Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 9. april 2011

Derfor hedder den Dr. Louises Bro

Ingen kommentarer
Den anden dag så jeg et indslag i TV2 Lorry, om at nogle ville have Dr. Louises Bro i Guiness Rekordbog som det mest cyklist-trafikerede sted i verden. Fint nok - bortset fra at de sagde Dronning Louises Bro! Hvilket desværre bliver en mere og mere udbredt fejl (ligesom H.C. Ørstedsparken). Men det har vel noget med historieløsheden at gøre, som der netop også i dag bliver klaget over.

Doktor Louises Bro i en tegning fra 1894.
For Dr. Louises Bro hedder naturligvis ikke Dronning Louises Bro, men Doktor Louises Bro. Opkaldt efter den dansk/italienske læge Dottore Gianfranco de Luis é Benutti, eller som han blev kendt som i Danmark, Doktor Louise.

Han var oprindeligt født i Toscana i 1779, men kom som ung til Danmark med sine forældre, på flugt fra Napoleonskrigene. Her uddannede han sig til læge ved Københavns Universitet, men rektor emeritus (N.A.L. Zahle) så sig siden sur på Gianfranco (der gik rygter om en affære som involverede rektors kone), og dengang var udlændingereglerne ikke retssikkerhedsmæssigt korrekte som idag, så man kunne blive smidt ud af landet for et godt ord.

Hvilket altså også skete for Gianfranco, som derfor afsluttede og forsvarede sin epokegørende doktorafhandling ved universitetet i Firenze - i hvilken han var den første til at beskrive og dokumentere eksistensen af kvinders klitoris. (I dag vil man selvfølgeligt nok hævde at kvinder var klar over det før - men det er altså første gang det blev videnskabeligt dokumenteret.)

Da han sidenhen også postulerede eksistensen af kvindelig orgasme, blev det Vatikanet for meget, og jorden begyndte at brænde under ham i Firenze - men i mellemtiden var Zahle gået bort, og der var en ny ikke-fjendtligt indstillet rektor ved Københavns Universitet, nemlig B. Scavenius. Derfor vendte Gianfranco "hjem" til Danmark, hvor han blev ganske kendt i selskabslivet som Doktor Louise.

I 1835 kom hans sidste store gennembrud, opdagelsen af den provokerede abort (Fosterfordrivelsesteknikken). Når man taler om at der første gang blev indført fri abort i Danmark i 1973 er det således ikke helt korrekt, for der var et par år fra metoden blev opdaget, til den blev forbudt i 1837, hvor abort faktisk var tilladt.

Efter denne opdagelse var kirken herhjemme - især indre mission, Grundtvig prøvede tildels at gyde olie på vandene - også ude efter Doktor Louise, men der blev ro omkring ham da Kronprins Frederik, den senere Frederik VII, gjorde ham til livlæge.

I 1850, i begyndelsen af Guldalderen, melder han sig i en alder af 70 som millitærlæge, og hjælper således ved fronten til at forsvare sit nye fædreland - men han rammes i lungen af en vildfaren kugle mens han er ved at lappe sammen på Bülow, og dør kort efter. Han blev sidenhen begravet på Assistens Kirkegaard i København.

Jeg synes det er trist at han i dag er så glemt, at man ikke engang kan mindes ham ved den bro fra 1887 som er opkaldt efter ham - og jeg synes godt man kan sende ham en kærlig tanke når man cykler over. Ikke mindst de berømte danske cykelpiger skylder ham en del, vil jeg hævde.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Natalie Portman møder Eminem

Ingen kommentarer
Jeg så en tweet (tak igen @BrogeStarck!) med reklame for dette klip, og det må jeg sige tak for. Ganske vist er ser man ikke Natalie Portman nøgen, men bortset fra det ruller hun sig meget godt ud i dette indslag i Saturday Night Live.

Jeg kunne desværre kun finde det i dets censurerede version til indlejring, så jeg vil egentlig foreslå at man går til YouTube via dette link for at opleve den uden beeps.

Men med (og i dårlig lyd) kan det opleves her:

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 8. april 2011

Herlig reklame fra før Mad Men

Ingen kommentarer
I mit revir ligger et hus med en reklame for vistnok et af de første afhøvlingsfirmaer i Danmark på gavlen. Og jeg morer mig over den hver gang jeg går forbi. Den skal nok have fået mange frederiksbergske husmødre til at få en afhøvling, dengang:
Er De ked af Deres grimme Gulv?

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 7. april 2011

Quiz 150: Hvilket plusord

Ingen kommentarer
Det er et positivt ladet synonym for at være single.

Svar findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Derfor bliver Bubber vred over dyresex

3 kommentarer
Ligesom sin doppelgänger, Lars Barfoed, er Bubber vred. Vred over dyresex - det vil man kunne se i et program i aften på TV2. Det forhindrer dog ikke en del mennesker i at blive vrede på Bubber - selvom de også er vrede over dyresex. I det hele taget er der rigtigt meget vrede.

Nu prøver Bubber så i helsides annoncer at forklare hvad han har i mod dyresex, så ingen skal være i tvivl:

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 6. april 2011

Det var da en god idé!

Ingen kommentarer
I en tweet foreslog @JegFreja (aka Freja Beha Erichsen) at man skulle sætte startsiden i sin browser til at pege på Wikipedia's random opslag - altså således at hver gang man åbner sin browser mødes man af et nyt tilfældigt opslag, om noget man sikkert ikke ved. Og det kan jo være det er noget interessant...

Det syntes jeg faktisk var en rigtig god idé. Jeg har ellers  i mange år haft Google som min standard startside, men efter jeg er gået over til Chrome, med søgefeltet integreret i adresselinien bruger jeg faktisk stort set aldrig googles side mere, ihvertfald ikke som starten på en søgning.

Så nu har jeg gjort som hun foreslog (med den engelske Wikipedia, som jeg generelt foretrækker) - og giver tippet videre. Hvis man har lyst til at gøre det skal man bruge dette link: http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Random for den engelske Wikipedia, eller dette: http://da.wikipedia.org/wiki/Speciel:Tilf%C3%A6ldig_side for den danske.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Fjernelse af "AntiVirus AntiSpyware 2011"

Ingen kommentarer
Jeg blev tilkaldt af min søster i går, som havde fået virus (vistnok gennem fucking Facebook). En af de her klassikere, som udgiver sig for at være et anti-virus program, som popper op med beskeder om at ens computer er inficeret, og at man skal betale en licens på anti-virus programmet for at fjerne virusen. Og den eneste virus er "anti-virus" programmet selv.

Det her hed AntiVirus AntiSpyware 2011, og det her er måden jeg fjernede den - jeg tænker andre muligvis kan have glæde af det.

Men det involverer rettelser i registreringsdatabasen, så hvis man er helt lost med en Windows computer bør man nok få nogen til at hjælpe sig. Derfor skriver heller ikke guiden for totalt begyndere. (Og tag gerne lige en backup af registreringsdatabasen.) Men det mest komplicerede i processen her er nu ikke at gå amok over alle de vinduer som popper op hele tiden, om virusangreb.
  1. Programmet har lagt en genvej til sig selv på skrivebordet - højreklik den, og gå i Egenskaber. Her kan man se det dir programmet har lagt sig i - sandsynligvis er det inde under AppData for den nuværende bruger. Og mappen hedder sandsynligvis AntiVirus AntiSpyware 2011. Åben denne mappe i Stifinder.
  2. Start Joblisten (via Ctrl+Alt+Del), og luk for processerne AntiVirus AntiSpyware.exe og securitymanager.exe.
  3. Slet filerne som ligger i mappen du fandt i punkt 1. (Hvis du ikke har udført punkt 2 får du ikke lov at slette dem alle.)
  4. Start regedit.exe - som nævnt, tage eventuelt en backup af registreringsdatabasen. Slet disse to nøgler:
    HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\AntiVirus AntiSpyware 2011
    HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\AntiVirus AntiSpyware 2011
  5. Genstart computeren, og kryds fingre for at det har hjulpet.
Det håber jeg så at det har.

Som lille anekdote kan jeg tilføje, at min søster undrede sig over at hendes rigtige anti-virus program, AVG, ikke havde fanget det her. Men da jeg genstartede computeren så jeg så, at AVG satte en stor meddelelse op, om at den skulle opdateres, og indtil det skete var computeren ubeskyttet. En meddelelse min søster gladeligt har ignoreret og lukket for i mange måneder. Så lad det være hende (og eventuelt andre) en lærestreg.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 5. april 2011

Øllen i Månen

Ingen kommentarer
Tja, reklamen taler vist for sig selv:


(sponsoreret klip)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Glemt i medierne

Ingen kommentarer
Jeg synes næsten trængslerne i Fukushima er røget helt ud af medierne de sidste par dage. Man kan åbenbart ikke blive ved med at sælge den samme dårlige nyhed, selv jeg ellers synes den er i konstant forandring.

Derfor er jeg begyndt at følge med i japanske medier, hvor de trods alt ikke helt har glemt historien. Ret langt fra, faktisk.

Og her er de seneste nyheder, at havet udfor Fukushima nu viser en koncentration af radioaktivt jod, I-131, på 7,5 millioner over grænseværdierne.

Det er meget! Det er ganske, ganske meget!

Og næsten værre er det, at man samtidigt har målt Cæsium-137 koncentrationer på 1,1 million gange grænseværdierne. I-131 har nemlig en halveringtid på ca 8 dage, hvorfor selv store mængder forsvinder indenfor en overskuelig fremtid. Cæsium-137 har derimod en halveringstid på 30 år, og er dermed ikke sådan til at komme af med.

Og så vil man iøvrigt dumpe lav-radioaktivt vand ud i havet, så man kan få plads til at opbevare det højradioaktive vand. Det har været nævnt i danske medier, men mængden der er tale om er nu lidt højere - man vil dumpe 60.000 ton lav-radioaktivt vand, det svarer til 60 millioner liter. Eller hvad der svarer til 24 olympiske svømmebassiner.

Det siger lidt om problemets omfang, at der er brug for et sådant volumen til opsamling af højradioaktivt vand.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 4. april 2011

Quiz 149: Hvilken forbrydelse mod menneskeheden

2 kommentarer
Der er tale om en fællesbetegnelse som først brugtes af Stalins inderkreds, i dag af historikere, som dækker over de planlagte tvangsforflyttelser og folkemord på det samiske folk (og deres rensdyr), i Nordkarelen, Finland, Norge og Sverige, som skulle finde sted, når områderne var under sovjetisk kontrol.

Heldigvis blev det som bekendt aldrig til noget. Men hvad er betegnelsen for planerne?

Svar findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Internet Explorer 9 + lidt tanker om Microsoft idag

Ingen kommentarer
Jeg har de seneste 14 dage, cirka, brugt Internet Explorer 9 - altså den nyeste version, som lige er kommet i officiel udgivet udgave - som alternativ browser.

Det betyder at jeg stadig bruger Chrome som hovedbrowser, men jeg har næsten altid en browser mere i gang (for at kunne holde styr på mine identiterer). Og det har ellers været IE8, men nu har jeg altså opdateret.

Og det vil jeg altså opfordre alle til at at gøre - altså de som stadig bruger Internet Explorer. For den er blevet helt menneskelig - væk er de mange toolbars, og når man konverterer op foreslår den selv og giver hjælp til, at fjerne noget af alt det hejs som har samlet sig (godt hjulpet på vej af det gamle Microsoft) og har været med til at gøre den ultra-sløv.

Og samtidigt er browseren blevet meget mere kompatibel med de gængse standarder - stadig ikke helt 100% som Chrome og Firefox med videre, men den er nået meget, meget længere.

Man kunne såmænd godt begynde at beskylde Microsoft for at plagiere Chrome en ehl del - men det vil jeg slet ikke, jeg vil bare glæde mig over at den er blevet til at have med at gøre. Og som udvikler, at man rent faktisk ikke behøver tænke ret meget specielt på IE. (Skal dog lige have undersøgt hvordan den håndterer margin'er.)

Derfor vil jeg også meget hurtigt holde op med at kode specielt for IE 8 og tidligere, og sådan gætter jeg på mange andre udviklere også har det - så se at få opgraderet, hvis du bruger tidligere version af IE! Vi vil af med din browser! Den eneste undkyldning for ikke at opgradere, er hvis du stadig bruger Windows XP eller tidligere operativsystem, som ikke kan køre IE9. (Og i såfald vil jeg foreslå at skifte til Chrome eller Firefox, please!)

Anyway, som man kan høre er jeg behersket glad for IE9. Og jeg er ret glad for Windows 7. Og i det hele taget er jeg blevet meget mere postiv omkring Microsoft og deres måde at være på de senere år.

En del af det skyldes muligvis en ny ledelse. Og nok en endnu større del skyldes, at Microsoft på ingen måde har den monopol-status de havde engang. Det har givet dem en ny ydmyghed og åbenhed - samt at de rent faktisk også leverer nogle udmærkede produkter på det sidste.

Så jeg er meget mere begyndt at se Microsoft som en positiv medspiller i den samlede udvikling. Hvilket er stik i mod hvordan jeg ser deres gamle konkurrenter, Apple. Apple har ganske vist altid været ganske lukkede om deres system - det er ligesom konceptet, at det er dem der betsemmer hvordan tingene er på et Apple-device.

Og det var vel også hyggeligt nok, da de stod som en forfriskende alternativ - men nu hvor de mere og mere indtager en dominerende rolle er det ikke charmerende - nu er det grimt. Og jeg synes det bliver interessant at se, hvor længe deres image som den lidt hippie-agtige / nice design / det er de andre der er onde-image kan overleve.

Jeg tror ikke ret længe. Jeg gætter på at om et par år vil sandheden gå op for de fleste, medmindre Apple rent faktisk lægger stilen om, og laver mere åbne standarder / markedspladser og ikke mindst holder op med at prøve at styre hvad der må være af indhold på deres nydelige tingeltangel.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

søndag den 3. april 2011

Så lige lidt reklame for nogle ludere...

2 kommentarer
Da jeg begyndte at kigge rundt i den danske blogverden for godt et par år siden, stødte jeg ret hurtigt på En Luders Dagbog - et møde som jeg også beskrev dengang. Og en blog jeg siden har fulgt med stor glæde - sammen med et par andre om samme emne. Det har været forfriskende at læse om det fag, fra en vinkel man ellers sjældent hører det beskrevet.

(Og som trofaste læsere vil vide, er hele prostitutionsdebatten også noget jeg har blandet mig lidt i, på linie med tørklæderne.)

Anyway, Sus Luder, som hun kaldte sig dengang, nu er hun mere kendt som Susanne Møller, har stoppet sin blog - ikke for at holde op med at blogge, men for at slå sig sammen med kolleger under fællesbloggen offentligfruentimmer.dk.

Og den vil jeg altså så hermed gerne lige lave lidt reklame for. Og man har selvfølgeligt lov at mene hvad man vil om prostitution og så videre, men det skader vel ikke rent faktisk at høre på de mennesker, som selv er en del af branchen.

(Af det jeg har læst hidtil virker den nu ikke så sexkøbspolitisk som En Luders Dagbog, vi er mere ovre i historier og anekdoter. Men det er jo også del af billedet.)

[Opdatering:] Så har LilleQ lige gjort mig opmærksom på det også relativt nye Nedsat Dømmekraft, af TheHumanStain. Her gås tilgengæld til makronerne i forsøg på at aflive mange af de urban legends som bruges og misbruges i prostitutionsdebatten.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.