Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 11. november 2010, kl. 23.13

Taktik og Følelser

Overskriften lyder vel nærmest som titlen på en Jane Austen-roman? Men det føles da også nærmest helt sådan, med de sidste dages udtalelser fra SF-ordførere.

Og jeg forstår dem alle.

Jeg ved nu godt, hvad det kloge havde været: det havde været at sige, at: Vi aner ikke ´hvad det er regeringen (og DF) vil - og det aner de vist heller ikke selv - så vi har ingen holdning til hvad det er de ævler om, før de kan sige hvad det er de mener. Og udstillet regeringens splittelse. Og det må da også have været, hvad Villy Søvndal har håbet på.

Desværre - og det er sørgeligt overset blandt de politiske kommentatorer - ser Henrik Dam Kristensen en hurtig gevinst i at vise sig som hardliner, og går ud og taler positivt om hele pointsystemtanken. I stedet for at forholde sig afventende, og lade regeringen syde i eget fedt.

Og det gør jo så, at der bliver lagt pres på SF - for vil de nu følge trop og være de rene musketerer med Socialdemokraterne, eller vil de springe fra. Vel at mærke, springe fra noget det svæver i tåger hvad er.

Og det er så et pres, som nogle SF'ere ikke kan holde til, og de går - efter min mening meget sympatisk, men ikke taktisk klogt - ud, og siger at de under ingen omstændigheder kan være med til hvad DF & regeringen lægger op til.

Og så er katten ude af sækken, og Villy Søvndal må handle realpolitisk - og siger 1) at SF står last og brast med Socialdemokraterne, 2) at der ikke i sig selv nødvendigvis er noget galt med et pointsystem, og 3) at man stadig afventer hvad pokker det er der ligger i aftalen med DF, og 4) at det er meget værre ikke at sige det, for ellers risikerer man 4 år mere med VKO.

Og jeg er sådan set enig i det hele, ihvertfald set i det lys at SF allerede er gået med på 24-årsregel (det synes jeg så tilgengæld er højst tvivlsomt). I og med man har gjort det, har man jo allerede accepteret et pointsystem: hallo, du skal have 24 point... og du får et point for hvert år du har levet.

Så diskussionen må vel, for SF, handle om man eventuelt kan finde noget som er mere fornuftigt og retfærdigt end det. Og det synes jeg egentlig - når nu de har det som de har det - at det måske nok kunne være en god idé at være offensiv omkring. Gå da ude med et forslag, sammen med S, til hvordan man bedre kunne lave et sådant system. Så det ikke bare handler om 24 år.

Spørgsmålet er selvfølgelig om de kan blive enige om noget i den retning - men i den givne situation synes jeg det ville være det smarteste. Og så vil det allersmarteste måske være, at Villy S. lige tager en snak med Helle T. - om hun ikke lige kan få Henrik D. til at holfr kæft i bare 5 minutter mere - udlændingedebatten er faktisk ikke på et niveau i øjeblikket, hvor man absolut behøver overbyde regeringen + DF.

Og det er der vist mange der glemmer. Det vigtige, taktisk, er at der vises sammenhold mellem S og SF, så folk føler de ved hvad de får, hvis man stemmer på dem. Men langt de fleste danskere mener da faktisk idag, ifølge meningsmålinger, at der er strammet nok op. Så er der sgu da ikke nogen grund til at gå ud i overbudspolitik - men det er efterhånden tilsyneladende en rygmarvsreaktion fra Henrik Dam Kristensen.

Men jeg stemmer altså med ret stor sikkerhed Enhedslisten.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

1 kommentarer:

Steen AA sagde ...

Jeg må følge dig dér, Leo. Jeg gider simpelthen ikke stemme på politikere, der render med hovedet oppe i røven af tidsånden. Giv mig politikere med idealer, så er jeg lige glad med, om jeg er enig med dem.

Kan Özlem Cekic og Poul Nyrup ikke lave et nyt parti?