Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 18. september 2010, kl. 15.00

Farvel til fucking Facebook

Jeg lukker min Facebook profil, lige om lidt. Jeg gider ikke længere være med til at støtte det lort ved min tilstedeværelse der, om jeg er nok så passiv.

Og hvad er det så jeg har imod det? Stort set alt!

For det første kan jeg ikke lide den flokmentalitet stedet lever for - hvor mange venner har du? Hvor mange likes kan du opnå? Er du også ven med Anders Fogh? Lars Løkke? Villy? Er du også tilmeldt "Jeg hader Rigmor Zobel"-siden? Og så videre. Og selvstændig tænkning reduceres til hvordan man mest humoristisk kan udtrykke sig på 2 linier i tredieperson.

For det andet er det et makværk set fra et brugervenligt synspunkt. Jeg vil vove at påstå at en af grundene til Facebooks succes, er at folk ikke kan finde ud af at slå en feature fra, når den først er tilmeldt. For det er stort set umuligt.

Hvis man da overhovedet har tilmeldt sig noget - for det er punkt 3. At Facebook trækker nye "features" nedover hovedet på brugerne uden at advare om det, og uden at informere om det mulige tab af privatliv man udsættes for.

Som leder til hykleriet: Facebook har lavet en metode, så hvis man følger links som brugerne lægger ind i facebook, kan det ikke ses udefra hvorfra der linkes - kun at det er fra facebook. De siger at det er for at beskytte "brugerne af facebooks privatliv" - men sandheden er selvfølgelig, at de vil have informationerne om brugernes klikmønstre, uden at dele dem med andre - såsom dem der leverer det indhold, som facebook snylter på.

For privatlivets fred, my ass: hvis du ikke er meget opmærksom på hvad du gør, er facebook et stykke spyware, en trojansk hest, som har til formål at skaffe så mange oplysninger om dig, med henblik på målrettet annoncering, som muligt.

Og så er der hele spam & virus aspektet - jeg har hørt om lidt for mange facebook brugere, som har givet facebook lov til at rode i deres mail-postkasse for at finde venner. Hvis mailboks siden overtages af hackere, og bruges til udsendelse af spam. Jeg kan ikke bevise en sammenhæng, men tror bestemt den er der.

Jeg har ikke brugt min profil til meget derinde, oprettede den jo først og fremmest for at der ikke var nogen imposters der skulle udgive sig for mig. Det er jeg fucking ligeglad med nu. Hvis I støder på en Leoparddreng derinde er det ikke mig. Fra om lige om lidt.

Good riddance!

P.S. Jeg blev spurgt om det hypede diaspora projekt så måske vil være sagen i stedet... og jeg aner det ikke. Det handler jo først og fremmest om en håndfuld programmører der fik den idé at lave et mere åbent socialt netværk, og samlede penge ind, og fik en hulens masse i løbet af ingen tid - tilsyneladende fordi ret mange er forbandet på facebook.

Men der er ikke kommet noget fra dem, og om de magter det er vel ikke til at vide. Men mine anker mod flokmentaliten vil sandsynligvis også gælde for deres ting, hvis den bliver til noget - og jeg er sådan set ikke synderligt interesseret i at finde en erstatning for facebook. Men skal det være lyder de da en del mere sympatiske end facebook!

P.P.S. Hvis man tror facebook er for stort til at gøre noget ved/boykotte - det er noget vrøvl. Den slags net-fænomener kan komme og gå utroligt hurtigt. Hvor mange bruger i dag MySpace eller Second Life?

P.P.P.S. Hvis nogen er nysgerrige var det den umulige brugergrænseflade der viste sig at være dråben. Jeg kunne simpelthen ikke holde det ud mere, min professionelle stolthed kunne ikke klare at være en del af noget der er dårligt. Og en del af det er man jo, når man har en profil.

P.P.P.P.S. Jeg er naturligvis ikke mindre hyklerisk, end at du må meget gerne må like dette indlæg, eller share det! ;)

Læs også den efterfølgende, nærmest mytiske beretning om trængslerne ved rent faktisk at slette sin facebook-profil!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

17 kommentarer:

LilleQ sagde ...

åhh jammen jeg tror vist jeg er en smule støvet og kan se flere medier har foldet sig ud og er uddøde uden jeg har opdaget det... jeg gik nogenlunde fra icq til i stå til for ikke så længe siden opdage det der facebook noget...og voterer vel stadig.

Leoparddrengen sagde ...

Det oprindelige ICQ kan jeg godt savne ind imellem!

M sagde ...

Jeg er enig med dig i meget af det du skriver! FB er noget lusket stads, hvor de holder dig i et jerngreb og jeg bryder mig ikke om deres politik! Men jeg må sige, at jeg har dæleme haft megen glæde af Fjæsbogen, for jeg har fået rusket op i gamle venskaber og vi har fået set hinanden i den virkelige verden og efter mange mange år er gamle venskaber atter blusset op. Det var ikke sket uden FB. Det kunne i teorien godt, men jeg ville aldrig få taget mig sammen til at kontakte gamle venner på god gammeldags manér!
Og hele slette-sin-profil-problematikken er rigtig lumsk. For selvom du sletter din profil - og ikke laver den der med at logge dig ind inden 14 dage, ja så husker den dig alligevel. S slettede sin profil og et års tid efter lavede han en ny. Det var med "velkommen-tilbage-hilsen" smidt lige i hovedet og en liste med alle hans gamle venner, som han så bare kunne requeste igen. Så er du først inde, slipper de dig aldrig...ALDRIG NOGENSINDE! Det er nemlig ikke bare lige sådan, at blive slettet af CIA's arkiver:
http://politiken.dk/kultur/458304/facebook-beskyldes-for-at-vaere-et-cia-register/

Leoparddrengen sagde ...

Omkring S' historie: Fanme uhyggeligt, du! Dog er jeg lidt nysgerrig: registrerede han sig med samme email? For så er jeg ikke overrasket over at man huskes. (Måske lidt ved at de vil kendes ved det.)

Jeg nærer ingen illusioner om, at den information de har på mig reelt bliver slettet - for naturligvis gør den ikke det. (Det må de sikkert ikke engang for terrorlove og den slags.) Men det er heldigvis også meget lidt de har af den slags. Jeg ønsker bare at slippe for dem - og at det der var min profil holdes isoleret fra alt andet.

Og så forstår jeg udmærket din reunion brug af facebook. Da jeg - heldigvis - ikke har lavet en profil i mit borgerlige navn, er det meget begrænset hvordan jeg har kunnet bruge facebook på den måde, og det er selvfølgeligt en vigtig pointe, i at jeg ikke har brugt fb på den rigtige måde.

Men jeg vil sige, at det er en funktion man kan opnå mange andre steder - jeg er i mit civile liv for eksempel på LinkedIn (et mere professionelt orienteret netværk, hvis man ikke skulle kende det), og der kan man langt henad vejen opnå det samme. Men uden at man i den grad føler der bliver løbet om hjørner med en, og uden Fbs agressive fremfærd.

Så - jo, jeg kan da snildt se behovet for noget socialt sammenkædende. Jeg kan bare ike se at Facebook på nogen måde er det rette til det.

Og en ting er ihverytfald helt sikkert - hvis folk ikke stemmer med fødderne i forholdt til facebook bliver det aldrig bedre - tværtimod.

spunky sagde ...

Eiiii Fu*k så nåede vi ikke at blive venner... ;-)

spunky sagde ...

hov så lige helt uden for kontext ...
dine fine links ude i venstre side virker altså ikke ..

Leoparddrengen sagde ...

Lader til mit webhotel har problemer. Det er forhåbentligt temporært. (Nu har jeg heldigvis fået cachet billeder etc, så det har ikke så stor indflydelse som tidligere.)

Steen AA sagde ...

Der er bare dét, at vi, der kun kan udtrykke os i to-linjers halvhumoristiske bon mot'er, føler os så godt hjemme på fb ;0)

Leoparddrengen sagde ...

Jamen, det skal I da også være velkomne til at blive ved med... Jeg tror dog at jeg ville overveje Twitter, hvis jeg havde det sådan. Medmindre det skal være 2 linier i 3. person.

Steen AA sagde ...

Jeg forstår desværre ikke Twitter. Kan også bedre lide, at man kan fb'e til grupper.

M sagde ...

Yes, han registrerede sig med den samme mailadresse! Og jeg kan godt forstå at du sletter din profil - for er man anonym på FB, så kan man egentlig ikke rigtig bruge det til noget.
Og hvor meget glæder vi os egentlig ikke til David Finchers nye film? Jeg gør ihvertfald!!!

http://www.imdb.com/video/imdb/vi4152690201/

Leoparddrengen sagde ...

Der er jo grader af anonymitet - jeg mener, man er vel ikke helt anonym, hvis man har bygget en hed identitet op?

Men altså - nej, det er nok svært at bruge til noget fornuftigt, når man både er anonym ifht ens civile liv, og dermed virkelige venner, og når man så iøvrigt nærmest nægter at gøre noget med sin anonyme profil, fordi hele facebook-stedet er en vederstyggeligt.

Og... jeg tvivler stærkt på at det er en film jeg skal se. Den ser ud til at være mindst lige så ubehagelig som Se7en.

Georgina sagde ...

Jeg er uenig med dig. Jeg synes ikke facebook er noget lort overhovedet, fordi hvis det ikke var for facebook havde jeg ikke mødt mange af mine gamle barndomsvenner, og kunne mødes med dem i den virkelige verden. Når min telefon ikke virker, kan jeg hurtigt smide en besked i mine veninders indbakke. Det handler jo heller ikke om at være venner med politikker, kendte eller opnå så mange likes som muligt. Det kun dem på 13 år der synes det er sejt. Det handler heller ikke om at have så mange venner som muligt, men at kunne chatte med sine venner om aften når der er ikke rigtig er noget at lave. Og kunne sætte billeder og videoer ind som er gamle minder, og at man kan se hvad andre folk laver. Det er også hyggeligt at kunne finde sin familie fra andre lande, og kunne skrive med dem på facebook. I stedet for at man skal ringe og bruge massere penge på det. Hvis du ikke vil have fremmede skal kunne se dine billeder, væg, videoer osv. Kan du jo bare privat installere den også der ikke nogle problemer der. Du kan jo også lade vær med at acceptere de folk du ikke vil have skal kunne se dine private sager. Jeg synes også at det er fedt at man kan lave begivenheder om fest som kan deltage i, for det jo meget fedt hvis vennerne ikke lige skal noget den fredag at vi så fester igennem sammen der. Man kan også lære mange nye mennesker at kende her på facebook, det har jeg gjort. Folk jeg ikke snakkede med før i tiden, er jeg begyndt at snakke meget med nu.
Hvis du synes facebook er noget lort så lad dog vær med at have en.

Steen AA sagde ...

Og så endte du alligevel med at få ret. Jeg har nu været deaktiveret i 4 uger og kigger mig ikke tilbage. LeopardProfeten ;0)

Leoparddrengen sagde ...

@Georgina

For det første, lad mig beklage at jeg ikke har svaret før nu, men var væk fra 'nettet en uge, da du skrev din kommentar, og har altså overset den da jeg fik checket mail efterfølgende.

Jeg synes da det er fint, at du har glæde af Facebook. Og jeg kan da sagtens de praktiske anvendelsesområder - de har så sådan set fandtes før også, Facebook har som sådan ikke tilført noget nyt - udover at have opnået så mange brugere, at der var en rimelig sandsynlighed for at kunne finde dem man leder efter.

En del af det jeg brokker mig over, ved Facebook, er da også et eller sted rettet mod hele den menneskelige natur: omkring flok- og mobbementalitet, som bestemt også findes andre steder, men som bliver forstærket på Facebook (eksemplificeret her). Men det vil langt henad vejen nok også gælde andre sociale netværk, som er opbygget på samme måde.

En anden del, jeg ikke bryder mig om ved Facebook, er den rent tekniske udførelse. For det er ret elendigt udført (når man ser bort fra skalerbarheden - dér har de været ganske dygtige): brugervenlighed & sikkerhed er ikke gode. Dertil kommer (her er det lidt teknisk) at de monopoliserer viden om brugeres klik-mønstre, og snylter på resten af nettets indhold, til at levere egne reklamer. Og deres forhold til privatlivets fred er i bedste fald utroligt hyklerisk.

Så forstår jeg ikke helt din afslutning - hele indlægget handlede jo om, at jeg lukkede min Facebook-profil?!


@Steen AA

Ja, det minder mig om, at jeg også burde have skrevet profet (eller orakel!) på mit visitkort...

Er iøvrigt (glædeligt) overrasket over at du er droppet fra - du virkede som om du var der for life?!

Steen AA sagde ...

"for life" - det var også sådan, jeg havde det - spørgsmålet er, om jeg havde et?

Leoparddrengen sagde ...

@M

Her er lige en opdatering på det med at ens profil bevares på Facebook - selvom man tror man har slettet den.