Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 31. december 2011

...i interessante tider

Ingen kommentarer
Gid du må leve i interessante tider! lyder en kinesisk forbandelse. Med den forståelse, at det er bedst at leve når der ikke rigtigt sker noget, og alt går stille og roligt.

Well, 2011 har så sandelig været interessante tider. På det globale plan - arabisk forår, Breivik, nedsmeltende japanske reaktorer for blot at nævne et par emner. På det lokale: med det valg der langt om længe kom, og med de mange politiske skandaler, som hele tiden har ligget der, men som nu langt om længe kommer frem i lyset. Og på det personlige, især præget af min mors sygdom.

Altsammen er blevet dækket rigeligt på bloggen her. Hvor det ikke er blevet til ligeså mange indlæg som de foregående par år, tildels fordi jeg har været mentalt optaget, men ikke mindste fordi 2011 også blev det år hvor jeg opdagede twitter - som jeg i den grad er kommet til at holde af.

Og så er ord med z blevet en uhyre populær ting at finde bloggen her med; hvis wordfeud fortsætter med at være lige populært, bliver det muligvis det der bringer flest mennesker hertil i 2012 - det vil i så fald være første gang det ikke er noget med nøgenhed. (Kan være jeg skulle skrive et indlæg om strip-wordfeud?)

Alt i alt - et meget interessant år. Men selvom det til tider har været meget hårdt at komme igennem, har det været et meget udviklende år for mig, mentalt. Og på trods af alt føler jeg det har været et godt år.

Så godt nytår til alle - jeg håber at 2012 bliver godt, på den ene eller den anden måde.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 30. december 2011

Derfor sætter man .punktum foran @Brugernavne på Twitter

5 kommentarer
Det er et spørgsmål der dukker op ret ofte, og som det er ret svært at forklare på 140 karakterer - jeg har lige prøvet det endnu engang: Hvorfor ser man på twitter tweets med et punktum foran et brugernavn? For eksempel .@BrugerB Man kan jo også bare læse @Leoparddrengens blog.

Og da det har med tegnsætning at gøre, er det ret svært at google - det ved jeg også, for prøvede det selv dengang jeg selv først stødte på det.

Så nu prøver jeg altså at gøre et forsøg her.

Hele grunden til punktummet ligger i den måde Twitter behandler samtaler på - én ting ikke så mange er klar over, og hovedårsagen til forvirringen. (Endnu mere forvirrende er det måske, at det ikke altid har været sådan, såvidt jeg har forstået blev den gældende praksis indført for ca 1½ år siden.)

Når Twitter ser hvad den mener er en samtale, begrænser den synligheden af tweetet - hvor mange der ser tweetet i deres timeline.

Et normalt tweet ses af alle som følger én. Naturligt nok. Men hvis @BrugerA for eksempel tweeter til @BrugerB: @BrugerB Haha, den var god! - så opfattes det af Twitter som en samtale (fordi tweetet starter med et brugernavn) - og synligheden begrænses til de brugere som både følger @BrugerA og @BrugerB - det grå område på diagrammet. Normalt ville alle @BrugerA's følgere kunne læse det, men nu er det altså begrænset til at være dem som også følger @BrugerB.

Hvis @BrugerB svarer: @BrugerA Ja, ikke! er det så den samme mængde som kan læse svaret - nemlig kun de som føler både @BrugerA og @BrugerB.

Det er som regel meget fornuftigt! For uden den regel ville éns timeline være fyldt med en masse tweets, som man har mindre interesse i en sædvanligt. Og man ville kunne kunne se halvdelen af tweets i samtale, som at høre den ene side af en telefonsamtale. (Det kommer man stadig ud for, ind i mellem, det sker når en samtale består af 3 eller flere - så begynder det for alvor at blive forvirrende hvornår man ser de enkelte tweets.)

Men nogen gange ønsker man ikke denne begrænsning - man vil godt have at alle ens followers får mulighed for at se et tweet, ikke kun fællesmængden. Hvis jeg for eksempel i afmagt tweeter @larsloekke er dog en kraftidiot!, så vil jeg jo gerne have at alle mine followers ser det. Eller hvis jeg svarer et tweet med en vittighed: @BrugerB Det er nu fedt at spille PIK i #wordfeuddk - som jeg synes er så morsom at alle bør kunne se den, så ærgrer det mig at kun de som også følger @BrugerB ser den.

For at komme ud af fællesmængden, og ud til alle sine followers, må man så gøre så twitter ikke ser det som en samtale. Og den enkleste måde at gøre det er at sætte et lille, diskret punktum først i sit tweet - for så starter det ikke med et @brugernavn, og derfor er det ikke en samtale, ifølge Twitter.

Derfor .@larsloekke er dog en kraftidiot! og .@BrugerB Det er nu fedt at spille PIK i #wordfeuddk - det bringer det ud over den grå fællesmængde og ud til alle ens followers.

Men altså, bare så det ikke bliver misforstået: ingen tweets, ligemeget hvor mange punktummer du sætter foran eller ikke sætter foran, kommer over i timelinen hos brugere som følger @BrugerB - medmindre de altså følger dig selv også. Det handler kun om hvor mange af dine egne followers der ser tweetet.

(Se også min twitterguide for mere basal viden, tips og tricks om twitter.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 26. december 2011

Svar fra Justitsministeriet / Familiesammenføringskontoret

1 kommentar
Jeg modtog for nogle dage siden dette brev fra Justitsministeret / Familiesammenføringskontoret som svar på mit åbne brev, hvor jeg så mindeligt bad ham sætte udvisningssager af børn i bero.

Brevet indeholder ikke i sig selv noget nyt, udover henvisning til spørgsmål stillet på samråd, som endnu ikke er besvaret. Det krævede lidt søgning på FTs hjemmeside - for én som ikke er vant til at bruge den, men her er det spørgsmål der henvises til, og dette er vist også et relevant spørgsmål. Begge stillet af Johanne Schmidt-Nielsen.


Jeg må sige, at jeg er lidt imponeret over at Justitsministeriet besvarer mit brev - i andre sammenhænge er jeg blevet ignoreret, sandsynligvis fordi myndigheder og firmaer har svært ved at vide hvordan de skal håndtere en anonym superhelt. Men her kan jeg ihvertfald ikke klage over noget, hvad det angår.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.