Leoparddrengens
Public Key

mandag den 28. marts 2011, kl. 23.10

Google: Hvorfor hedder det lesbisk?

Et storartet spørgsmål som kommer til mig via Google.

De fleste ved nok at lesbisk har noget med den græske ø Lesbos at gøre - men hvordan og hvorfor?

Lesbisk betyder jo egentligt noget der kommer fra Lesbos - og det har øens beboere også forsøgt at gøre krav på at det i dag udelukkende skal betyde, uden held - men omkring 1870 begyndte man også at bruge udtrykket om erotiske relationer eller kærlighed mellem to kvinder, og brugtes på samme måde som sapphism (ihvertfald på engelsk, jeg ved ikke om lignende har kunnet bruges på dansk).

Og med sapphism kommer vi tættere på den egentlige "synder": For udtrykket refererer til den græske digterinde  Sapfo / Sappho (Ψάπφω) som er født på Lesbos et sted mellem 630 og 612 f.v.t, død ca 570 f.v.t).

Det er begrænset hvor meget man egentligt kender til hende, ligesom ikke mange af hendes værker findes, man kender mest til hende fra omtaler i eftertiden, hvor hendes digte også indimellem citeres. Ikke desto mindre regnes hun som antikkens mest betydende og kendteste kvindelige forfatter/digter.

Og en del af den digtning man kender til handler om passioneret kærlighed til forskellige personer - af begge køn. Nogle historier fortæller også at hun har grundlagt en pigeskole, hvor eleverne blev undervist i musik og dans.

Og det er nok især fantasierne om hvad der kan være foregået på sådan en pigeskole på Lesbos, som for alvor har givet udtrykket lesbisk vind i sejlene.

Men hvorvidt Sappho egentligt har været lesbisk (eller biseksuel) må stå hen i det uvisse - men derfor kan man da godt sende hende en kærlig tanke alligevel, sådan af og til. (At Trykkefrihedsselskabet så også har kastet deres kærlighed på hende, og har brugt hendes navn til deres blad - det kan hun jo sådan set ikke gøre for.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

1 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hey - det vidste jeg godt! Juhuu...

Sapfo er meget speciel i dag, da hun er noget af det tidligste, vi har i dag, som en kvinde har skrevet.

Men faktisk peger rigtig meget forskning på, at hun overhovedet ikke var speciel dengang. Faktisk var der et hav af kvindelige forfattere, måske endda flere end mænd. Meget af det var måske overlevet helt indtil middelalderen, hvor det er blevet ødelagt af kirken.

Litteraturhistorien som vi kender den i dag, er i høj grad blevet formet af mænd!

Så fik du også lige det med! :-)