Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 7. oktober 2010, kl. 01.49

Fremtidens astrologi

Som jeg røbede, da jeg fortalte om min observation af Jupiter for et par uger siden, interesserede jeg mig en del for astrologi i mine sene barndomsår og tidlige ungdom.

Ikke fordi jeg troede på det - men det var sjovt at lægge dem udfra et matematisk synspunkt: at finde ud af hvor og hvornår folk var født, og derefter udfra en del beregninger og efemerider bestemme hvor himmellegemerne i solsystemet var på fødselstidspunktet - og så finde ud af hvordan de stod i forhold til hinanden, og i forhold til firmamentet.

Derefter kunne man så begynde at tolke horoskoperne, men der stod jeg for det meste af. Nu var det sjove forbi, og resten troede jeg alligevel ikke på.

Men jeg læste alligevel om det - om tolkningerne og betydningerne - så jeg lærte en del om hvad de forskellige stjernetegn og planeter stod for et cetera - og jeg mener også jeg lærte en del af psykologien i det.

Og det slog mig pludseligt, da jeg læste interviewet med Lone Frank, som jeg omtalte den anden dag (hende med Mit smukke genom): det er jo de samme spørgsmål hun/vi søger i arvemassen, som man i årtusinder har prøvet at finde i stjernene. Svar på hvilken personlighed man er, hvilket helbred man kan forvente sig, hvad man skal passe på - og ikke mindst, hvilken partner der vil passe til én.

Tag ikke fejl, jeg prøver ikke at anfægte den videnskabelige lødighed i de genetiske undersøgelser, og de svar de kan bringe. Jeg finder det blot interessant fra et psykologisk/socialt aspekt.

Og med mit kendskab til menneskeheden, vil der snart - når disse tests bliver mere udbredt, som de vil blive - være nogen som finder på at dele de forskellige gen-typer ind i nogle arketyper, som er lettere at operere med og forklare. For eksempel 12 styk, 12 er sådan et dejligt antal. Vi kan kalde typerne alpha, beta etc, men mere sandsynligt er nok man vil finde noget fra den zoologiske verden, nogle dyrebetegnelser - det lyder lidt sejere at være en bjørn end en epsilon*? Og man kan hurtigt læse pamfletter om hvilken personlighed man har som den gen-type man nu er - pamfletter som er skrevet så faktisk alle personligheder kan føle sig hjemme i hver enkelt, det er ikke så svært - og hvilke gen-typer man passer godt sammen med.

Og inden længe vil Se & Hør og Alt for Damerne finde ud af, at det da er den nye dille, det der gen-noget. Og på horoskopsiderne vil man kunne finde opslag om, hvad der nu vil ske for ens gen-type den næste uge. Ligesom man naturligvis kan få en app til iPhone eller Facebook, som man hele tiden kan konsultere om vejledning, som man kyndigt får baseret på ens gentype.

En fuldstændig forkvaklet form for genetisk tolkning - ligesom uge- eller dagshoroskoper er det i forhold til "rigtig" astrologi - stadig ikke at jeg tror en brik på astrologien, men det man finder i aviser og ugeblade er under alle omstændigheder en hån. En forkvaklet tolkning som naturligvis intet har med videnskab eller nogen sandheder at gøre - men jeg kan sagtens forestille mig det ske.

For et eller andet sted søger vi mennesker vist overtroen lige så meget som vi altid har gjort. Vi vil bare gerne have den i en ny indpakning.

* Især hvis man har læst Huxley's Fagre Nye Verden (Brave New World).

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: