Leoparddrengens
Public Key

onsdag den 28. maj 2014

Formiddagsherskeren - en omtale / anmeldelse

Ingen kommentarer
Lidt ud af det blå dumpede der en mail ind ad min elektroniske brevsprække. Om en roman om en anonym blogger, som fik stjernestatus. Og forfatteren, Jacob Rosendal, tænkte så at det kunne være det kunne interessere mig. Det mindede jo sådan lidt ligesom om ...

Jeg ved ikke lige med det med stjernestatus, men det lød da interessant, tænkte jeg. Så den fik jeg tilsendt som eBog - en dejlig anonym måde at udveksle bøger, jo. (Men den udkommer altså også på papir!)

Så jeg begyndte på min Kindle at læse bogen, spændt på hvor meget denne Formiddagshersker ville minde om mig - og på beskrivelsen af hvordan det at have en anonym blog er.

Det var desværre nok en forkert indgangsvinkel. For ret hurtigt stod det klart, at hovedpersonen er ca så langt fra mig som man kan komme. Og bloggen - som der bringes uddrag fra - var i mine øjne særdeles uinteressant. Og at den skulle blive et hit lynhurtigt var, sammen med rigtigt mange andre detaljer, at trække suspension of disbelief alt for langt for mit vedkommende.

Hvis nu jeg havde læste bogen fra start som en leg med meta-elementer, som kan få en til at tænke på Svend Aage Madsen og Umberto Eco var det muligvis gået bedre. Men det syn fik jeg først ret sent - og det når altså heller ikke op på de herrers højder.

Mange af de ting jeg var generet over kan faktisk muligvis forklares - jeg skal ikke spoile hvordan. Men jeg forstår ikke hvorfor bogen skal omtales som en blogroman, da bloggen i mine øjne er en ubetydelig del af historien - som er mere interessant i spændingsfeltet mellem hovedpersonen og jeg-fortælleren (omend dette spændingsfelt længe generede mig i sin udefinerethed).

Bogen er ikke synderlig lang - og jeg vil mene at den enten er for lang eller for kort. Det jeg får ud af den, kunne godt være skrevet kortere uden det havde gjort noget; man kunne også have gjort den længere og leget mere med meta-lagene.

Som det er har jeg lidt svært ved at føle jeg tager så meget med fra bogen, selvom den bestemt indeholder underholdende momenter.

Formiddagsherskeren udkommer på forlaget Turbine i dag.


Ceterum censeo Facebook esse delendam.