Leoparddrengens
Public Key

fredag den 5. februar 2010, kl. 09.31

Haiti som amerikansk protektorat

Som situationen på Haiti ser ud, og som den må forventes at udvikle sig, er det svært at se nogensomhelst fremtid for landet. Med et inkompetent, impotent og gennemkorrupt styre (forsåvidt man kan bruge ordet styre), ingen infrastruktur, ingen sikkerhed og masser af bander.

Den sikkerhed der er i øjeblikket varetages af amerikanske tropper - som alle vel bifalder er der, men deres mandat fremstår lidt uklart.

Og spørgsmålet er da også for mig, om den eneste løsning på sigt ikke er, at Haiti officielt bliver amerikansk protektorat, på linie med Puerto Rico, med en form for selvstyre, men samtidig hørende til de forenede stater?

Det er nok en løsning store dele af verdenssamfundet ville sætte pris på, og jeg tror også det gælder den almindelige Haitianer. Cuba (og sikkert Venezuela & Co) vil sikkert være meget imod, at det skulle ske, af strategisk/regionale årsager, men på den anden side får de nok svært ved at opstille et fornuftigtg alternativ.

Det store spørgsmål er nok om USA er interesseret i det. Ganske vist vil det for dem være et dejligt sted, strategisk set, men også noget af et økonomisk sort hul mange år frem i tiden. Hvor de endda har fransk som officielt sprog i øjeblikket (som der ganske vist ikke er ret mange der taler, de fleste taler kreolsk). Af den grund vil det nok ikke være populært på hjemmefronten, især ikke når grænserne skal åbnes, og Haitianerne skal have indrejse og arbejdstilladelse i USA.

Mit gæt er nu, at det er den vej det vil gå, og det allerede er i Obamas tanker - men det skal blive spændende at se hvordan det kommer til at spænde af.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: