Leoparddrengens
Public Key

mandag den 20. december 2010, kl. 01.47

Meget interessant optagelse

I fredags blev sundhedsminister Bertel Haarder interviewet af DR, i anledning af at der blev givet nye retningslinier hvad angår fedmeoperationer. Som skulle mindske tilgangen til fedmeoperationer for folk som er overvægtige - så de kun bliver opreret når de begynder at få følgesygdomme.

I løbet af dagen i fredags var der en del undren over, at de nye retningslinier kom netop nu, og man ikke ventede 2-3 måneder til en nedsat ekspertgruppe havde udtalt sig om emnet.

Det havde Bertel Haarder åbenbart undgået at høre om. For han flipper ganske grøn da han bliver spurgt om den vinkel af sagen. Og skælder journalisten ud på alle mulige måder, for ikke at have afklaret spørgsmålene på forhånd. Hvilket journalisten, Kristian Sloth, siger han har - men med Bertels spindoktor. Det er jo ikke til at vide, hvem der har ret.

Men sikkert er det, at Bertel Haarder ikke har ret i, at det spørgsmål var stillet mange gange før. Tilgengæld var der mange gange stillet spørgsmål til konsekvenserne for privathospitalerne - som sandsynligvis kommer til at miste indtægter, hvis der skæres i fedmeoperationerne - og det var under disse spørgsmål han begyndte at blive alvorligt knotten, kan man se på hans kæbe og kropssprog. Det sidste tændte vist så den sidste lunte - eller han trængte bare til at afreagere.

Men DR har lagt interviewet ud i sin helhed - og jeg opfordrer til at man ser det, og helst i helheden, for ellers kan man jo dårligt bedømme Bertel Haarders påstande om unfairness. (Men hvis man kun vil se fra hvor han begynder at blive arrig er det ca 5½ minut inde, hvor det går helt galt omkring de 7 minutter.)

Grunden til at jeg opfordrer til det, er for det første at det er ganske spektakulært at se Bertel Haarder gå grassat. Og det er i øvrigt så sjældent at politikerne får lov at komme til orde, hvor de ikke klippes ned til ganske få sekunder - det plejer de at klage meget over, her har Bertel så virkeligt fået chancen...

Men det er ikke kun underholdning - for diskussionen mellem Bertel Haarder og Kristian Sloth fortæller meget om, hvor styrede sådan nogle interviews med ministre som regel er. Og det er altså meget godt at vide, når man skal lægge til og trække fra, og bedømme hvor meget man kan stole på medier og ministre.

Og så er det også meget godt at få lov at se det - TV2 slettede jo på opsigtvækkende vis et lignende klip med Lars Løkke for ikke så længe siden.

Bertel Haarder har også siden sendt et undskyldende brev til Kristian Sloth, hvor han forklarer omstændighederne. Og man kan da også godt forstå sagen udfra hans synspunkt - det er da surt at blive afbrudt midt i sin risengrød - men under alle omstændigheder er indslaget interessant, fordi man kommer bag facaden på adskillige ting.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

7 kommentarer:

M sagde ...

Jeg så klippet lige inden jeg skulle sove i går aftes og Uhyggelige Haarder har fulgt mig gennem flere drømme. Bl.a. noget med at jeg skulle vælge vuggestue til min datter, men der var kun ledige pladser i den hvor Bertel var leder.

Jeg har hørt flere omtale manden som manisk - og jeg skal da love for at den får på alle pedaler her!

Og tak for dit indlæg! Da jeg så videoklippet i går tænkte jeg at det lige var til et Leoparddreng-indlæg:o) Så jeg glædede mig til at stå op og se om der var nyt fra dig - og jeg blev ej skuffet:o)

M sagde ...

Hov, men nu glemte jeg så lige at skrive noget jeg egentlig også ville ha' haft med og det er, og det er altså ikke for at tage Haarder i forsvar (jeg kan ikke døje den mand - han er hadet af stort set alle i min hjemby, men det er en anden historie...) nå men altså, jeg må også lige sige, at jeg synes Kristian Sloth er en bemærkelsesværdig dårlig interviewer, som både er famlende i sit sprog, men også er så gentagende i sine spørgsmål at det er som om han bare venter på at gejle ministeren op eller i det mindste få ham til at sige en eller anden punchline, som han føler passer ind i det interview han har tænkt sig at klippe...
Så på en måde synes jeg egentlig også at han udleverer sig selv lidt som en knap-så-fed-journalist!...

Steen AA sagde ...

Egentlig passer journalisten vel bare sit arbejde. Hvis ministeren prøver at tale udenom, må han jo som kritisk interviewer stille spørgmålet igen.

Men egentlig er hele situationen en bizar konsekvens af, at politikerne har gemt sig væk bag rådgivere og spindoktorer.

Bertel Haarder kunne jo bare havde svaret ærligt, at han ikke kendte detaljerne og ville vende tilbage mandag. Slut prut.

Leoparddrengen sagde ...

@M

Jeg har sådan set ikke lagt specielt mærke til Kristian Sloth før, men du har sikkert ret. (Jeg lægger faktisk sjældent mærke til journalisterne.)

Jeg er dog ikke sikker på hans grund til at stille spørgsmål igen & igen er som du tror - jeg lagde mærke til, at efter første gang Bertel svarer på den om privathospitalerne, siger Sloth noget med, at "det lød altså bedre det du sagde før [da vi forberedte os på interviewet], vi tager den lige igen". Og det blev så en del gange.

På mig forekom det faktisk snarere som om han prøvede at hjælpe Bertel, til et kort/koncist svar.

Under alle omstændigheder meget interessant, hvad der foregår bag kulisserne af sådan et interview. Det kunne være ganske interessant, hvis nogle flere af de råbånd blev lagt ud!

@Steen AA
Er helt enig i, at det må være ok som interviewer at stille samme spørgsmål igen og igen, hvis den interviewede ikke svarer på spørgsmålet.

Det synes jeg så egentligt ikke der var tale om her, jeg synes ikke i nævneværdig grad Bertel Haarder prøvede at tale udenom.

Men at det er rigtigt at der er et forskruet forhold mellem ministre, medierådgivere (spindoktorer) og medier - og os slutbrugere ... det er ihvertfald sandt.

Uden Relevans sagde ...

Gad vide hvor slemt det slettede Løkkeklip så var.

Uden Relevans sagde ...

Gad vide hvor slemt det slettede Løkkeklip så var.

Leoparddrengen sagde ...

@Moffe

Jeg vil jo gerne forestille mig det værste. Men jeg er bange for, at det ikke behøvede være særligt slemt, før Mikkel Hertz valgte at slette det kompromitterende materiale...