Leoparddrengens
Public Key

onsdag den 5. maj 2010, kl. 22.51

Google: Hvad betyder "hen hvor peberet gror"

Sort peber (piper nigrum)
Jeg har fået forskellige varianter af dette spørgsmål ind på bloggen.

For det direkte svar på, hvad jeg ønsker dig hen hvor peberet gror, betyder - så er det simpelthen at ønske nogen (eller noget) meget langt væk; at man helt kan slippe for at have noget med vedkommende (ting eller person) at gøre.

En anden del af spørgerne vil vist bare gerne vide, hvor peberet så gror.  Og det gjorde det oprindeligt i Syd-Indien, hvor man allerede i antikken fik det fra; og det på grund af den lange rejse var en luksusvare. I vore dage dyrkes det vist overalt i tropiske områder, de største eksportører er Vietnam, Indien og Brasillien.

Madagaskar-peber kommer så ikke specielt fra Madagaskar - det er sort peber, men man bruger frugten før den er modnet færdig, og kommer den i en lage.

Sværere at svare på er så, hvor udtrykket stammer fra. Og der har jeg ikke kunnet se nogen entydig forklaring på, men jeg kan (via google) se at det også findes på tysk: Geh dahin, wo der Pfeffer wächst!

Og jeg ved så ikke om det rent faktisk har noget med idéen om at sende de tyske jøder til Madagaskar at gøre, oprindeligt foreslået af Paul de Lagarde i 1885, men videretænkt af nazisterne indtil de fik andre og endnu værre idéer - at de rent faktisk ville sende dem hen hvor peberet groede.

Det kunne være interessant at finde ud af, men der må man nok spørge en tysk etymolog.

(Lidt pudsigt har jeg så fundet en anmeldelse af en bog af den indisk/australske forfatterinde, Bem Le Hunte: There where the pepper grows - som tilsyneladende handler om en polsk jødisk familie, der tager en lang flugt under 2. verdenskrig, og ender op i Indien.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: