Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 12. juni 2010

Lady Gaga - Alejandro

2 kommentarer
Ny video fra Lady Gaga. Det er ikke min yndlingssang fra hendes hånd, men videoen er godt nok visuelt flot. Og ender jo næsten i porno... - så kan man vel ikke forlange mere:


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Falklandskrigen og fodbold

Ingen kommentarer
Når England og Argentina havner i pulje med hinanden i VM, eller bare som i dag, spiller kampe samme dag - kommer jeg uvægerligt til at tænke på Falklandskrigen.

Denne meget mærkelige krig, som pludselig brød ud, da Argentina invaderede og gjorde krav på Falklandsøerne - eller Maldiverne som Argentina kaldte dem.

Og man kan sige, det er med en vis ret, Argentina vil have dem - geografisk giver det jo unægteligt en del mere mening, at de forblæste rev i Sydatlanten skulle høre til dem, end til Storbritannien - de er en rest af det verdensomspændende britiske imperium. Og er jo bestemt ikke interessante i sig selv, men giver adgang til en masse dejlige råstoffer i havet omkring dem.

Men der stod vi pludselig i 1982 med en krig som involverede et europæisk land. Og det var ikke sådan en pussenusset krig som dem vi har nu, hvor det altid gøres for befolkningens skyld eller af bedste mening. Nej, den her krig handlede om territorier og råstoffer, og om at Storbritannien fandeme ikke ville lade sig træde på, af sådan nogle lommeoberster, som dengang styrede Argentina.

Og fyldt med had var den. Margaret Thatcher rullede sig ud, med fråde om munden. Og alle feministerne, som gennem 70'erne havde præket, at hvis bare kvinder var ved magten, var der ikke mere krig, stod med skægget i postkassen.

Det var også en gammeldags krig i en anden forstand, for der var søslag af den rigtige slags, hvor skibe blev sænket - først var der er større argentinsk krigsskib der røg, siden et britisk.

Men der hvor jeg bedst kan huske krigen og hadet var på fodboldbanen. Dengang spillede den lille argentiner, Osvaldo Ardiles, for Tottenham - hvor han var ganske populær indtil udbruddet af krigen - men efter det måtte han rejse hjem, hadet og bagtalt i England. (Og så blev hans fætter dræbt i løbet af krigen, så den var virkelig god for ham...) Han kom tilbage et par år efter, men det blev aldrig det samme.

Og som skæbnen ville det, mødtes England og Argentina til VM i '86 - i en fantastisk kvartfinalekamp, som først og fremmest huskes for Maradonas scoring "med Guds hånd", som englænderne vist aldrig har tilgivet ham. Hvilket nu er lidt synd, for han spillede storartet i det hele taget.Så, jo, det sætter altid ting i gang i hukommelsen, når de mødes.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 11. juni 2010

Fodboldprofessoren om VM-bolden Jabulani

2 kommentarer
Dagens kampe er forbi - jeg sidder og stener til afterball og føler lidt jeg kan mærke nogle spejlingseffekter, men et vigtigt spørgsmål trænger sig på. Heldigvis har jeg fået fodboldprofessor Theodor Tøhes nummer ind på min speeddial:

TT: Ja, det Theodor.

LPD: Hej, Theodor, det er Leoparddrengen.

TT: Jamen - hej med dig. Jeg spekulerede også på hvornår du ville ringe.

LPD: Ok... det blev så nu.

TT: Og du vil vel spørge om bolden?

LPD: Ja, hvordan vidste du... nej, ligemeget. Men hvad er det med den bold?

TT: For det første er det jo ikke bare en bold, det er Jabulani!

LPD: Okay... Jabulani. Og hvad er der så med Jabulani?

TT: Ja, det betyder jo glædes over eller bare glæde på Zulu - og det synes jeg man skal!

LPD: Men den er jo vind & skæv?!

TT: Nej, den er ej. Det er bare en illusion.

LPD: Men de siger den er helt mærkeligt designet?

TT: Der er intet galt med designet. Faktisk har jeg selv været inde over, da de sidste streger skulle laves.

LPD: Men japanerne siger at de har testet den i en vindtunnel, og det er helt forkerte tal, som...

TT: Javel. Og hvornår har japanerne nogen sinde formået at lave en korrekt vindtunnel, må jeg så spørge?

LPD: ...øh...?

TT: Nej, vel?!

LPD: Så du mener ikke der er noget galt med bolden?

TT: Jo, selvfølgelig er der noget galt med bolden!

LPD: Så du er enig i den hopper underligt?

TT: Jada!

LPD: Og hvorfor så det?

TT: Jo, en af forklaringerne er jo vuvuzela-hornene, som...

LPD: Jotak, det har vi vist hørt om. Men er det den eneste grund?

TT: Nejda, hvis du lige ville lade mig tale ud. Den vigtigste grund er Eyjafjallajökull!

LPD: Den der rygende islandske vulkan? Hvad pokker har den nu med det hele at gøre?

TT: Jo, Jabulani laves jo af Adidas. Og FIFAs regler om VM siger at boldene skal fabrikeres ikke mere end 60 dage og ikke mindre end 45 dage før VM; og at de skal fyldes med luft umiddelbart efter tilvirkning, så de ikke bliver skevvredne...

LPD: Og det betyder?

TT: Ja, det betyder jo at de er fyldt med tysk askesky! De er simpelthen blevet fyldt op, lige da askeskyen var tættest. Og Adidas har ikke tænkt på filtre i oppumpningen, selvom jeg selv både mailede og ringede til Adidas direktør for at gøre opmærksom på faren.

LPD: Ok, så der er kommet askesky i boldene?

TT: Ikke bare askesky, men vulkaniseret askesky!

LPD: Whatever. Og hvad betyder det så?

TT: Hvad det betyder? Sådan en Jabulani er jo et meget fintfølende instrument.... Hvis et fly ikke kan flyve ordentligt i aske, hvordan tror du så en Jabulani fyldt med det skal kunne fungere?

LPD: Nej, det kan jeg jo godt se...

TT: Det ligger jo derinde, og tærer på indesiden, og bliver slynget rundt. Det er sgudda ikke mærkeligt den farer fra side til side.

LPD: Så det er Adidas skyld?

TT: Det er nok lidt hårdt sagt. De havde jo ikke meget valg, det er jo et eller andet sted FIFAs regler der har skabt miseren. Og Island, naturligvis.

LPD: Men det er vel alligevel nok Adidas der kommer til at stå tilbage med skraldet?

TT: Givetvis. Hvis jeg havde BP og Adidas aktier...?

LPD: Ja?

TT: Så ville jeg nok beholde mine BP, men sælge mine Adidas før nogen får nys om det her!

Og således oplyst og rådgivet takkede jeg endnu engang professor Tøhe for at bruge sin tid på mig.

[Opdatering]: Læs også om brugen af magnet-doping ved VM.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Quiz 83: Hvilken dyregruppebetegnelse

Ingen kommentarer
Dinne gruppe af dyr er især udbredt i Nordamerika, hvor specielt landets pawn shops har et anstrengt forhold til dem - for de kan, i grupper, tømme sådan en butik for indhold på få minutter.

Svar findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Gained in translation

Ingen kommentarer
Jeg kom pludselig til at tænke på denne historie. Og selv om den er 1½ år gammel, er det stadig en ret morsom, sand anekdote:

I Wales arbejder de jo med to sprog: engelsk og det ganske afsindige walisisk - et keltisk sprog uden ret meget forbindelse til andre sprogstammer.

Så når de skal lave skilte har de en fast oversætter, som de får til at oversætte ordlyden. Så da de i swansea kommune skulle have et skilt op med "Ingen adgang for tunge lastkøretøjer. Kun for beboelse." sendte de rutinemæssigt skiltet til deres walisiske oversætter.

Kort tid efter fik de en mail tilbage, med to sætninger på walisisk. Dem copy pastede de så, og sendte det færdige layout til deres skiltemager.

Og det er derfor der kort efter kom skilte op, med den engelske ordlyd: No entry for heavy goods vehicles. Residential site only.


Med den samme tekst på walisisk: Jeg er ikke på kontoret i øjeblikket. Send tekster som skal oversættes.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Google: Kan kvinder lide nøgne mænd

4 kommentarer
Et lidt pudsigt spørgsmål (og lidt apropos indlæg om nøgne fodboldspillere).

For jeg går da ud fra, at de fleste kvinder kan lide nøgne mænd - ellers ville det blive ret svært at føre arten videre. At det så helst skal være på kvindens præmisser de ser disse nøgne mænd, er noget andet. Der er vist ikke så mange kvinder, der er specielt vilde med blottere, for eksempel.

Men jeg skal da gerne indrømme, at det er sværere at svare på end så mange andre spørgsmål - især som mand. Men altså: jeg gætter på svaret er klart ja.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 10. juni 2010

Fodbolddrengene nøgne

2 kommentarer
Ja, jeg ved det er lidt billigt, men min SEO-konsulent punker mig for at jeg skal lave dette indlæg. For med den succes mit indlæg om curlingpigerne nøgne havde, og med den popularitet fodbold har, og det hysteri der kommer omkring landsholdet den nærmeste tid: så vil sådan en overskrift trække masser af læsere.

Nicklas Bendtner upskirt
Selv er jeg mere tvivlende. For jeg tror ikke der er så mange der leder efter de billeder. Og jeg har ikke rigtigt nogen billeder, der rent faktisk kan få overskriften til at holde vand.

Jeg har nemlig ingen billeder af nøgne landsholdsspillere, herunder men ikke begrænset til:
Christian Eriksen nøgen
Nicklas Bendtner nøgen
Simon Kjær nøgen
Jon Dahl Tomasson nøgen
Martin Jørgensen nøgen
Dennis Rommedahl nøgen

Ligesom jeg heller ikke har nogen billeder af Morten Olsen nøgen.

Det nærmeste jeg i det hele taget kan komme på et relevant billede, er Nicklas Bendtner uden bukser - mere eller mindre.

Så alt i alt er her tale om et ret tyndt indlæg - det skal jeg være den første til at indrømme og beklage.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Danmark-Holland i 3D

1 kommentar
Det skal sgu da lige overvejes - VM-kamp i 3D i Imperial.

Og hvorfor er det nu egentligt vi i Danmark insisterer på at kalde landet Holland, når Holland faktisk kun er en provins i landet. Og det rigtige navn er Nederenlandet?

[Opdatering]: Her kan man få billetter.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Pis og Lort

6 kommentarer
Jeg har ikke meget lyst til at bruge denne blog til ex-bashing, men jeg er frustreret lige nu, og der er nogle ting der skal ud.

Da vi langt om længe blev "skilt"* for godt 3 år siden, var jeg særdeles nedbrudt. Mit selvværd var i adskillige år systematisk blevet nedbrudt af hende. Jeg siger ikke at det var bevidst fra hendes side, men det var ihvertfald effektivt. Og ungerne hang jeg på - hun ville/kunne ikke have meget med dem at gøre.

Hvis der fandtes en diagnose der hed fødselsaggression, ville jeg nok hæfte den på hende - bortset fra at det begyndte før den yngste kom til (og nogle år efter den ældstes opdukken).

Så da vi blev skilt, var det en lettelse for mig. Men jeg havde dårlig samvittighed i forhold til børnene, når de var hos hende. Men heldigvis har adskillesen været god for os begge, og hun har været noget mere afslappet i forhold til børnene, hvorfor der ikke har været de store problemer.

Indtil nu.

I aftes var den ældste forbi hende, fordi hun gerne ville snakke med ham om skolen, som hun var overbevist om at han havde problemer i forhold til. Hvilket jeg ikke skal afvise han muligvis har, på et ret bagatelagtigt plan.

En time efter kom han hjem (altså som i hjem til mig), og lignede en tordensky. Og var rasende og ked af det. Og ville på ingen måde snakke med mig om det; og jeg gav ham noget tid for sig selv, og prøvede igen. Og han ville stadig ikke tale om, hvad hun havde sagt/spurgt om.

Men jeg kunne genkende hans udtryk og følelse, så da jeg puttede ham forsøgte jeg at spørge længere ind, end jeg normalt ville gøre (fordi jeg ikke vil åbne for sluser i forhold til hvordan jeg har/har haft det med hans mor) - så jeg sagde, i et forsøg på at få ham til at åbne sig: "Lad mig gætte, hun hørte ikke hvad du sagde. Og når hun endelig hørte noget, misforstod hun det totalt."

Hans svar var kort, og brændte i mig: "Præcist!". Og mere ville han ikke sige.

Og det kan jeg jo godt forstå, for hvordan skal han begynde at "bagtale" sin mor overfor mig - det er jo også en loyalitets ting. Ligesom jeg dengang heller ikke kunne finde ud af fortælle nogen om, hvordan hun var. (Og for den sags skyld stadig ikke kan.)

Men det er samtidig et mareridt for mig, at hun skal begynde at være overfor børnene, som hun var for mig.

Og i nat kom han til mig ved 2-tiden, og kunne ikke sove fordi han var ked af det.

Jeg tror godt jeg ville kunne få ham til at tale med mig - men det vil muligvis kræve, at jeg skal fortælle om mine oplevelser med hende - og det vil jo også være råddent af mig, føler jeg, at begynde at bagtale hans mor. Det er sådan en ting man ikke gør.

Så jeg ved sgu ikke rigtigt hvad jeg skal gøre. I første omgang bliver det vel noget med, at forsøge at grave lidt mere. Og ellers lade hvile, og håbe at hun ikke fremturer. Men hvis hun gør, tror jeg vi bliver nødt til at få en eller anden neutral trediepart på, som han kan tale med uden loyalitetskonflikter mellem hans forældre..

Og, ja, jeg har hørt hende hvad der er foregået. Og hun siger at hun bare spurgte ham ganske neutralt om nogle ting, "og at hun tror at han slet ikke kan klare nogen form for pres, og det kan godt bekymre hende lidt". Det giver mig kuldegysninger, for jeg genkender det.

Craplort.

* skilt i gåseøjne fordi vi aldrig var lovformeligt gift.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 9. juni 2010

De nye danskhedsspørgsmål

Ingen kommentarer
Endnu engang kritiseres integrationsministeriet for at lave fejl i spørgsmålene til danskhedsprøven. Integrationsministeren er ligeglad: "Det er jo oplagt hvad det rigtige svar skal være," mener hun. Og tilføjer, "men hvis der skal være så meget brok, kan jeg oplyse at vi i ministeriet har en hel række flere spørgsmål vi kan erstatte med, hvis kværulanteriet fortsætter. Som allerede er godkendt af Dansk Folkeparti. Ja, faktisk er de fleste udformet af Dansk Folkeparti. Spørgsmål som virkelig kan vise om folk vil danskheden."

Med eneret for Leoparddrengen er jeg via en hemmelig kilde på ministerniveau (og jeg skal hilse fra Per Stig Møller og sige, at han på forhånd afviser at stå bag!) kommet i besiddelse af de nye spørgsmål, samt de pointgivende svar. Og i folkeoplysningens interesse bringer jeg dem her - sammen med de korrekte svar:

Reserve Spørgsmål 1 - Hvad er forskellen på krebinetter og karbonader?

 • a) Svinekød
 • b) Kalvekød
 • c) Paneringen
 • d) Det er der ingen der ved


Reserve Spørgsmål 2 - Hvilken kvindelig skuespillerinde udmærker sig i filmen Sex is a Deadly Game?

 • a) Louise Frevert
 • b) Dennis Klarskov
 • c) Katya Kean
 • d) Dina Jewel


Reserve Spørgsmål 3: Hvem er Danmarks integrationsminister

 • a) Beate Høm Nordvest
 • b) Birthe Weiss
 • c) Boutros Boutros-Ghali
 • d) Boy George


Reserve Spørgsmål 4: Hvor meget alkohol (pr vol) indeholder en Kylle-Kylle

 • a) 0,2 %
 • b) 4,2 %
 • c) 9,1 %
 • d) 57 ‰


Reserve Spørgsmål 5: Hvem er Danmarks frontkæmper for demokrati?

 • a) Pik Arseguard
 • b) Simon Jul
 • c) Erik Paaske
 • d) Pia Christmas-Møller


Svar findes her.


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

De bedste dage

5 kommentarer
Den yngste, til mig i morges:

Der er 3 dage jeg bedst kan li'. Det er fredag. Og det er lørdag og søndag!
Mig: Fordi der er Disneysjov, og fordi du kan blive hjemme?
Yngste: Ja!
Mig: Det kan jeg godt forstå, sådan har de fleste det også, at de bedst kan lide de dage. Og de fleste kan ikke lide mandag.
Yngste: ... Jeg kan godt lide mandag, når jeg er hos mor!
Mig: Nå, hvorfor det?
Yngste: Fordi, så skal jeg over til dig...!

Det er jo svært ikke at blive lidt berørt af. Også selvom hans mor næppe ville bryde sig om at høre det (så det skal hun også slippe for).

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Dril en Mac-bruger

4 kommentarer
IT-Branchen synes åbenbart vi skal drille hinanden noget mere - derfor har de lavet nogle videoer, hvor de demonstrerer det.

Og de vil give mig penge for at vise dem, så her er en af dem - vendt mod Mac, for jeg synes ikke der er nogen grund til at genere PC-brugere.Ikke vanvittigt spændende, og jeg er ikke sikker på jeg forstår formålet.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Tip: Gratis frokost i dag

Ingen kommentarer
Mellem 13 og 14 i dag (9. juni) på Kultorvet er der gratis frokost og snacks. Det sker i anledning af at Suhrs Husholdningsskole skifter navn til Madakademiet.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Spejlingseffekten - en trussel for landsholdet

3 kommentarer
Knap var blækket blevet tørt, efter at jeg havde skrevet om de potentielle problemer med bolde som styres af vuvuzela-horn, før jeg fik en mail fra professor Theodor Tøhe fra Dansk Idræts-Fysiologisk Institut.

Vi glemte at tale om spejlingseffekten! stod der bare. Jeg var lidt undrende, for jeg havde ihvertfald ikke glemt at tale om nogen spejlingseffekt - sådan en har jeg nemlig aldrig hørt om.

Men jeg ringede ham pligtskyldigst op:

Leoparddrengen: Spejlingseffekten?

Theodor Tøhe: Ja, spejlingseffekten. Det som gør at de danske spillere kan have svært ved at kende forskel på højre og venstre.

LPD: Øhh?

TT: Jo, altså. Som du nok ved ligger Sydafrika på den sydlige halvkugle? Omkring 30° syd...?

LPD: Jo, det tror jeg nok jeg har hørt noget om...?

TT: Ja, og når man kommer derned, så sker der jo en masse ting. Først og fremmest, og det er nok det vigtigste, står solen jo i nord midt på dagen!

LPD: Ja... og?

TT: Jamen, solen er nok den vigtigste retningsbestemmer vi har i os - lige fra vi var aber er solen det vi har kunnet bruge til at finde vej ud fra...! Og når der pludselig bliver byttet rundt på det, så er der mange retningsbestemte ting, vi tager for givet som ikke længere fungerer.

LPD: Så du siger, at spillerne mister stedsansen?

TT: Ikke helt, men der vil være en tendens til at de kan bytte rundt på højre og venstre. Et eksempel?

LPD: Jatak!

TT: De fleste højrehåndede vil, når de binder deres sko være tilbøjelige til at lade snøren på venstre siden af højrefoden gå over snøren på højresiden, når de krydses i starten af den indledende knude. Kan du følge det...?

LPD: .... Ja, ja, det tror jeg...?!

TT: Men en svensk undersøgelse viser, at ved pludselig nord/syd transformation vil 80-90% af de transformerede skifte øverste snøre!

LPD: Og?! Er det så vigtigt...?

TT: For det første kan det jo være psykisk meget ubehageligt ikke at binde sine støvler som man plejer. Det er faktisk sådan noget som kan ligge og nage og kan resultere i en dårlig kamp. Men det var nu mere et eksempel på hvor grundliggende den retningsmæssige forvirring kan blive. Og det i kombination med de andre faktorer betyder at...

LPD: Andre faktorer, hvad er det for nogen?

TT: Jo, for eksempel skyformationerne som drejer modsat af hvad de plejer, og vandet der løber ud af håndvasken, alle sådan nogen ting. Og som prikken over i'et er der jo venstrekørsel dernede!

LPD: Venstrekørsel? Fuck, det hader jeg...

TT: Ja, ikke sandt? Og det hele i kombination, så kan der altså være en del af spillerne som pludseligt ikke er i stand til at kende forskel på højre og venstre. Og det er jo ikke smart...

LPD: Nej, kan du give et eksempel på hvad det kan betyde?

TT: Ja, for eksempel vil vi jo nok komme til at se Dennis Rommedahl rende rundt ovre på venstrekanten nogle gange - eller løbende i diagonal, når han bliver forvirret. Og skru i boldene kan blive modsat...

LPD: Er det igen på grund af den her corriolis effekt med vandet og skyerne?

TT: Nej, sgudda ej!? Fordi spillerne rammer bolden på den forkerte side, da.

LPD: Men det lyder da ikke særlig smart?! Hvad kan man gøre ved det?

TT: Ikke meget nu. Jeg har hørt noget om at nogle søsygepiller måske virker, men det er vist ikke videnskabeligt bevist. Det ville have hjulpet med et halvt års akklimatisering, men det er jo lidt sent nu. Jeg prøvede faktisk at kontakte Morten Olsen om problemet for et halvt år siden, men han svarede mig aldrig, på trods af flere mails og telefonopkald...

LPD: Hmm. Men det kan da ikke kun være Danmark, som har problemet?

TT: Nej, det er rigtigt, heldigvis. Faktisk er Spanien og Italien nok nogle af de som er hårdest ramt!

LPD: Og hvorfor så lige dem?

TT: Jo, fordi breddegraden er ca modsat dem - så det føles endnu mere som en spejling for deres vedkommende!

LPD: Men de sydamerikanske hold har det så fint nok?

TT: De har det som blommen i et æg! Jeg vil også påstå, at det er på grund af spejlingseffekten at europæisk hold aldrig har vundet VM når det blev afholdt i Sydamerika!

LPD: Er det nu rigtigt?

TT: Jep!

LPD: Men, hov, vent nu - hvis det passer, hvorfor gælder det samme så ikke for de sydamerikanske spillere, når de er i Europa - eller andre steder på den nordlige halvkugle?

TT: Fordi rigtigt mange af dem spiller eller har spillet i europæiske klubber - så de er allerede akklimatiseret.

LPD: Så der er ikke rigtigt noget at gøre?

TT: Nej, vi kan kun håbe. Det bliver et problematisk VM.

LPD: Jotak, med både vuvuzelaer og spejlingseffekter?!

Hvad mon det næste bliver...?

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 8. juni 2010

Darth Vader-syndromet

1 kommentar
Det kunne jo sådan set være ret sejt at blive diagnosticeret med?! Men måske er det ikke helt umuligt.

Ihvertfald har nogle franske forskere i psykiatri, ifølge CNN, taget opgaven meget alvorligt - og mener at kunne påvise at Anakin Skywalker / Darth Vader lider af en form for Borderline Personality-Disorder.

Og, tja, hvorfor ikke. Jeg glæder mig til at læse om Smeagol-syge og Muad'Dib-psykose. For ikke at tale om Højben-megalomani. Altsammen diagnoser brugt i virkeligheden, baseret på fiktive personer.

Jeg kan nu anbefale at læse linet, især kommentarerne - en del af dem er ganske underholdende.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Quiz 82: Hvilken forbudstype

Ingen kommentarer
Det er i visse lande forbundet med forbud at vise billeder af disse pelsdyr, hvis pelse Det Danske Rige ellers er storeksportør af. Hvad er betegnelsen for forbuddet?

Se svaret her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Selvcensur

Ingen kommentarer
Jeg har sørme lige udøvet selvcensur på bloggen her - endda i forhold til overivrige islamister!

Det kommer sig af, at unge galninge ude i Ishøj åbenbart ikke kan lide at Medina kalder sig Medina. Og opførte sig som svin på grund af det.

Og nu havde jeg så, i mit Medina Nøgen-indlæg, et satelitfoto (snuppet fra Google Maps) af den hellige by Medina. Som joke fordi jeg ikke havde noget bedre at vise.

Det har jeg altså så valgt at fjerne - for det havde ingen betydning i forhold til indlægget, og jeg ser ingen grund til at gøre folk mere sure end højst nødvendigt (i modsætning til visse aviser og personer). Jeg vil endda også gerne her - uopfordret - komme med en undskyldning, hvis nogen skulle være blevet stødt af brugen af luftfotoet.

Det er naturligvis ikke det samme som, at jeg mener Medina skulle skifte navn, eller at det på nogen måde er berettiget at kritisere hende for hendes optræden i kombination med hendes navn. Og jeg synes det er en ganske forsmædelig opførsel de bøller i Ishøj har udvist.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Professor: Vuvuzela-hornet kan afgøre fodboldkampe

2 kommentarer
Det viser sig nu, at vuvuzela-hornet som vil præge VM-kampene i Sydafrika, ikke bare kan være en larmende og irriterende "fornøjelse". Hornet kan simpelthen, rent fysisk, være med til at afgøre kampene, fortæller fodboldprofessor Theodor Tøhe fra Dansk Idræts-Fysiologisk Institut.

"Jeg har studeret flere hundreder optagelser af velbesøgte klub- og landskampe i Sydafrika," fortæller professoren. "Og det er helt tydeligt - bolden flytter sig. Og det er vel at mærke med en almindelig, gammeldags bold. Jeg tør slet ikke tænke på hvad der vil ske, med den nye livlige VM-bold. I tynd luft i højlandet; på et lukket stadion!"

Theodor Tøhe forklarer: "Det der sker, er at tilskuerne blæser utroligt meget luft ud gennem disse horn. Et enkelt horn kan selvfølgelig ikke gøre nogen forskel, men der er jo tale om hele stadions fyldt med truttende mennesker. Og hvis de trutter kraftigere på det helt rigtige tidspunkt - og det har de altså god træning i i Afrika - kan de simpelthen skabe en bølge, et lufttryk, som kan føre bolden i den retning de ønsker. Som regel i retning af modstanderholdets mål."

Professor Tøhe viser nogle af de plancher, han har lavet for at illustrere metoden. "Timingen er altafgørende," fortæller han. "Hvis bolden skydes frem af banen, og kommer 20 meter op i luften, og - normalt - står til at lande 5 meter fra sidelinien - så skal man begynde at trutte hårdt, når bolden er på det højeste punkt - hvis man vil have bolden til at hoppe højt, og ind mod midten.

For det vil skabe et lufttryk, som netop går ind under bolden, og giver den ekstra fart i opspringet, og samtidig  skubber den mod midten.

Vil man derimod have bolden til at ligge næsten død, når den rammer jorden, skal man begynde at blæse allerede når bolden er på vej op - for så vil der dannes en luftpude inden bolden lander, som vil tage energien ud af bolden."


Den flyvske VM-bold
Jeg spørger hvilken betydning det vil få at Danmarks kampe skal spilles i højderne. "Enorm. Det kan ikke undervurderes. Det siger sig selv, at des mindre luft der er i forvejen, des mere betydning vil luften fra vuvuzela-hornene få. Den luft der kommer ud kommer jo fra lungerne, hvor den er blevet komprimeret, og er derfor absolut ikke tynd. Og når bolden så også er let, tør jeg næsten ikke forestille mig resultatet."

Professoren tilføjer: "Jeg kan faktisk godt forestille mig, at vi vil komme til at se mål, scoret direkte ved vuvuzela!"

Hvordan kan det lade sig gøre at time det, med så mange tilskuere, det må da være forbistret svært, spørger jeg.

"Ved træning og atter træning. Og så har de nogle meget dygtige dirigenter, de kalder dem bwana mkombo. Deres status i sydafrikansk fodbold er nærmest at sammenligne med en toreadors i spansk tyrefægtning!"

Er det så kun Sydafrika der mestrer det?


Ngando Pickett - kommende vuvuzela-dirigent?
"Det var det til at starte med, men de øvrige afrikanske lande har fået øjnene op for effekten. Og faktisk ved jeg at Camerouns maskot, Ngando Pickett, i det sidste år har været i lære som bwana mkombo. Og det kan altså godt gå hen og blive katastrofalt for Danmark, hvis vi ikke har et modsvar."

Og hvad kan det så være?

"Ja, vi må jo lave en modlufttryk, en modbølge. Og netop det med bølgen fik mig til at tænke på Johnny Reimar. For han var jo afsted til VM i Mexico i '86, hvor verden først stiftede bekendtskab med bølgen - og dengang gav han en utrolig moral til de danske Roligans. Så jeg kontaktede ham for 5 måneder siden, og fortalte ham om problemet. Så han har nu også ligget i hård træning, med en større gruppe vuvuzela-blæsende smølfer i rød/hvide farver - og de er allerede på plads dernede. Forhåbentlig vil det være nok til at resten af de danske tilskuere kan lære hvornår der skal blæses."

Det er vi mange der krydser fingre for. Danmark møder Cameroun den 19. juni.[Opdatering]: Læs også indlægget om den sydafrikanske spejlingseffekt.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 7. juni 2010

Anti-Leoparddrengen

6 kommentarer
Den rigtige...
Antagonisten?
Mange superhelte har jo en eller anden form for nemesis - en superskurk som er deres absolutte modsætning. Men samtidig er en slags parodi på superhelten. Som Bizarro i Superman.

En læser sendte mig et billede i dag - som hun skrev kom man jo til at tænke på mig, når man så billedet. Og det kan jeg jo godt forstå - og til at starte med syntes jeg da det var lidt pudsigt.

Men nu er jeg faktisk lidt skræmt - for er der her tale om min nemesis, min antagonist - Anti-Leoparddrengen? Som måske kommer fra et alternativt anti-univers? Jeg ved det ikke, døm selv.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Afrika-trilogien af Jakob Ejersbo

Ingen kommentarer
I sidste uge blev jeg færdig med Liberty - tredie bog i Jakob Ejersbos såkaldte Afrika-trilogi, hvor de to første er Eksil og Revolution. (Jakob Ejersbo er nok mest kendt for Nordkraft.)

Det var en lang omgang. Og det er nok det bogværk jeg har været tættest på at stå af undervejs, men alligevel ende op med at gennemføre. Og være glad for at have gennemført. Men altså med lange pauser undervejs.

Ejersbo døde - alt for tidligt må man sige - undervejs i udgivelsesprocessen. Faktisk var Liberty slet ikke færdig. Hvorfor redigeringen har været mere udfordrende end normalt, og vel også vil få mere fokus fra mig i en bedømmelse, end normalt. Men mere derom senere.

Overordnet er bøgene et generationsopgør og et opgør med den nykolonialisme vi praktiserer i Afrika, i form af korrupte bistandsprojekter. Den foregår i 1980'erne, mest i Tanzania - så forholdene kan have ændret sig. Men det er nu ikke en fornemmelse jeg har, at så meget er forandret.

Jeg læste bøgerne i udgivelsesrækkefølgen, men det behøver ikke nødvendigvis være den rækkefølge man læser dem i - igen mere derom senere.

Helt generelt er historierne i bogen centreret om eleverne på en international privat/kostskole i Moshi i Tanzania. Som i uhyggelig grad er overladt til sig selv, i en fremmed kultur som de med vekslende held prøver at gøre til deres egen, men de som hvide aldrig vil kunne blive rigtig del af - på godt og ondt.

Overladt til sig selv, mens forældrene forlyster sig i sprut, bhangi og hor - det sorte mirakel.

Den første bog, Eksil, handler om pigen af engelsk familie, Samantha, eller Sam som hun kaldes i familien. Hun er kostskoleelev på skolen, og om nogen rodløs - og med en mildst sagt dysfunktionel familie.

Desværre er bogen efter min mening alt for lang - blandt andet fordi Sam altså ikke fremstår som nogen vanvittig spændende person. Og jeg blev i den første halvdel gevaldigt træt af at læse om hende, og hendes surhed i forhold til sine omgivelser - og det var her jeg havde bogen liggende brak i flere uger af gangen. Den kommer så op i omdrejninger i anden halvdel, og slutter ganske forrygende.

Men tilbage stod jeg stadig med et billede af en alt for lang bog. I efterskriftet står så, at historien oprindeligt var del af novellesamlingen Revolution, men at forlæggeren foreslog den taget ud og forlænget og gjort til selvstændig bog. Hvilket Ejersbo var med på. Efter at have læst hele værket kan jeg godt forstå tanken - men jeg mener at det var en forkert beslutning. Den havde gjort sig bedre som lang novelle.

Anden bog, Revolution, er som nævnt, en novellesamling. Om personer og historier man møder i de andre bøger, først og fremmest Liberty. Og det er den del af værket som for mig fremstår mest uproblematisk i sin læsbarhed - og nok den jeg vil foreslå folk at starte med at læse. Og så læse Eksil efterfølgende. Så har man ganske vist fået et par spoilers i forhold til Eksil, men jeg tror alligevel det vil fungere bedre på den måde. Eller villet have for mig, ihvertfald.

Tredie bog, Liberty, må ses som hovedværket, de andre bøger har ledt op til. I gennem 10 år følger man drengene/mændende Christian og Marcus, i en historie set fra hver deres synspunkt.

Marcus er midteen tanzanianer, men er blevet pseudo-adopteret af en svensk familie. Med pseudo-adopteret menes, at han er taget ind som del af familien, men mere bliver sat til at være en tjenende ånd.

Christian er et par år yngre end Marcus, og kommer til Tanzania fra Danmark, efter at hans far - som ellers har været i fjernøsten - bliver sendt til Tanzania af Mærsk. Det er meget svært ikke at læse en del af Ejersbo selv ind i Christian-figuren.

De to bliver venner, og mens deres familier går i opløsning har de et fællesskab i musikken - for Christian kan skaffe de nyeste plader.

Og... ja, der sker mange ting. Over 700 sider og 10 år. Og som første bog synes jeg den er for lang i perioder, men slet ikke i samme grad - og i Liberty føler man en bærende idé, som gør det mere tiltalende at læse videre. Men lidt pauser havde jeg altså brug for.

Sproget mangler også at blive nævnt. Da jeg læste Eksil blev jeg til tider irriteret, for i Samanthas indre monolog fangede jeg mange direkte oversatte engelske udtryk. Hvilket generede mig. Først henad vejen er det gået op for mig at det var bevidst, for han gør det samme med alle de mange andre sprog, som også bruges i bogen - ikke mindst swahili - og det er en måde at komme ind i tankegangen.

Den egentlige hovedperson i bøgerne må siges at være Afrika, Tanzania. Og den altfortærende korruption, som også ødelægger bistandstursiterne, selv når de kommer ned med deres bedste intentioner. Hvilket undervejs forstærkede min tro på, at det er idéer som MyC4 som skal til, hvis der for alvor skal ske noget i Afrika - blot for at komme i tvivl om det nu også er holdbart, som der bliver svindlet på kryds og tværs, og jeg jo også selv med MyC4 har set en ganske stor del af mine udlånte penge forsvinde ned i en svindlers lommer.

Men nok om det. Grunden til at man skal læse bøgerne, er at man kommer under huden på Afrika. Det er Ejersbos helt store bedrift, at have lavet et så fantastisk troværdigt billede på livet i Tanzania. Om det er set fra et sort eller hvidt perspektiv, indfødt eller andet. På godt og ondt - og der er meget af begge dele.

Jeg føler mig ihvertfald uendeligt beriget af at være kommet igennem - også selvom jeg indimellem syntes historierne var for lange, og personerne var for svage. For det er i sidste ende ikke dem det handler om, men Moshi, Tanzania. Så jeg vil bestemt, bestemt anbefale den til alle. Men man skal være klar over, at det ikke er en hurtigt læst thriller man giver sig i kast med.

Det kan synes hårdt at kritisere redigeringen, for ingen tvivl om det har været svært at skulle ind og færdiggøre projektet. Og selve den del fungerer ret lydefrit. Men som sagt, kan jeg ikke lade være at synes det var en forkert beslutning at tage Eksil ud af Revolution. Og jeg synes godt der måtte være skåret mere i det hele taget - men det kan nok være ekstra svært når forfatteren er væk.

Og så syntes jeg det havde været oplagt med et kort over Tanzania, en lille swahili-ordbog med de anvendte udtryk samt eventuelt en oplistning af persongalleriet. Det mener jeg ville give en bedre læseoplevelse, når man sidder med bogen.

Og så irriterer det mig iøvrit at Eksil hedder Eksil og ikke Exile. Det ville gøre sig bedre med 3 engelske titler, synes jeg lidt idiosynkratisk.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Bloggalicious bedes kigge væk

6 kommentarer
Tak til Bloggalicious for at gøre mig opmærksom på en Sys Bjerre sang, Alle Mine Veninder. Selvom jeg ikke er sikker på, at hun bliver glad for at have gjort det. Jeg var nemlig ikke klar over sangens eksistens - men jeg hører så heller ikke DR Boogieradio. Jeg hører nu heller ikke P1.

Men jeg var så selvfølgelig straks inde og finde den på YouTube, for jeg kan godt li' Sys Bjerre. Og synes da også den er ganske udmærket - og en dejlig Københavnervideo. (Er det Bangles' Walk Like an Egyptian den minder mig om?)Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Jeg sælger ud

Ingen kommentarer
Det er ikke for det, jeg kan stadig ikke li' Facebook. Bestemt ikke.

Men ind i mellem kan jeg se, at nogle har linket til nogle af mine indlæg, eller anbefalet dem, eller hvad ved jeg. For i en dag eller to kommer der pludselig en del hit fra Facebook, som så ophører - det er jo et flygtigt medie.

Så nu har jeg altså tilføjet sådan en Synes godt om-satan i bunden af hvert indlæg - og forestiller mig at det er vejen til viral hæder, ære og verdensherredømme. Den kan så kun ses, når man er inde på det enkelte blogindlæg, ellers ville hele forsiden jo blive plastret til med Facebooks grimme logo.

Hvis nogen skulle være interesserede i at gøre det på egen Blogger/Blogspot blog, kan jeg henvise til denne udmærkede vejledning i at til føje en Synes godt om-knap til sin blog.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

søndag den 6. juni 2010

D&D: Nyt niveau

4 kommentarer
Jeg steg så lige et level med Irïnïaëlla, da vi spillede i fredags. Og da jeg er sikker på, at I ikke ønsker at gå glip af udviklingen, poster jeg lige her hvordan hendes stats er nu. (Det kan nu også være meget sjovt for mig at kunne kige tilbage på - for eksempel kan jeg se, at det har taget ½ år at komme fra fjerde til femte level.)

En Dark Creeper
Værd at hæfte sig ved, kan være det faktum at Irïnïaëlla nu bruger et Poisoned Greatspear (+1), og dermed har droppet skjold - tilgengæld har hun reach, hvilket skal blive interessant at bruge i kamp, i kombination med hendes powers.

I øjeblikket er vi ved at undersøge noget omkring en messingnøgle, som vi har fundet, og som nogle Zehir-præster meget gerne vil have fat på (de overfaldt en anden gruppe, fordi de troede de var os), ligesom en Dark Creeper også er særdeles interesseret i den. Men vi er nu ifærd med at undersøge, hvad den Dark Creeper har gang i - hvilket lader til at være noget med våbensmugling i nogle huler under et fredeligt gæstgiveri.


Irïnïaëlla, level 5
Eladrin, Warlord
Warlord: Combat Leader
Commanding Presence: Tactical Presence

FINAL ABILITY SCORES
Str 17, Con 12, Dex 10, Int 19, Wis 10, Cha 12.

STARTING ABILITY SCORES
Str 16, Con 12, Dex 8, Int 16, Wis 10, Cha 12.


AC: 19 Fort: 18 Reflex: 18 Will: 17
HP: 44 Surges: 8 Surge Value: 11

TRAINED SKILLS
Arcana +13, Endurance +7, Athletics +9, History +13, Heal +7

UNTRAINED SKILLS
Acrobatics +1, Bluff +3, Diplomacy +3, Dungeoneering +2, Insight +2, Intimidate +3, Nature +2, Perception +2, Religion +6, Stealth +1, Streetwise +3, Thievery +1

FEATS
Level 1: Tactical Assault
Level 2: Tactical Inspiration
Level 4: Saving Inspiration (retrained to Eladrin Soldier at Level 5)

POWERS
Warlord at-will 1: Wolf Pack Tactics
Warlord at-will 1: Commander's Strike
Warlord encounter 1: Warlord's Favor
Warlord daily 1: Lead the Attack
Warlord utility 2: Aid the Injured
Warlord encounter 3: Follow Me In
Warlord daily 5: Staggering Spin

ITEMS
Light Shield, Adventurer's Kit, Hide Armor, Terror Longsword +1, Dagger (2), Sling, Sling Bullets (20), Javelin (2), Healer's Brooch +2, Potion of Healing (heroic tier) (2), Poisoned Greatspear +1

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Kate Winslet nøgen

2 kommentarer
Jeg sad her til aften og så en ganske udmærket film med Kate Winslet og Kevin Spacey, Life of David Gale. Som tager dødsstrafspørgsmålet op, og har et ganske twisted plot.

Man kan ikke komme udenom at det er en smuk scene
Men det var en lidt underlig oplevelse, for jeg kendte plottet, men kunne ikke huske filmen. Jeg kan så se den er "bogmatiseret" - det er ikke normalt noget jeg ville give mig i kast med, men jeg tror faktisk i det her tilfælde jeg har læst bogen, uden at vide den først var lavet som film.

Anyway. Selvom Kate Winslet på ingen måde er nøgen i den film (tilgengæld er Laura Linney nøgen, for googles skyld) kunne jeg ikke lade være at tænke på, at Kate Winslet vel er en af ganske få skuespillere, som har påtaget sig mange nøgenroller - og stadig har fået lov til at modtage en Oscar.

I kombination med, at Kate Winslet ikke ligger under for Hollywoods mærkværdige størrelse 32 idéer om hvordan hunkønsvæsner ser ud, mener jeg godt man kan tale om den muligvis mest integritetsfulde i kombination med dygtigste skuespillerinde i filmens verden i dag.

Så en hyldest til hende!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Quiz 81: Hvilket våben

Ingen kommentarer
Betegnelse for den type ikke-dødelige køller af blødt materiale, som misundelige, frustrerede overvægtige bruger når de skal afstraffe forsvarsløse undervægtige. (Se eventuelt også Quiz 78.)

Svar findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.