Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 18. januar 2014

Arvingerne - en serie-anbefaling

2 kommentarer
Da jeg først så spots på DR for deres nye drama-satsning her i 2014, serien Arvingerne, tænkte jeg at det da vist ikke var noget for mig. Sådan et familie/soap/føle-føle-halløj, et eller andet i stil med Sommer, som bestemt ikke var min kop te.

Men da jeg fandt ud af at serien er skrevet af Maya Ilsøe blev jeg straks mere optimistisk på dens vegne. Hende udråbte jeg for 4 år siden til et af Danmarks største talenter inden for drama - på basis af julekalendrene Absalons Hemmelighed (2006) og Pagten (2009) - og det skulle blive særdeles interessant at se hvad hun kunne finde på i voksenafdelingen.

Og hun har bestemt ikke skuffet. Jo, Arvingerne er som sådan ren soap. En succesfuld billedkunstner dør i første afsnit, efterlader sig 4 børn - hvoraf det ene aldrig har kendt hende, eller vidst hun var hendes datter - med vidt forskellige interesser, nogle ex'er, advokater og gallerister. Og en arv.

Men heldigvis flyver serien langt højere end en soap og går i dybden på de flerdimensionelle karakterer og deres indbyrdes psykologi, sat overfor deres mål og deres (for nogle ukendte) fortid.

Når man tror man har en person placeret, viser det sig snart at det hele måske ikke var så enkelt, at der er gode grunde til deres ageren. Og de som først viser sig sympatiske viser senere mørke skyggesider.

Samtidigt er det et interessant billede af kontraster, fra den helt nede på jorden håndboldfamilie, til det excentriske og på en gang fisefornemme og hippieagtige kunstnermiljø.

Hvis jeg skal sammenligne Arvingerne med noget (her efter 3 afsnit), er det den minder mig mest om Per Flys ret suveræne Forestillinger, ligeledes fra DR. Der var noget af den samme intense udforskning af karaktererne og deres relationer.

Og så gør den foreløbige hovedrolle, Marie Bach Hansen, det ganske suverænt. Ingen tvivl om vi kommer til at se meget til hende i fremtiden. Men resten af castet er også ganske tungt besat - og leverer.

Som skrevet har der foreløbigt været vist 3 afsnit af Arvingerne. De kan ses her, hvis du ikke allerede er hoppet på vognen. Og det kan jeg altså kun anbefale at prøve - det er et fornøjeligt spring fra Forbrydelsen / Broen etc, og fantastisk kvalitet - hver søndag kl 20 på DR1.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Tip: Løber din Android tør for Internal Memory pga Google Play Services?

1 kommentar
Hvis du som jeg har en Android-smartphone som efterhånden ikke er helt ny - min er en Samsung Galaxy Ace (kører Android 2.3.3 Gingerbread) som jeg anskaffede for ca 2½ år siden - så har du sandsynligvis det samme problem som jeg: den har alt for lidt intern hukommelse (ca 165 MB, men det meste tages af Android selv). Og det løber den konstant tør for.

Og når den så løber tør skal man ind og rydde op, afinstallere apps,  tømme programmers hukommelse og cache, etc. Oftere og oftere for mit vedkommende.

(Det har dog også gavnlige effekter - for eksempel har jeg aldrig mærket noget til danske avisers paywalls, da jeg så ofte er nødt til at tømme browserhukommelse, at deres cookies aldrig når at sætte sig - helt uden jeg har behøvet gøre noget særligt for det ...)

Men efterhånden skal jeg ind og tømme twitters hukommelse dagligt. Hvilket er ret sygt - men det er den app der klart sluger mest hos mig. Det vil sige - det var det, indtil for nylig.

Google Play Services - 22 MB
Men Google Play Services er vokset og vokset - og sidst jeg skulle tømme var den vokset til ufattelige 22 MB. Hvilket reelt gør min telefon ubrugelig!

Det værste er at Google Play Services slet ikke er noget jeg har bedt om at få installeret. Det er en ting Google synes er livsvigtig for mig. Den er vistnok nødvendig hvis man bruger meget Google+ og Hangouts og den slags - men det gør jeg ikke.

Og naturligvis kan man ikke få lov at lægge Google Play Services på et SD-kort, det ville jo være alt for nemt.

Så gode dyr var ved at være rådne - enten måtte jeg til for alvor at gøre noget ud af at købe en ny smartphone, eller rent faktisk få taget mig sammen til at gøre noget med Link2SD og roote min telefon, og nogle af de andre - men besværlige - ting man kan gøre, for at få clearet hukommelse / lagt ud på SD-kort der er. Sikkert udmærket muligheder, men hvergang jeg har kigget på det, har det set ud af mere besvær end jeg egentligt gad.

1) Afinstaller Opdateringer
Så istedet satte jeg mig for at finde ud af om man dog ikke kan gøre noget ved Google Play Services.

Oplagt nok kan man fjerne den. Men så går der ganske kort tid, og så har den installeret sig igen - og telefonen skriger på Internal Memory. Så det er ikke holdbart, alene.

Lidt googling viste imidlertid at der er en løsning. Muligvis en lidt drastisk løsning, som ikke er for alle - men den virker for mig - indtil videre - så hermed gives tip videre.

Det man kan gøre, er at "Afinstallere Opdateringer" for Google Play Butik - det bringer den tilbage til det oprindelige "Marked"-ikon - og forhindre den i at opdatere sig selv og lægge "skrald" som Google Play Services ind.

Dernæst kan man så afinstallere selve Google Play Services.

2) Vælg Google Play-tjenester,
og afinstaller den!
Efter den lille operation havde jeg pludselig 49 MB fri, hvilket er en herregård for mig, jeg plejer at skvulpe mellem 15 og 30 MB.

Det betyder så, at hvis jeg skal bruge Google Play - for at opdatere apps / hente nye - er det en større operation. For så snart jeg godkender terms and conditions i Market-app'en, opdaterer den sig til Google Play, og henter Google Play Services. Og så løber min telefon tør for hukommelse, så der skal ryddes grundigt op først. Og så skal jeg efterfølgende igen rulle tilbage til Market og fjerne Google Play Services.

Desuden får jeg ikke automatisk besked om opdaterede apps - men det er jeg for de fleste også ligeglad med.

Så altså - dette tip er muligvis ikke relevant for dig, det kræver

  • Du har en gammel Android med alt for lidt Internal Memory
  • Du ikke selv finder andre (og bedre?) løsninger
  • Du ikke rent faktisk bruger Google Play Services
  • Næsten 50 MB
    - uden at have tømt Twitter -
     halleluja!
  • Du kan leve med lidt hassle når du skal bruge Google Play indimellem
Tilgengæld, hvis det passer på dig, kan det muligvis redde dit forhold til din gamle smartphone!

NB: Som jeg skriver ved jeg godt der findes andre metoder, såsom at bruge programmer der kan få et SD-kort til at opfattes som Internal Memory (Link2SD). Men dette kræver ihvertfald ikke meget teknisk indsigt. Men har du andre gode råde til os med ondt i hukommelsen er du velkommen til at dele dem som kommentar!


Ceterum censeo Facebook esse delendam.