Leoparddrengens
Public Key

fredag den 3. april 2009, kl. 22.53

Alamut

Alamut Vladimir BartolDer er gjort mange forsøg på at analysere historien i Alamut i alle mulige retninger, både pro-og-anti islamisk og anti-shia og anti-fascistisk. Men jeg tror man skal passe meget på at prøve at lægge mere i den, end at det er en god historie, og den giver stof til eftertanke. Hvad eftertanken så kommer frem til er nok mest op til en selv.

Bogen er meget vel researchet og lærerig, hvorfor det fiktive element fungerer ekstra godt - man er nødt til at aktivt at huske på, at det altså ikke er historiske sandheder det hele.

Den er skrevet for godt 70 år siden, af sloveneren Vladimir Bartol, og foregår i hvad der i dag er Iran, i nogle konflikter i mellem forskellige shia- og sunnimuslimske sekter.

Vores hovedperson er blevet sendt afsted af sin familie, for at slå sig til lederen af en af disse sekter, Hassan ibn Sabbah, som har forskanset sig med en mindre hær i det stort set uindtagelige fort Alamut. Men udover at have denne hær, træner de også i fortet en eliteorden, de såkaldte Hashshashiner - som er en historisk frygtet orden, der idag lever videre i ordet assasin på alverdens sprog (dog ikke dansk). Nogle mener at første del af ordet henviser til deres brug af hash, det er ihvertfald en fortolkning Bartol følger.

For ibn Sabbahs trick er, at han har lavet et privat paradis, med jomfruer og tamme leoparder (as if!) og hele moletjavsen - som han bilder hashshashinerne ind at han kan skaffe dem adgang til; under indflydelse af hashen tror de på hans fup, og er villige til at gøre hvad som helst.

Hvad der siden sker må man læse sig til - men bogen er en fantastisk beskrivelse af, hvordan mennesket kan og vil narres. Om man så vil bruge islam-vinklen som mere må være op til en selv, jeg synes ikke det er nødvendigt - på den anden side er der da ingen tvivl om, at bogen idag kan virke utrolig profetisk, når man ser på nogle af de fanatiske linier der stortrives for tiden - og det er mærkeligt at tænke på at bogen er skrevet i sidste halvdel af trediverne.

Det kan egentligt undre at bogen ikke er filmatiseret - men jeg tror simpelthen den vil være for kontroversiel at udkomme med i dag. Men en god bog for folk som kan tænke selv.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: