Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 25. februar 2010, kl. 03.04

En meget farlig dom

I Italien har der været en sag med en gruppe unge studerende, som havde lagt en video af at de mobber en autist fra klassen på YouTube. De studerende er blevet bortvist, såvidt så godt.

Men en dommer har nu også idømt 3 ledende medarbejdere fra Google (som ejer YouTube) betinget fængsel for episoden. De har selvfølgeligt intet haft med den at gøre - men fordi videoen blev lagt på YouTube er de altså ansvarlige, mener dommeren.

Videoen blev ganske vist fjernet kort efter YouTube blev orienteret om den - men det var ikke godt nok for dommeren - han ville have at YouTube skulle have hentet tilladelse fra alle involverede, inden videoen blev offentligt tilgængeligt.

Og det kan jo lyde meget fornuftigt, når man ser på en enkelt, forkastelig video. Men det vil i praksis gøre det umuligt at lade almindelige mennesker komme til orde på internettet - om det er gennem video, skrift eller andre medier - hvis alting skal forhåndsgodkendes, og det skal checkes om eventuelle tredjeparter giver tilsagn.

Det vil betyde et farvel til blogverdenen, et farvel til YouTube, et farvel til stort set al fri kommunikation på nettet. Kun i private emails vil man kunne skrive, uden at ting skal forhåndsgodkendes og censureres.

Og de eneste der kan bruge nettet til massekommunikation, vil så være store etablerede sites, som kan holde deres medarbejdere i ørerne, og sørger for at intet grimt slipper igennem. Det vil muligvis være godt for autistiske drenge, og bestemt godt for Berlusconi-typer.... men ikke for os andre.

Så det er en meget farlig dom, som det må gøres alt for ikke kommer til at danne præcedens!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: