Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 2. april 2011, kl. 20.34

bit.ly - Libyens mest populære site(?)

Indimellem støder man på et site, som man bare føler sig rigtigt glad for langt om længe at have bevæget sig ind på. Sådan havde jeg det lidt, da jeg oprettede en profil på bit.ly for et par dage siden.

Jeg kendte det selvfølgeligt godt i forvejen, for de fleste url'er i twitter forkortes jo af bit.ly - og jeg har egentligt også selv været indirekte bruger længe, da TwitterFeed, som omdanner mine blogudgivelser til automatiske tweets også laver et link til indlæggene med bit.ly.

For dem der ikke kender stedet, er bit.ly en url-forkorter; det vil sige, man kan give den en url - og de kan jo være ganske lange og kryptiske - og så laver den url'en om til en meget kortere - for eksempel http://bit.ly/ik62Ar (den leder direkte til bloggen her). Det kan især være vigtigt på Twitter, hvor man jo kun har 140 karakterer til sine meddelelser, og så kan sådan en url på 60-70 karakterer godt ødelægge lidt af stemningen.

(Rent teknisk sker der jo det, når man sådan forkorter en url, at den peger et helt andet sted hen - her til bit.ly's server. Når man så klikker på linket, kan bit.ly se koden tilsidst i url'en, slår den op i sin database, og omdirigerer så brugerens browser til den oprindelige url.)

Nu er det jo ikke fordi url-forkortere er noget nyt - jeg har selv længe brugt tinyurl.com, som var den første. Der hvor bit.ly var fed, opdagede jeg,  er at man jo altså kan lave sin egen brugerprofil. Og så kan man gå ind og se statistiker på brugen af de links man har lavet via bit.ly - og det synes jeg er interessant.

På den måde kan jeg - hvis jeg husker at bruge bit.ly til at lave links - se hvor mange som egentligt følger links ud fra mine indlæg - hvor mange som for eksempel læser en artikel i Politiken jeg henviser til. Ligesom jeg sikkert kan snuse på en masse andet. (Jeg spekulerer dog lidt på hvorvidt PageRank bliver ramt af det - om et url-forkortet link bliver talt med. Det kommer sandsynligvis an på den teknik der bruges ved redirigeringen - og den skulle man tro de folk der laver det har på plads.)

Og jeg synes jo det er lidt sjovt det med at kunne følge med i statistiker.

Da jeg så opdagede at bit.ly også havde en Chrome-extension som - blandt andet - gør det überultra nemt at lave sådan en forkortet url var det jo lige før den gik i bukserne på mig. Og glæden intensiveredes yderligere, da jeg opdagede jeg kunne integrere min TwitterFeed account med min bit.ly account, så de url-forkortede links TwitterFeed genererer til min blog laves under min bit.ly konto - og jeg kan dermed også se statistik på det.

(Iøvrigt blev jeg også ret glad for TwitterFeed da jeg kiggede nærmere på det - man kan faktisk sætte en del op jeg slet ikke var klar over!)

Anyway - som man kan høre er jeg blevet ret glad for bit.ly, og den måde den integreres. Så jeg gik på Wikipedia for at læse mere om sitet. Hvor jeg blandt andet fandt ud af - det havde jeg ellers ikke tænkt på - at endelsen .ly er fordi det er registreret under det libyske top-level domæne. Det kan man jo ikke lade være at tænke lidt over i disse dage - tænk hvis for eksempel alle libyske sites af en eller anden grund blev boykottet, og smidt ud af dns'er - så ville der pludseligt opstå et kæmpeproblem. For twitterbrugere, men også andre.

(Det er selvfølgeligt ikke fordi bit.ly egentligt er libysk - de har bare kunnet lide endelsen; ligesom rigtigt mange danske firmaer - NemID, for eksempel - bruger endelsen .nu, som egentligt tilhører østaten Niue.)

Og så lige et tip jeg fik, da jeg så på Wikipedia om bit.ly: Hvis man ikke er interesseret i at gå til et bit.ly link (for eksempel fordi man tror det er spam eller lignende),  men gerne vil have mere infomation om linket, kan man tilføje et '+' (plus-tegn) tilsidst i URL'en. Så omdirigerer bit.ly dig ikke, men fortæller i stedet de informationer serveren har om linket.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: