Leoparddrengens
Public Key

mandag den 31. januar 2011, kl. 13.28

Elefantordenen

Den 19. februar 1986 modtog Ægyptens præsident Hosni Mubarak Elefantordenen, den fornemste danske orden overhovedet. Det foregik under et statsbesøg, hvor Dronng Margrethe II var på besøg i Ægypten.

Kunne egentlig være meget fedt med
sådan en Elefantorden - den kunne være
god som miniature når vi spiller D&D
Den foreslår Kamal Qureshi (SF) nu bliver ham frataget - han synes ikke lige at Mubaraks styre rimer på demokrati og menneskerettigheder. Og det er jo svært at være uenig i.

Man kan selvfølgeligt så tænke lidt over, om det var ok at Mubarak havde ordenen i alle de år, hvor der ikke var folkelige protester. Og spekulere på om ordenen ikke er ude andre steder, hvor den måske ikke burde være. (Og iøvrigt også huske på, ordener jo hænges på idioter.)

Men jeg tænker mere på symbolikken og historien - og husker stadig hvordan man valgte at fratage Ceauşescu hans Elefantorden, samtidig med at det Rumænske styre brød sammen. Og blot to dage før Ceauşescu blev likvideret henrettet.

Og det er jo en historie som langt henad vejen gerne må gentage sig. Jeg håber dog ikke Mubarak bliver slået ihjel på samme måde, jeg ser stadig henrettelsen af Ceauşescu som en sort plet på begyndelsen af Rumæniens post-kommunistiske historie. Langt hellere ser jeg Mubarak flygte til Saudi-Arabien så de der kan danne en Afsatte Præsidenters Klub. Som et ydmyget symbol, som i sidste ende kan blive nødt til at flygte ud på en eller anden ø i det indiske ocean, som langsomt oversvømmes på grund af stigende vandstand på grund af afbrændt olie...

Men det var et sidespring - hovedsagen er, at jeg synes Kamal Qureshi har helt ret - den orden skal kaldes hjem. Det er ganske vist en symbolsk gestus, som nærmest kan forekomme ligegyldig. Men lat hvad der kan få Mubarak til at fremstå isoleret internationalt er vigtigt - ikke mindst fordi jeg forestiller mig at han selv lægger meget vægt på den fine symbolik i sine ordner.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: