Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 31. juli 2010

En interessant opgave

6 kommentarer
For nogle år siden mailede min far mig en interessant, logisk opgave, som involverede sandsynlighedsregning. Da jeg først hørte spørgsmålet, var jeg tæt på at afvise det, for svaret var jo indlysende. Men tænkte, at der nok var en grund til at han havde sendt den. Så jeg regnede på det - og havde næsten svært ved at tro på hvad jeg regnede mig frem til, for det talte imod alle mine instinkter og min intuition.

Også kom jeg af en eller anden grund til at tænke på den i nat, og tænkte jo så, at den opgave måtte jeg også udsætte jer, mine kære læsere for. For den kan være lærerig på flere planer - og så er den meget sjov.

Og nu er I jo ihvertfald advaret om, at I skal passe på med den første indskydelse. Men skriv gerne hvad I mener svaret er, og hvorfor. Og anbefal spørgsmålet på Facebook etc, the more the merrier. Hvis du kender gåden i forvejen, så vær venligst tilbageholdende. (Jeg har ændret i lidt detaljer i forhold til den kendte version, for at gøre det sværere at google.)

Jeg afslører svaret om nøjagtigt to døgn, med forklaring, her på bloggen. Hvis du ikke vil svare per kommentar har jeg også lavet en poll, øverst til venstre.

Here goes:

Casper C. har fået et nyt TV Show, I dette show bliver deltageren stillet overfor valget mellem 3 helt ens døre. Bag 2 af dørene befinder sig et æsel - hvis man åbner en dør med at æsel, kan man få lov til at tage æslet med hjem. Bag den sidste dør er en italiensk sportsvogn, en Lamborghini. Hvis man åbner døren til den, får man Lamborghini'en. Og vi går her i quiz'en ud fra, at det er deltagerens hedeste ønske.

Fidusen er så den, at deltageren vælger én dør. Men før døren åbnes, åbner Casper C. en af de to andre døre - og viser, at bag den er et æsel.

Nu spørger han så: "Ønsker du nu at ændre dit valg, til den resterende lukkede dør? Eller vil du fastholde dit valg på den dør du først valgte?"

Hvad giver deltageren den bedste chance for at få fingre i Lamborghinien?

  • A: Høn skal holde fast i sit første valg?
  • B: Høn skal ændre valg til den resterende lukkede dør, som han ikke valgte til at starte med.
  • C: Det er ret meget ligemeget. Om høn fastholder eller ændrer valg af dør - chancen er den samme.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvor er det dog rart...

7 kommentarer
... at være hjemme igen. I dejlig stille & ro, uden unger eller sin mor. Og kunne sidde stille og roligt med sit internet i fred - endda indendørs.

Og at kunne holde sig orienteret igen. Og... åh der er mange ting der er lækkert ved at være hjemme.

Om der så ikke var noget godt ved at være væk - joda - først og fremmest det at børnene (det meste af tiden) kunne li' det.

Men hvor er det altså bare dejligt, fantastisk at konstatere at ens lejlighed findes endnu, og at computeren stadig virker.

Så nu kan jeg også se på hvad der er sket i blogland. Har I savnet mig?

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 29. juli 2010

Quiz 92: Hvilket beslutningsorgan

Ingen kommentarer
Denne gruppe medlemmer af Folketinget træffer beslutninger fødevare- og restaurationsspørgsmål. Især angående kvalitetssikring af, at købte/bestilte måltider virkeligt er som beskrevet.

Svar findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.