Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 4. februar 2010, kl. 12.39

Kulørte Klat

Den anti-autoritære guldalder - Kulørte Klat var en videreførsel af BZ-bevægelsen, efter at de fleste besættelser var ophørt.

Jeg gætter på den opstod som følge af Allotria-besættelsen, der endte med at BZ'erne forsvandt som dug for solen. Hvor politiet ellers havde lagt op til den helt store rydning, med alt hvad der kunne findes af kampklædt politi og hunde - var der bare ikke nogen. BZ'erne havde gravet en tunnel, og var ligeså stille forsvundet gennem den.

De fik ganske vist ikke noget hus ud af det, i første omgang ihvertfald, men det gav mange plus-point på PR-kontoen - og måske endnu bedre fik det politiet til at tage sig ganske latterlige ud.

Og jeg tror på mange måder det var det der blev startskuddet til Kulørte Klat - som arbejdede med muntre og morsomme indslag i bybilledet. Naturligvis med udgangspunkt i civil ulydighed, men gennemført ikke voldeligt.

Desværre var det ikke noget hverken daværende borgmester Egon Weidekamp, eller daværende politidirektør Poul Eefsen satte synderligt pris på, så der opstod stadig konfrontationer - og det har nok i længden været det der ødelagde bevægelsen, så den endte i de mere sorte, autonome fraktioner. Som droppede både det farverige, morsomme, og det absolut ikke-voldelige.

Min absolutte favorit blandt Kulørte Klats aktioner, er nok ikke en overraskelse, for dem der kender til mit forhold til sprog. Det var nemlig Fællespisning på Rådhuspladsen - som de behørigt ansøgte om polititilladelse til, og fik. Hvorfor man næste dag kunne se billeder i avisen af ganske mange muntre unge - drenge og piger - som pissede på Rådhuset. Med polititilladelse.

Politiet har jo enten troet der stod fællesspisning - eller har troet de unge ikke kunne stave. Vælg selv. Men jeg tager den dag i dag hatten af for fantasien - ikke til ordspillet, men til at tro på den ville gå igennem hos politiet.

(Jeg har iøvrigt - uden held - søgt efter billeder fra happeningen dengang. Tilgengæld kan jeg se, at det er en utrolig udbredt fejlstavning - og man finder rigtig mange familiebilleder hvor de pænt sidder til bords i haven, men altså i følge teksten er til fællespisning.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

2 kommentarer:

Steen AA sagde ...

De var geniale - kan også godt huske fællespisningen.

Anonym sagde ...

Husker også Fællespisningen. Den gik der gny af. Du må på biblioteket for at finde et foto fra f.eks. Land og Folk.