du ser noget hudfarvet - tænker du på klunker!
Æ: Okay...
Y: [rækker hånden frem, peger på den]: Se, der er hudfarve... nu tænker du på klunker!

Og så skiftede emnet ellers helt af sig selv til noget andet. Men her er den, så kan man selv indsætte nye ord og farver efter behag:


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 28. marts 2011

Google: Hvorfor hedder det lesbisk?

1 kommentar
Et storartet spørgsmål som kommer til mig via Google.

De fleste ved nok at lesbisk har noget med den græske ø Lesbos at gøre - men hvordan og hvorfor?

Lesbisk betyder jo egentligt noget der kommer fra Lesbos - og det har øens beboere også forsøgt at gøre krav på at det i dag udelukkende skal betyde, uden held - men omkring 1870 begyndte man også at bruge udtrykket om erotiske relationer eller kærlighed mellem to kvinder, og brugtes på samme måde som sapphism (ihvertfald på engelsk, jeg ved ikke om lignende har kunnet bruges på dansk).

Og med sapphism kommer vi tættere på den egentlige "synder": For udtrykket refererer til den græske digterinde  Sapfo / Sappho (Ψάπφω) som er født på Lesbos et sted mellem 630 og 612 f.v.t, død ca 570 f.v.t).

Det er begrænset hvor meget man egentligt kender til hende, ligesom ikke mange af hendes værker findes, man kender mest til hende fra omtaler i eftertiden, hvor hendes digte også indimellem citeres. Ikke desto mindre regnes hun som antikkens mest betydende og kendteste kvindelige forfatter/digter.

Og en del af den digtning man kender til handler om passioneret kærlighed til forskellige personer - af begge køn. Nogle historier fortæller også at hun har grundlagt en pigeskole, hvor eleverne blev undervist i musik og dans.

Og det er nok især fantasierne om hvad der kan være foregået på sådan en pigeskole på Lesbos, som for alvor har givet udtrykket lesbisk vind i sejlene.

Men hvorvidt Sappho egentligt har været lesbisk (eller biseksuel) må stå hen i det uvisse - men derfor kan man da godt sende hende en kærlig tanke alligevel, sådan af og til. (At Trykkefrihedsselskabet så også har kastet deres kærlighed på hende, og har brugt hendes navn til deres blad - det kan hun jo sådan set ikke gøre for.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.