Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 1. april 2010, kl. 01.04

Sidste dag med Internet Explorer - måske

Det er jo så i morgen (eller rettere idag, klokken er over midnat) at anden fase af EUs opgør med Internet Explorer træder i kraft. (Første fase var, da der for noget tid siden skulle træffes tvungent browservalg.)

Ifølge planen Kommisionen har udviklet, skulle dette valg så være gennemført nu, så fra kl 23 i aften dansk tid (når klokken bliver midnat i de første lande indenfor EU), lukkes der for adgang til DNS-servere for Internet Explorer i alle domæner i EU. (Bortset fra Storbritannien (.uk) - de vil ikke være med på boykotten, som det reelt er.)

Jeg synes det er ganske fornuftigt, men alt for hurtigt. Jeg tror der er mange, som slet ikke har foretaget browservalget endnu, og endnu færre som er klar over konsekvenserne. Derfor vil jeg prøve at beskrive dem her, og også komme med nogle smuthuller.

Lidt forklaring først: En DNS fungerer som en telefonbog: så når man har et navn (en URL), kan man bruge DNS'en til at finde nummeret, på internettet er det et IP-nr, som fortæller hvilken server et website fysisk ligger på.

Så når der lukkes for DNS'erne for Internet Explorer på EUs domæner, betyder det i praksis at det bliver næsten umuligt at surfe indenfor EU, hvis man bruger IE - man vil få 401-fejl på stort set alle sine opslag, som ikke er på .com eller lignende (og .uk domæner vil altså også stadig virke).

Lidt absurd er det, at det kun gælder opslag der stammer fra indenfor EU - hvis man surfer ind udefra er der ingen problemer, så amerikanere kan godt for eksempel tilgå .dk domæner. Og faktisk kan man også bruge Internet Explorer på Mac, for det er sammenhængen mellem Windows og Internet Explorer en dom fra EF-domstolen har sagt var ulovlig, og som Kommisionen nu griber ind overfor.

Og inde fra EU kan man altså også gå på domæner udenfor, for eksempel .com domæner er uberørte (også selvom serveren fysisk befinder sig indenfor EU). De berørte domæner er: .eu, .it, .fr., .es, .nl, .de, .cz, .dk, .se, .lu, .ro, .be, .lt, .ie*, .fi, .sk, .pl, .lv, .hu, .li, .at + muligvis et par jeg har glemt.

* .ie = Irland - lidt langt ude at man ikke kan gå på et .ie domæne med IE... ;)

Som jeg også skrev i mit indlæg om browservalget vil jeg klart foreslå og anbefale at man skifter til foreksempel Firefox eller Google Chrome. Og som man nok kan forstå bliver det ret besværligt at være IE bruger i Europa i fremtiden. men der er nogle smutveje:

Schweiz
Nogle Schweiziske entreprenører har set en smart fidus i, at hoste EU-landes websites under deres .ch domæne. Så mange europæiske firmaer har fået en hosting aftale der gør, at de nu også er repræsenteret i Schweiz, med næsten deres gamle domænenavn, og requestet omdirigeres automatisk, så som bruger opdager man ikke noget.

Det eneste man skal huske (som bruger) er at tilføje et .ch til den eksisterende web-adresse, så for eksempel denne blog ville komme til at hedde: blog.leoparddrengen.dk.ch - lige det virker så ikke, for jeg har ikke købt mig ind på den Schweiziske løsning.

hosts-filen
En anden mulighed er selv at indskrive adresserne på de URL'er man bruger meget i den såkaldte hosts-fil. Den svarer, for at blive i den tidligere analogi, til ens egen lommebog (eller idag mobiltelefon), hvor man skriver folks numre, så man ikke behøver slå op i telefonbogen (DNS'en). Hvis vi siger Windows ligger på c-drevet, finder man hosts-filen i directoriet "C:\\Windows\System32\drivers\etc\" hvor den simpelthen hedder hosts (uden endelse). Den er en ren tekstfil, og bør redigeres i Notepad.

Men det er altså kun for teknisk kyndige, man skal ikke gøre det hvis man ikke har styr på hvad man gør. Og iøvrigt kræver det man kender URL'en på de websites man besøger, og det kan jo hurtigt blive mange.

Proxy
Den sidste løsning jeg vil nævne, er nok den enkleste og den jeg vil anbefale: hvis man sætter Internet Explorer op til at bruge en proxy-server ("stedfortræder") som befinder sig uden for EU, opdager DNS'erne ikke at de ikke må benyttes.

Og jeg har fundet en fin en i Norge, som jeg vil anbefale.

Man gør således, i Internet Explorer: Gå ind i menuen Funktioner, vælg nederste punkt Internetindstillinger, klik på fanebladet Forbindelser, klik på knappen LAN-indstillinger, marker flueben nede ved Brug en Proxyserver og skriv IP-adressen i feltet: 1.4.20.10. Porten skal være 80, og sæt flueben i Brug ikke proxyserver til lokale adresser.

Men vær klar over, den fungerer ikke før midnat i aften, så vent hellere med at gøre det, til du begynder at få 401-fejl med IE. Og hvis du ikke er teknisk kyndig, skal nok få en sådan til at hjælpe dig.

Under alle omstændigheder
Download hellere en alternativ browser i dag, for når først IE ikke længere virker er det for sent.
Du kan hente Firefox her.
Og du kan hente Google Chrome her.
Eller hent Opera.
Safari findes sørme også til PC.

Oplys andre
Det er ikke noget jeg normalt beder folk om, men hvis du har læst denne artikel, og kender nogen der bruger IE, vil de sikkert være glad hvis du sender dem et link til indlægget. Det er mit indtryk at mange ikke er klar over hvad de skal gøre, eller i det hele taget hvad der vil ske.

Og så skal det blive spændende at se hvad der kommer til at ske i aften, når klokken bliver midnat mellem 1. og 2. april på Cypern.

[Opdatering: Hvis det ikke skulle være gået op for nogen, var dette indlæg postet 1. april.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

2 kommentarer:

Steen AA sagde ...

Meget fint. Fuld plade. Hvad med at søge job som Nikolai Sonnes tekniske tvilling - seriøst.

Leoparddrengen sagde ...

Takker.

Jeg ved dog ikke - jeg har lidt svært ved at se det for mig...(?)