Leoparddrengens
Public Key

fredag den 18. januar 2013

Og hvordan er den så, Kindle Paperwhite

14 kommentarer
Som jeg beskrev for et par dage siden, fandt jeg endelig ud af hvordan jeg skulle få en Kindle Paperwhite til Danmark fra Amazon i USA.

Og nu har jeg så haft et par dage at hygge mig med den - så her mine første indtryk i en mini Paperwhite anmeldelse. Jeg har allerede omtalt mit forhold til min tidligere Kindle, så her vil blive fokuseret på de nye features. (Nye features for mig - brugere af Kindle Touch vil allerede kende til dele af dem.)

Lyset
Den mest bemærkelsesværdige feature i forhold til tidligere, er at Paperwhiten har indbygget lys. Det er dog vigtigt at understrege at det stadig er eInk der benyttes, denne teknologi hvor blækket former sig på pairet når man bladrer, som giver indtryk af at man læser en bog. Men som ikke er helt så kontrastrig som en rigtig side trykt på papir, hvorfor man har skulle have gode lysforhold for at læse.

Nu er de gode lysforhold så indbygget i aggregatet. Vel at mærke er der ikke tale om baggrundsbelysning, som på en telefon eller tablet, men forgrundsbelysning.

Det er gjort ved at nogle små lysdioder lyser ind i mikroskopiske kanaler i bunden af dækglasset, hvorigennem det så spredes ud og oplyser hele overfladen på magisk vis - i et lidt spøgelsesagtigt gråblåt skær. Ganske fantastisk!

Hvilket effekten også er - i og med lyset altid er der, kan man læse i alle vinkler og stillinger - hvor man før - også med en almindelig bog - altid har skulle indrette sig efter lysforholdende, er dette en helt ny frihed. Som man sikkert ikke engang anede man savnede.

Man behøver så ikke bruge lyset - man kan bare slukke det helt, så fungerer den som en tidligere generations Kindle, uden lys. Men jeg må tilstå, at når jeg slukker lyset, er det lidt som om der forsvinder noget magi.

Man behøver heller ikke være bange for at bruge det - Amazon påstår, at selv med konstant gang i lyset holder Paperwhiten dobbelt så langt på en opladning, som den tidligere version - som i forvejen ikke var nogen strømsluger, og holdt 2-4 uger på en opladning.

Lyset kan udover altså at være helt slukket, justeres i 24 niveauer af lysstyrke, så det skulle være muligt at finde lige den styrke som passer bedst i situationen.

Det er dog ikke helt perfekt, lyset. Nederst i skærmen, hvor lyset strømmer ind i glasset, er fire lidt dunkle områder - områder lyset ikke kan nå, fordi det ikke er spredt helt ud endnu. Det skal man være klar over - jeg har set enkelte anmeldere som mente at hele deres oplevelse blev ødelagt af disse områder, og som nærmest lød til at blive søsyge af dem.

Det lyder lidt mimoseagtigt på mig - jeg synes nærmest de er hyggelige, fordi det dog giver Paperwhiten et lidt organisk skær, midt i perfektionen - og det er altså ikke store områder der er tale om. Det er sikkert noget ingeniørerne vil have fundet ud af at slippe for i fremtidige versioner, men indtil videre vælger jeg at kunne lide dem.

Touch
Den anden store nyhed for mig, er at interfacet nu foregår via touch direkte på skærmen, og ikke som i min tidligere med små knapper foran, samt på siderne til at bladre med.

Jeg syntes egentligt før det fungerede udmærket med knapperne, men det kunne godt virke lidt underligt når man iøvrigt brugte telefon med touch hele dagen, så at skulle omstille sig.

Og - det er også en klar forbedring. Alting fungerer mere intuitivt, og hvis man tager mange notater er touch keyboardet uendeligt meget enklere end det virtuelle oija-bræt man før var udstyret med. Det gør jeg så ikke, jeg bruger stort set kun tastatur til at indtaste kode på wifi-netværk, men alene der var det en lettelse.

Og jeg har opdaget, hvor varsom jeg er når jeg holder min Paperwhite - fordi jeg er bange for at komme til at skifte side ved ved et uheld at komme til at trykke på en af knapperne. Det behøver jeg så ikke være nu, og derfor opdager jeg det.

Den indbyggede ordbog får også et boost, da man nu kan slå et ord op blot ved at holde fingeren på ordet et par sekunder - det er ganske nice.

Udformning
Min gamle Kindle var ret hård, på grænsen til at være skarp i kanterne. Der er denne her blødere, en anelse gummiagtig, og mørkere. Og altså uden knapper af nogen form, udover tænd/sluk knappen i bunden, ved siden af USB-strømstikket.

Og - ja, jeg føler mig en smule utro i forhold til den gamle udgave - men jeg kan altså rigtigt godt lide følelsen af den nye.

Andre nyheder
Før var der en bjælke nederst, som viste en procentvise fremrykken i en bog, og med markering af hvor der var kapitler. Den er væk nu, og det vises kun et overordnet procenttal på hele bogen. Den kan jeg godt lidt savne. Tilgengæld lærer Paperwhiten din læsehastighed at kende, og kan give et bud på hvor lang tid du har tilbage af det nuværende kapitel, og af hele bogen.

Jeg ved ikke om det er fordi jeg har en gennemsnitlig læsehastighed, men den har ihvertfald været meget hurtig til at ramme meget korrekt på hvor lang tid jeg ville være om noget - har den sagt 31 minutter, har det måske vist sig at være 29.

Det lyder som en gimmick, men det er faktisk særdeles nyttigt hvis man vil vide om man skal finde et sted at stoppe eller lægge sig til at sove (eller hvad man nu gør når man ikke læser).

Så er der kommet noget, de kalder X-Ray. Hvor man kan få mere overblik over personerne der er med i bogen - hvem de er, hvor de optræder. En feature jeg ikke har leget så meget med endnu, men det ser ud til at kunne være særdeles nyttigt.

Og så er home-screenen blevet væsentligt mere grafisk - man ser nu forsiderne på bøgerne istedet for blot en listning af titler, og der er mere direkte interface til ens bibliotek i skyen.

Og, ja, flere fonte at vælge imellem er der også.

[Opdatering:] Og så har jeg fundet ud af, at Kindlen også kan oversætte, for eksempel fra engelsk til dansk.

Konklusion
Jeg har sgu lidt svært ved at få armene ned. Hvor jeg med den tidligere version nok lige var tippet over til faktisk helst at ville have mine bøger på Kindle, er der med denne ingen tvivl - medmindre formater eller lignende forhindrer det, er det som eBøger jeg vil have tingene, for jeg har mit lille, magiske aggregat at læse det på.

Åhjo, jeg er sgu lidt nyforelsket.

[Opdatering:] Man kan så iøvrigt nu købe Kindle Paperwhite direkte fra Amazon til Danmark, så man ikke behøver krumspring som ShopUSA, som jeg måtte igennem.

[Opdatering:] Og der er annonceret ny version - læs om de nye features i Kindle Paperwhite version 2 her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 16. januar 2013

At købe Kindle Paperwhite til Danmark

3 kommentarer
[Opdatering 29/1 '13:] Jeg er blevet gjort opmærksom på, at man nu kan købe Paperwhite direkte til Danmark, så det er ikke længere nødvendigt at bruge denne metode. Den kan nu stadig være god at være opmærksom på, hvis man vil spare på fragt i forhold til UPS-forsendelse, eller hvis nye forsyningsproblemer skulle opstå. Men man kan altså købe Kindle Paperwhite direkte her.[/Opdatering]

 Jeg har jo været ganske glad for min Kindle, men med de begejstrede anmeldelser af Kindle Paperwhite var det svært ikke at blive fristet af den - især da den går ind og gør noget ved det eneste punkt, hvor jeg syntes Kindlen kunne have en svaghed - at den krævede gode lysforhold.

Og, ja, så har den også Touch - i sig selv mener jeg ikke det er så vigtigt, men jeg må indrømme, at når man har brugt andre touch-gadgets hele dagen, så føles det underligt at skulle skifte til interface med knapper. Så det var også fristende nok.

I november overtalte jeg så mig selv til en upgrade - bortset fra, at det var Amazon.com ikke med på. De ville nemlig ikke sende Paperwhite udenfor USA, fandt jeg ud af. Jeg prøvede flere gange - artikler sagde at det var for at sikre forsyninger til hjemmemarkedet først - men intet nyttede det- de ville ikke sende til Danmark.

Så en dag så jeg dette tweet
og blev ganske forundret!

Jeg spurgte ham hvordan han dog bar sig ad med det - og han forklarede at han brugte noget der hedder ShopUSA.com.

Det måtte jeg undersøge!

Det viste sig at være en form for service, hvor man kan bestille ting på nettet i USA, og man kan så opgive en adresse i Virginia som ens adresse. Det er så i virkeligheden ShopUSA's, og de tager sig så af at sende varerne videre til en selv. Og sørger samtidig for momsafregning, så man ikke skal betale gebyr til PostDanmark for at bruge nogle uger på den tjeneste.

Jeg havde godt nok hørt om den slags tjenester før, men aldrig brugt det - men nu skulle det være.

Så jeg bestilte en fredag aften en Kindle Paperwhite hos Amazon, med leveringsadresse hos ShopUSA i Virginia. Da jeg nu var USA kunde, kunne jeg endda købe den billige udgave med Special Offers (reklamer) - det er ellers ikke normalt muligt, da reklamerne kun er tilpasset Nordamerikansk marked. Så jeg kunne købe den til $119 istedet for $139.

Jeg kunne have fået forsendelsen i USA gratis, men så ville den tage længere tid - og jeg ville gerne have den nåede frem til ShopUSA inden torsdag, hvor de videresender til Danmark. Så ialt blev min ordre hos Amazon på $126.

Den ankom så til Virginia tirsdag, fik jeg mail om, og jeg fik igen mail torsdag om at den var afsendt videre til Danmark. For fragt, moms, håndtering samt en valgfri forsikring betalte jeg  ShopUSA $90.

ShopUSA bruger GLS, som til private benytter en masse små forretninger rundt om i landet til levering. Så igår kunne jeg - 1½ uge efter bestilling - afhente min splinternye Kindle Paperwhite i en nærliggende kiosk - tættere på end mit posthus.

Med alt betalt - også moms - blev det altså ialt $216. Hvilket er ca 50 kr mere end da jeg købte min tidligere Kindle - som kostede 40 $ mindre i USA.

Så får man naturligvis ikke glæden ved Amazons UPS-løsning, hvor man nærmest får fornemmelsen af at et fly starter fra Kentucky i samme øjeblik man trykker på bestil-knappen. Men i betragtning af, at Amazon slet ikke vil levere den, er der ikke så meget at betænke sig på.

Jeg vil klart bruge ShopUSA til udvalgte handler i fremtiden - jeg må sige jeg intet har at klage over, og jeg følte mig godt informeret hele vejen, af diverse track-and-trace systemer, og løbende statusmails fra alle parter.

Jeg kan umiddelbart tænke mig disse scenarier for, hvornår det er smart at bruge ShopUSA:
  1. Hvor man kun kan købe en vare i USA
  2. Hvor international forsendelse er urimeligt dyrt
  3. Hvor man køber mange småting fra forskellige steder - fx eBay - og det så bedste kan betale sig med en opsamling
Men det kan ikke betale sig, hvis det man køber kun er én enkelt lille ting, hvor forsendelsen ikke koster særligt meget - for der er naturligvis et overhead på deres service.

Og hvor jeg også kan være nervøs, er hvis der går noget galt, og en vare skal returneres af en eller anden grund eller lignende. Jeg kan forestille mig det kan blive lidt kaotisk.

Men tip er hermed givet videre. Jeg skal ihvertfald nu til at invie min nye lækre Paperwhite for alvor :)

[Opdatering, 18/1:] Jeg har nu skrevet en hurtig anmeldelse af Kindle Paperwhite, baseret på mine indtryk efter et par dages brug.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.