Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 25. december 2010

Midwinter

2 kommentarer
De seneste dages vejr, og historierne fra Bornholm om PMV'er der kører fast, og jordemødre der må ud på ski, får mig helt til at tænke på spillet Midwinter.

Det var et af de første spil jeg købte, da jeg købte min egen første PC, sammen med Wing Commander (og Civilization kom først til senere, jeg huskede forkert da jeg skrev om Wing Commander).

Manden bag var en af mine store helte, Mike Singleton, som 4-5 år tidligere lavede nogle af de absolut bedste spil til Spectrum'en, nemlig Lord's of Midnight og Doomdarks Revenge. Så det skulle jeg jo have!

Spilmæssigt var det nu ikke helt så godt som Spectrum-spillene (men dog ganske fremragende!), men det havde meget af det samme, først og fremmest en - for tiden - enorm verden at udforske.

Spillet foregik på den tilfrosne ø Midwinter, et af de sidste beboelige steder på jorden, efter at en atom-vinter havde sat ind. Men en fascistisk inspireret despot var ifærd med at tage magten, og spilleren skulle ved hjælp af en lille gruppe frihedskæmpere prøve at forhindre det.

Ved at prøve at få flere af øens beboere på ens side, og så iøvrigt lægge sig i baghold og prøve at forhindre fjendens forsyninger i at nå frem.

Transporten rundt foregik enten i en form for snetank, på ski eller med drageflyvning. Jeg bliver simpelthen helt nostalgisk nu hvor jeg har lavet koblingen. Jeg må se at prøve at udnytte det der virtuelle PC lidt mere, og  fremfinde nogle af de gamle spil!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 24. december 2010

God Jul til Alle

2 kommentarer
Men især bornholmere... bliv nu inden døre!

Jeg tager med unger og eks til min mor om en times tid, og så overnatter jeg og ungerne der. Så I har sandsynligvis julefred for mig til i morgen. Medmindre jeg kaster mig over morens mac i nat.


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Andersens Julehemmelighed, 24. december

Ingen kommentarer
[Opdatering, 9. november 2012: Man kan nu også købe Andersens Julehemmelighed på DVD!]
Uafklarede spørgsmål fra treogtyvende afsnit:
 • Mon Aase Andersen alligevel får fransk undertøj til jul?
 • Vil Fritz vælge at studere videre til Julemand, eller vil han være menneske så han kan få sin elskede Putte?
 • Hvordan kan Fritz nogensinde vise sig hos Familien Andersen, som han så groft har taget ved næsen?
 • Hvad har 39 opdaget i de genfundne annaler?
 • Følger heldet Julemanden, eller...?

Del 1/2


Del 2/2


Klik her for treogtyvende afsnit af Andersens Julehemmelighed.
Eller her for starten, Andersens Julehemmelighed, 1. december

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvorfor får man en pelikan-figur når man har givet blod 100 gange?

Ingen kommentarer
Det er det sidste spørgsmål i donor-kalenderen, her den 24ende: Hvorfor motivet er en pelikan, når man har 100-doneringsjubilæum.

Med svarmulighederne at det er fordi der er plads til mange liter blod i en pelikans næb, eller fordi pelikanens næb har samme farve som blod, eller fordi at en pelikan-moder giver sit blod til ungerne hvis de sulter.

Og svaret er... nej, så enkelt skal det ikke være her i dag :) - det er trods alt jul. Vi skal have det lidt sjov. Så svaret ligger lagt som en slags mandelgave i denne historie. Hvem ved, måske kan I lide den - og får endda lyst til at dele den med nogen? For mig var det ihvertfald en opbyggelig og lærerig oplevelse.

God jul!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 23. december 2010

"Bush har solgt 2 millioner erindringer"

Ingen kommentarer
Bush fotograferet mens han finder en erindring.
Sådan lyder en overskrift på dr.dk.

Jeg kan ikke lade være at tilføje: Og ikke to af dem er ens!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Årets Nytårshit feat. Bertel Haarder

Ingen kommentarer
Det må blive det helt store hit til de store nytårsfester:

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Jamen, så afskaffer vi da lige tavshedspligten

Ingen kommentarer
Nu var det ellers lige før man var blevet bekymret for Liselotte Blixt fra DF - det er hende med småkagerne & saftevandet, og de rivende, bidende og flående muslimer - der er jo gået en hel måned siden hun sidst var ude med et hadefuldt udfald.

Men, nej, ingen grund til bekymring - inden julefreden når at sænke sig, kan hun lige komme med en svinestreg, man så kan sidde og gumle på sammen med alt julefedtet, mens man tænker på det gode i mennesket og hvad det nu ellers er det siges man skal her i højtiden:

Læger der behandler mennesker, der opholder sig ulovligt i Danmark, skal tvinges til at melde de illegale til politiet. Mener Liselotte Blixt. Som vil have reglerne ændret, så sundhedspersonalet ikke længere har tavshedspligt i forhold til illegale indvandrere.

(Hvis det forslag skal give mening, må det jo iøvrigt også betyde, at sundhedspersonalet pålægges at undersøge om deres patienter nu har lovligt ophold eller ej her i landet. Interessant.)

Resultatet af et sådant forslag er indlysende: det er i forvejen særdeles svært for illegale at få lægehjælp, da de jo ikke har nogen offentlig kasse til at betale for behandling, men hvis forslaget gennemføres vil det være helt igennem sidste udvej at søge lægehjælp. Og så kan de ellers ligge og dø af lungebetændelser eller få koldbrand på grund af banale infektioner, som ikke kan blive behandlet. Og iøvrigt også gå og sprede smitsomme sygdomme, også hos os rigtige danskere.

I det hele taget er det et rigtigt fint princip - lad os da endelig ophæve tavshedspligten - for sundhedspersonale, men hvorfor ikke også advokater, psykologer, præster - i alle de tilfælde hvor myndighederne kan være interesseret i nogle oplysninger. Det må være vejen til et dejligt, dansk samfund.

God appetit & god jul.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Andersens Julehemmelighed, 23. december

Ingen kommentarer
[Opdatering, 9. november 2012: Man kan nu også købe Andersens Julehemmelighed på DVD!]
Uafklarede spørgsmål fra toogtyvende afsnit:
 • Hvad var der i brevet til Aase Andersen?
 • Har Julemand 39 en trumf i baghånden?
 • Er det så modbydeligt at kysse den forkerte mand som Putte siger? Og får hun alligevel sin Fritz?
 • Opklarer Julemand 39 gåden og får familien til at fejre jul igen? Eller bliver han degraderet til ganske ordinær nisse?
 • Hvem er det der af al magt vil standse Fritz og Julemand 39?


Klik her for toogtyvende afsnit af Andersens Julehemmelighed.
Eller her for starten, Andersens Julehemmelighed, 1. december
Og her er næste - og sidste - afsnit: Andersens Julehemmelighed, 24. december

I må iøvrigt hellere kommentere hvordan I tror det hele ender inde på YouTube - ellers truer xskrappypof med ikke at bringe afsnit 24!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvor mange er med i GivBlods Facebook-gruppe

Ingen kommentarer
Det er dagens spørgsmål i bloddonor kalenderen, om man ved hvor mange der allerede er med i GivBlods facebook gruppe. Med svarmulighederne at det er mere end 500, mere end 1000 eller mere end 3000.

Og lad mig slå fast med det samme, som notorisk Facebook-hader: det bliver uden mig. Jeg har sagt farvelt til det tekniske makværk, det asociale mobbeværktøj. Hvorom det enenste gode man kan sige er, at Mark Zuckerberg holdt op.

Nåmen, det rigtige svar er at mere end tretusind er med. [Opdatering, Bemærk: Dette svar er fra 2010 - så der er flere i dag; jeg tror nok det var mere end 12.000 der nu i 2011 er det rigtige, men er altså ikke selv på Facebook, så kan ikke checke.]

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 22. december 2010

Everybody Hurts

Ingen kommentarer
Der meldes om folk, som parkerer deres biler i nødsporet på motorvejene på Fyn og forlader dem, fordi de er blevet trætte af at vente. Ikke nogen særligt god idé - det kan være livsfarligt i en kommende snestorm. For dem selv, men mest af alt for alle de mennesker, som de forhindrer at Falck med videre kan komme frem til.

Og indrømmet, det kan være let nok at sige i en relativt varm stue på Frederiksberg. Men det andet virker altså ret tankeløst.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Black Swan

Ingen kommentarer
Jeg kom gående forbi Imperial tidligere, hvor jeg så en plakat for en kommende film, Black Swan, med Natalie Portman. Og da jeg synes hun er en af de ganske få gode ting Israel har givet verden vakte det min interesse, ikke mindst fordi hun ser hammergodt ud på plakaten.

Måske er det igen noget med en genetisk tiltrækning? Jeg vil ihvertfald holde øje med den - det kan da godt være det ender med at jeg skal se en balletfilm! (Den har premiere 20. januar.)

[Opdatering]: Jeg har så set filmen - her er min anmeldelse af Black Swan. Storartet film! (Og, jo, Natalie Portman er lækker!)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Quiz 128: Hvilket naturfænomen

Ingen kommentarer
Enkelte store myresamfund har udviklet en særlig bebyggelse, hvor de kan tage sig af individer med brækkede følehorn og lemmer, eller sågar med forbrændinger efter nærkontakt med et forstørrelsesglas' brændpunkt. Hvad kaldes dette specielle sted?

Svar findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvor lang tid tager det at gendanne doneret blod?

Ingen kommentarer
Det er det 22ende spørgsmål i donorjulekalenderen: hvor lang tid det tager kroppen at gendanne det blod man giver som donor.

Med svarmulighederne at det tager 1 måned, ca ½ time eller at det tager 3 måneder.

Og jeg kan forestille mig, at der er mange der tænker at det er 3 måneder, for det er jo den tid der minimum skal gå mellem tapningerne. Men faktisk tager det kun én måned før alle blodlegemer er naturligt gendannet. Det tærer så tilgengæld på jerndepoter, så det er blandt andet også for at sikre at disse er bygget op igen, at man venter længere tid til næste tapning.

Der gælder så også forskellige regler i forskellige lande om, hvor længe der skal gå mellem tapningerne. I USA tillader de det for eksempel efter 56 dage.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Andersens Julehemmelighed, 22. december

Ingen kommentarer
[Opdatering, 9. november 2012: Man kan nu også købe Andersens Julehemmelighed på DVD!]
Uafklarede spørgsmål fra enogtyvende afsnit:
 • Hvem er den høje julemand fra selve Julemandsrådet, der har gjort så meget for at skjule sandheden om den julenat da Putte blev undfanget?
 • Aner vi den dystre baggrund for dette drama, der nu står foran sin opklaring?
 • Vil Julemand 39 nå det til tiden?
 • Og, hvis han når det, hvordan i alverden vil han få den julefjendske familie til at fejre, at det igen er blevet jul?
 • Og kan Fritz og Putte nogensinde få hinanden?


Klik her for enogtyvende afsnit af Andersens Julehemmelighed.
Eller her for starten, Andersens Julehemmelighed, 1. december
Og her for næste afsnit - Andersens Julehemmelighed, 23. december

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 21. december 2010

Billy Adamsen fravælger spindoktor-job

2 kommentarer
Billy Adamsen, som i øjeblikket er fungerende rådgiver for Brian Mikkelsen, har valgt at trække sit kandidatur til den endelige stilling tilbage. Det sker efter en del skriveri om hans person på det sidste, ikke mindst her på bloggen.

Jeg har spurgt telefonisk ham om årsagen til at han alligevel ikke ønsker at være spindoktor:

BA: Faktisk er jeg allerede blevet tilbudt en meget mere interessant stilling, som passer sig meget bedre til end mand mit format. Som passer til, at jeg - i al ydmyghed - er udset til at udrette noget stort!

LPD: Har det noget at gøre med et job som direktør for Eksport Kredit Fonden, måske?

BA: Jeg kan ikke udtale mig endnu, det bliver altsammen gjort officielt om et par dage.

LPD: Okay... så det har ikke noget at gøre med de breve som BT har lækket, til Poul Nyrup?

BA: Nej, det kan jeg godt afvise. Jeg kan selvfølgelig godt se, at de ikke for mig til at se så smart ud som jeg er - jeg er jo langtfra dum! - men jeg synes folk glemmer at huske, at de breve udsprang af det miljø jeg var i for 10 år siden. Faktisk ligger ansvaret for brevene hos Poul Nyrup og Socialdemokratiet!

LPD: Javel. Ærgrer du dig alligevel ikke bare en smule over ikke at blive Brian Mikkelsens spindoktor, sådan for good? I virker som et godt par?

BA: Det er rigtigt at det swinger rigtigt godt mellem mig og Brian - vi kan se formatet i hinanden, og kan nærmest afslutte den andens sætninger. Men altså... Brian er jo også på vej ud, jeg har skaffet ham et job i Estland, så det var under alle omstændigheder ikke blevet til mere end et par måneder.

LPD: Jamen, jeg takke for præciseringen så...

BA: Jamen, det var sandelig så lidt. Jeg kan se du sætter pris på mit intellekt, det er rart at være blandt ligesindede!

LPD: Farvel, farvel...

BA: Jeg sender måske en mail en af dagene, med et forslag til hvad du kan gøre med bloggen...

LPD: Det behøver du virkelig ikke, Billy...

BA: Jeg har tænkt over at du måske

Og her gik vores forbindelse pludselig død.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Megamind - Den Grimme Alien

2 kommentarer
Warning: may contain spoilers

Det var ikke meget jeg kendte til filmen Megamind, da jeg igår fandt ud af at jeg havde børn i dag. Og fandt på, at så kunne man da gå i biografen og se det sidste nye på animationsfronten i 3D - denne her fra DreamWorks (altså Shrek-skolen).

Men det var bestemt et positivt møde for os alle tre. Undervejs var jeg lidt nervøs for den yngste (på 5 år), hvor meget han fik ud af historien. Men han var ihvertfald efterfølgende glad for filmen, så den var god fin. Og det var den ældste naturligvis også, samt jeg selv.

Filmen læner sig heftigt op af Superman-historien: Døende planet, forældre sender deres spædbarn afsted i de sidste sekunder, spædbarn havner på jorden... i denne historie er det bare 2 forskellige det sker for, fra forskellige planeter.

Den ene af de to vokser op hos en pæn familie, ser godt ud, har en harmonisk opvækst (er måske lidt mobbende og ulidelig)... og ender med at bruge sine superkræfter til menneskehedens bedste som Metro Man.

Den anden vokser op i fængsel blandt hardcore kriminelle, er blå og skaldet, har talefejl og bliver mobbet under sin opvækst - og ender som superskurken Megamind, som bruger sit super intellekt på at bekæmpe sin ærkefjende Metro Man; men for det meste havner han i fængsel.

En dag lykkes hans onde planer, imidlertid, og han gør det af med Metro Man. Og overtager kontrollen med Metro City.

Men han opdager hurtigt at livet ikke er det samme uden Metro Man, at han mangler en Yin til sin Yang. Og han føler sig nærmest som Palle alene i Verden.

Derfor finder han på at gøre et menneske om til en ny superhelt, med Metro Mans egenskaber. Men det går rent galt... og Megamind ender op med, at måtte påtage sig rollen som superhelt. Og at gøre kur til historiens Lois Lane, som han før har kidnappet igen og igen, for at genere Metro Man.

Historien handler altså helt grundliggende om, at hvis man først er låst i en identitet, kan det være forbandet svært at slippe ud af den igen. Medmindre man har muligheden for at påtage sig en andens identittet, ihvertfald for en periode. (En pointe Leoparddrengen kan tilslutte sig!)

Og så kan man jo også sagtens trække en parallel til Den Grimme Ælling. Også selvom ordspillet i overskriften næppe er noget de har tænkt på hos DreamWorks.

Den er rigtig god, men man skal nok være 7-8 år for at få maksimalt ud af historien. Animationen og 3D'en er helt fin - og der er nogle virkeligt flotte scener med Megaminds tusinder af robotter - og musikvalget er storartet (AC/DC har en fremtrædende plads hos Megamind).

Og så kan man som voksen morer sig over referencerne til Superman - således genopstår Marlon Brando for eksempel for en stund som rumhelte-far.

4 store et eller andet ud af 6. (Jeg må vist snart til at lave et egentligt karaktersystem - hvad kan det være jeg skal give? Leopardklør? Vil det være positivt? Leopardhjerter er selvfølgeligt oplagt, men den med hjertet er ligesom brugt... går i tænkebox.)

Når Megamind ikke får mere, er det først og fremmest fordi den ikke rammer dybt emotionelt, som andre nylige man kunne nævne (I'm looking at you, Pixar). Så det er god ramasjang, og en storartet historie, gode grin - men den sætter sig ikke.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Karantæne, bloddonation og tandrensning

Ingen kommentarer
Dagens spørgsmål i bloddonor-kalenderen går på, hvor lang tid der skal gå, fra man har fået foretaget en tandrensning til man må give blod igen.

(Og til dem der er bange for nåle, vil jeg altså apropos lige sig, at jeg ihvertfald personligt hellere vil stikkes end til tandlægen...)

Svarmulighederne er at der ikke er karantæne, eller at der er 1 døgns karantæne, eller 1 uges karantæne.

Hvis man har fået foretaget et mere omfattende indgreb hos tandlægen, som at få trukket en tand ud, eller fået rodbehandling er karantænen 1 uge. Men tandrensning og andre fredelige ting, giver ét døgns karantæne - som altså er det rigtige svar.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Andersens Julehemmelighed, 21. december

Ingen kommentarer
[Opdatering, 9. november 2012: Man kan nu også købe Andersens Julehemmelighed på DVD!]
Uafklarede spørgsmål fra tyvende afsnit:
 • Hvem kender sandheden om Putte? Gør Tage? Gør Aase? Eller gør den julemand der har gjort sig så stor umage med at slette sine spor for 19 år siden?
 • Det er åbenbart kun Aase Andersen som bærer familiens juletraume! Kan det have noget med at gøre, at Putte har nisseblod i årerne?
 • Er Julemand 68 kun en svindler, der har drænet det høje Julemandsråd for egen vindings skyld?


Klik her for tyvende afsnit af Andersens Julehemmelighed.
Eller her for starten, Andersens Julehemmelighed, 1. december
Klik her for næste afsnit - Andersens Julehemmelighed, 22. december.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 20. december 2010

Quiz 127: Hvilken juleporno

4 kommentarer
Klassisk hardcore homo-erotisk film, med et tema hentet fra antikkens myter, tilsat et twist af Shakespeare og Lolita. Denne bøsseporno er især populær op til jul - hvad er titlen.

Svar findes her.

Hint: Der er ikke tale om Last Christmas!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Meget interessant optagelse

7 kommentarer
I fredags blev sundhedsminister Bertel Haarder interviewet af DR, i anledning af at der blev givet nye retningslinier hvad angår fedmeoperationer. Som skulle mindske tilgangen til fedmeoperationer for folk som er overvægtige - så de kun bliver opreret når de begynder at få følgesygdomme.

I løbet af dagen i fredags var der en del undren over, at de nye retningslinier kom netop nu, og man ikke ventede 2-3 måneder til en nedsat ekspertgruppe havde udtalt sig om emnet.

Det havde Bertel Haarder åbenbart undgået at høre om. For han flipper ganske grøn da han bliver spurgt om den vinkel af sagen. Og skælder journalisten ud på alle mulige måder, for ikke at have afklaret spørgsmålene på forhånd. Hvilket journalisten, Kristian Sloth, siger han har - men med Bertels spindoktor. Det er jo ikke til at vide, hvem der har ret.

Men sikkert er det, at Bertel Haarder ikke har ret i, at det spørgsmål var stillet mange gange før. Tilgengæld var der mange gange stillet spørgsmål til konsekvenserne for privathospitalerne - som sandsynligvis kommer til at miste indtægter, hvis der skæres i fedmeoperationerne - og det var under disse spørgsmål han begyndte at blive alvorligt knotten, kan man se på hans kæbe og kropssprog. Det sidste tændte vist så den sidste lunte - eller han trængte bare til at afreagere.

Men DR har lagt interviewet ud i sin helhed - og jeg opfordrer til at man ser det, og helst i helheden, for ellers kan man jo dårligt bedømme Bertel Haarders påstande om unfairness. (Men hvis man kun vil se fra hvor han begynder at blive arrig er det ca 5½ minut inde, hvor det går helt galt omkring de 7 minutter.)

Grunden til at jeg opfordrer til det, er for det første at det er ganske spektakulært at se Bertel Haarder gå grassat. Og det er i øvrigt så sjældent at politikerne får lov at komme til orde, hvor de ikke klippes ned til ganske få sekunder - det plejer de at klage meget over, her har Bertel så virkeligt fået chancen...

Men det er ikke kun underholdning - for diskussionen mellem Bertel Haarder og Kristian Sloth fortæller meget om, hvor styrede sådan nogle interviews med ministre som regel er. Og det er altså meget godt at vide, når man skal lægge til og trække fra, og bedømme hvor meget man kan stole på medier og ministre.

Og så er det også meget godt at få lov at se det - TV2 slettede jo på opsigtvækkende vis et lignende klip med Lars Løkke for ikke så længe siden.

Bertel Haarder har også siden sendt et undskyldende brev til Kristian Sloth, hvor han forklarer omstændighederne. Og man kan da også godt forstå sagen udfra hans synspunkt - det er da surt at blive afbrudt midt i sin risengrød - men under alle omstændigheder er indslaget interessant, fordi man kommer bag facaden på adskillige ting.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvor gammel skal man være, når man skal stoppe med at give blod

Ingen kommentarer
Det er dagens relativt enkle spørgsmål i bloddonor-kalenderen - med svarmulighederne 65 år, 67 år eller 70 år.

Og så skal man ikke forveksle svaret med, hvor gammel man må være, når man begynder at give blod. Da skal man nemlig være mellem 17 og 60 år. Men man skal stoppe inden man bliver 67. Altså hvis helbredet med mere iøvrigt tillader det indtil da.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Andersens Julehemmelighed, 20. december

Ingen kommentarer
[Opdatering, 9. november 2012: Man kan nu også købe Andersens Julehemmelighed på DVD!]
Uafklarede spørgsmål fra nittende afsnit:
 • Hvordan kan Putte være halvt nisse, når hverken Tage eller Aase har nisseblod i årerne?
 • Tillader EF virkelig at kloakrør føres rundt om huset i stedet for under huset? Og skal det påvirke Puttes og Fritzes mulighed for at få hinanden? Og kommer vi så aldrig ned i den kælder?
 • Julemandsrådet har stoppet udbetalingerne til den hemmelige konto på Bahamas. Hvad betyder det for Julemand 39? Og er der norgen i Julemandsrådet der har noget at skjule?


Klik her for nittende afsnit af Andersens Julehemmelighed.
Eller her for starten, Andersens Julehemmelighed, 1. december
Og her for næste afsnit - Andersens Julehemmelighed, 21. december

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

søndag den 19. december 2010

Fejltolkning af Brian Mikkelsens vås

Ingen kommentarer
En del medier beskæftiger sig i dag med hvad de mener er en kovending fra Brian Mikkelsens side. Strengt taget burde jeg vel prale af, at det egentligt var mig der breakede den nyhed, men istedet har jeg egentligt lidt ondt af Brian - i det omfang jeg på nogen måde kan have ondt af ham (og det er ikke meget)!

For han har faktisk ikke sagt det, som medierne lægger ham i munden i dag - at han ville trække sig fra politik, hvis han ikke blev minister efter et valg. Sagen er, at det interview i Altinget.dk var bygget over en skabelon, af typen hvad er din yndlingsbog, hvad er din yndlingsfarve, og i den stil. Og et af spørgsmålene var altså, hvor han så sig selv om 5 år:
Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det afhænger meget af, om vi er i regering eller ej, så jeg kan ikke sige, om jeg er politiker om fem år eller ej. Hvis jeg ikke er politiker, er jeg direktør et sted, eller også arbejder jeg i udlandet. Hvis jeg forbliver minister, bliver jeg i politik.
Det er totalt nonsens & vås, som man kunne forvente fra ham - men han har altså ikke rigtigt sagt det han får skudt i skoene i dag. Faktisk siger han ikke nogetsomhelst.

Men jeg synes det er imponerende, af Brian Mikkelsen, at han selv i et poesibogs-interview kan komme galt afsted i den grad.

Og så, bare hvis man savner mere Brian-vås:

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Civilization V - indtryk/anmeldelse

2 kommentarer
Da den ældste havde fødselsdag for 3 ugers tid siden, fik han blandt meget andet Civilzation 5. Officielt af min mor, men idéen og indkøbet var mit. Og selvom han bestemt blev lykkelig for det, og det var noget af det han mest ønskede sig, var det måske ikke helt uselvisk fra min side. For så kunne jeg jo også benytte det...

Jeg har nu fået spillet et helt spil igennem, og sendt et rumskib til Alpha Centauri - den traditionelle, oprindelige måde at vinde. Og føler jeg er rustet nok til at give en form for vurdering. Men en helt dybtgående analyse kan jeg ikke give, der er for meget jeg ikke har prøvet, samt at jeg spillede den igennem på for lav sværhedsgrad til at sige noget om AI'et, when the going gets tough.

Men altså: det der slog mig først, var hvor meget der var forandret i forhold til IV'eren. Det er et helt nyt spil - naturligvis bygget over samme koncept, at opbygge en civilisation fra steanalderniveau, og bringe den frem til moderne tid - og længere.

Men det at det var et nyt spil, burde måske ikke overraske mig - i alle de inkarnationer jeg har prøvet (og det er dem alle, bortset fra III'eren) har skiftet i forhold til tidligere været massivt. Der har virkelig aldrig været tale om opgraderinger.

Af helt basale forandringer i V'eren kan nævnes, at kortet nu er baseret på hexagoner (hvorfor jeg konsekvent spiller med grid på, ellers kan det godt være lidt svært at overskue hvor felterne går). Og at det traditionelle kors, der viste hvilke felter en by kunne udnytte, er væk. De kan nu sprede sig meget længere, men selvfølgelig ikke bruge felter udnyttet af en anden by.

Og de kulturelle grænser er en del mere formbare - man kan købe felter, som man lægger til sine grænser, istedet for at vente på at ens kultur spreder sig. Felterne koster så mere, des længere de er fra en by.

Men den helt store forskel er, hvordan man kan bruge sine hære. I IV'eren handlede det grundlæggende om at opbygge nogle gode store stakke, af assorterede enheder, og være forberedt på at man mistede en del enheder ved angreb.

I V'eren er der ingen stakke! Der kan kun være en kampenhed (og en civil) i hvert felt! Hvilket gør at man skal se kampene på en ganske anden, og - synes jeg - mere taktisk interessant måde. Enheder med ranged weapons - fra bueskytter til artilleri - kan så angribe fjender flere felter væk; men skal helst have en nærkampsenhed til at beskytte sig fra at komme i nærkamp.

Og byer har et indbygget forsvar - væk er den tid, hvor man sendte en enhed på togt, og der så pludseligt kom en uset barbar til hest, og to ens hovedstad. Eller noget. Som hurtigt kunne gøre at man mistede lysten til at spille videre. Det forsvar kan så forstærkes en del, hvis man sætter en enhed som garnison, men man føler sig ikke tvunget til at have en der konstant.

Et nyt koncept er Social Policies. Som sådan set er en modificering af tidligere tiders civics. Men disse policies køber man, efterhånden som man får mere kultur, og har stor betydning for hvordan ens civilisation udvikler sig - ihvertfald hvordan den udvikler sig mest effektivt. Man kan specialisere sig mere eller mindre i forskellige områder - og man kan sågar vinde spillet, ved at få nok af dem - det er den nye kulturelle sejr.

Ellers er spillet på en del områder blevet simplificeret og mere overskueligt. Væk er hele religionsdelen, som der ellers var gjort meget ud af i IV'eren. Og jeg kan ikke lade være at føle, at der er ting man savner. Men sådan må det jo være, når der er tale om et helt nyt spil, med anderledes fokus.

Er det så bedre eller dårligere end tidligere udgaver? Tja, bom. Noget af det fantastiske ved Civ serien, er at hvert enkelt spil har været fremragende. Og stadig har været det efter der kom et nyt nummer. Jeg kan stadig indimellem savne at spille det oprindelige, til DOS. Ikke mindst fordi et spil gik så hurtigt, dengang.

Det her, Civ 5, er et fantastisk spil. Men Civ 4 er også stadig et fantastisk spil, og kan sagtens spilles endnu. Jeg vil dog nok komme til at spille Civ 5 mest, ihvertfald i øjeblikket, da der stadig er meget at udforske.

Men et område, hvor jeg syntes IV'eren gjorde det bedre, var Wonders - hvor man så dem blive opbygget. Man føler det ikke så fantastisk at få et Wonder nu - og de virker heller ikke helt så seje, i det hele taget. Det synes jeg er lidt synd (men muligvis godt for spilbalancen).

Der er lagt op til, at der kan laves mods - modificeringer - som kan lægges på nettet, centralt. Og hentes. Det er en del jeg ikke har kigget på endnu, men jeg går udfra der kommer mange, og sikkert nye civilisationer man kan spille, med nye ledere. Og meget andet.

Rent teknisk har jeg haft et par problemer med det - engang var jeg ude i Windows, og da jeg kom tilbage i spillet var musen helt ude af sync; min søn har haft et problem med et spil som gik ned; og så synes jeg generelt det tager utroligt lang tid at loade et spil.

Og det er lidt en anke. Men under alle omstændigheder - er man til Civ - og det er man vel?! - så er Civilzation V noget man vil nyde at udforske. Og se at der er endnu flere måder at gøre det på. Og at gøre det godt.

Og - så er der i øvrigt også en helt ny enhedstype i spillet, den sdiste og sejeste: Giant Death Robot (kræver Nuclear Fusion, såvidt jeg husker). Den er sej - man kan se den i klippet herunder - hvor man iøvrigt også kan se lidt af spillet iøvrigt, i en sen fase:

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Billy Adamsens skriverier

4 kommentarer
Da jeg forleden dag skrev min Billy Adamsen-satire, var det uden at have læst de oprindelige breve - jeg havde kun læst BTs indledende omtale. Og i betragtning af, at BT vistnok først senere har lagt nogle af brevene online (<-- anbefalet link), synes jeg egentligt jeg ramte meget godt - ihvertfald på nogle punkter.

For jeg havde godt nok ikke gennemskuet, hvor dårligt manden kommunikerer sprogligt - for pokker, han skulle trods alt gå for at være medierådgiver? Og hvor oppustet et ego han havde - grænsende til storhedsvanvid blandet med en Heepsk tilgang. Og hvor lang i spyttet... jeg skulle jo have gjort brevet tre gange så lang, med ydmyge oplistninger af eget værd...

Tilgengæld forstår jeg udmærket, hvis Nyrup faktisk ikke har reageret på brevene - for jeg tror da nok at jeg havde droppet at læse videre efter de første 3-4 linier.

Hvad jeg derimod stadig ikke fatter er hvordan han har kunnet holde fast i jobbet så længe - hvorfor Nyrup ikke fyrede ham undervejs. For selvom han muligvis er blevet ignoreret har han jo stadig kostet en slat penge i aflønning.

Nå, men altså - jeg kommer til at gentage mig selv, men han og Brian Mikkelsen - de er som skabt for hinanden, de to. Et smukt par! (Så må vi bare håbe Henriette Kjær ikke stempler "De Konservative" tre gange i en bog, når Billy Adamsen skal låne den, ligesom Pia Gjellerup var så ond at gøre!)

(Så er det iøvrigt også ganske underholdende at læse Informations godt tre år gamle anmeldelse af bogen Spindoktor, set i lyset af de offentliggjorte breve.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Blod redder liv!

Ingen kommentarer
Dagens spørgsmål i blod-kalenderen giver næsten sig selv, synes jeg: det handler om hvad en analyse viste var den mest motiverende begrundelse for at give blod.

Svarmulighederne var: at det kun tager 15 minutter; hvis det gav penge at give blod (det gør det ikke, skal lige slås fast), eller det faktum at blod redder liv.

Nok ikke så overraskende er det rigtige svar, at flest synes det er en rigtig god grund, at blod kan redde liv; faktisk den bedste (af de nævnte ihvertfald).

Og det havde da også overrasket mig, hvis svaret var noget andet. Men bloddonor folkene mener, at mange får lyst til at melde sig, når det går op for dem, at det blod der gives rent faktisk er med til at redde liv. Og det vil jeg da gerne medvirke til - så lad mig bare sige det en ekstra gang:

Blod redder liv!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Andersens Julehemmelighed, 19. december

Ingen kommentarer
[Opdatering, 9. november 2012: Man kan nu også købe Andersens Julehemmelighed på DVD!]
Uafklarede spørgsmål fra attende afsnit:
 • Er en ramponeret fiskekasse ikke perfekt som beautybox? Og er det den slags stads Tage gemmer i sin mystiske kælder?
 • Puttes blodprøve viser nissus-positiv, det vil sige halvt nisse. Betyder det, at hun og Fritz sammen kan bære værktøjskassen gennem livet?
 • Er der ingen grænser for hvad EF blander sig i?


Klik her for attende afsnit af Andersen Julehemmelighed.
Eller her for starten, Andersens Julehemmelighed, 1. december
Og her er næste afsnit - Andersens Julehemmelighed, 20. december

Ceterum censeo Facebook esse delendam.