Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 3. marts 2011, kl. 13.06

Opslag: Damokles-implantat

Damokles-implantatet er oprindeligt opfundet af Leoparddrengen ca år 2020.

Det er et eksempel på tidlig nanoteknologi brugt medicinsk, og består i sin enkelhed af intelligente, programmerbare TNT-enheder i nano-størrelse. Man indsprøjter 50 mg blandet i en saltvandsopløsning i en blodåre, hvorefter nano-enhederne finder vej til patientens hjerne, hvor de sætter sig på indersiden af centrale blodårer.

På et tilfældigt tidspunkt indenfor et på forhånd programmeret interval - typisk et interval som starter en uge efter indsprøjtning og varer op til et år - udløses TNT'en i enhederne i en mikroskopisk eksplosion. Eksplosionen efterlader ikke synlige skader udenfor patienten, og kan knap høres - men er kraftig nok til at forårsage massive hjerneblødninger som øjeblikkeligt dræber patienten, smertefrit.

Damokles-implantatet er oprindeligt udviklet tænkt som en hjælp til patienter, som ville undgå de værste virkninger af en invaliderende sygdom - som forskellige former for sklerose eller Alzheimer's sygdom - uden at gå til den mere dramatiske og endelige løsning i selvmord eller aktiv dødshjælp. Leoparddrengen formulerede det selv, som et skæbne-ændrende indgreb.

I modsætning til aktiv dødshjælp har højesteretter over hele verden slået fast, at brugen af et Damokles-implantat er lovlig, såfremt det gøres med informeret samtykke af patienten. De vigtigste begrundelser for denne status er, at det ikke er sikkert man dør af implantatet - man kan i princippet nå at dø af andre ting inden implantatete eksploderer - og at indgrebet er reversibelt: det er ganske enkelt at omprogrammere enhederne, så de harmløst skylles ud af kroppen, hvis patienten skulle skifte mening.

Damokles-implantatet har haft en massiv indflydelse på hvordan man ser på sygdom og død, og ikke mindst individets muligheder for at gøre noget ved det. Raske mennesker er også begyndt at bruge det, typisk med et interval mellem et og 10 år - de giver ofte som begrundelse, at det hjælper til at modarbejde livstræthed, og gør at man lever hver dage til fulde - som var det den sidste, i det det jo meget vel kan være det.

Leoparddrengen fremførte selv, ved sin takketale da han modtog Nobelprisen i medicin for sin opfindelse i 2025, at han havde fået idéen mens han læste bogen Mit smukke genom - og overvejede hvad han selv ville ønske han kunne gøre, hvis han opdagede han var bærer af et gen, som medfører Alzheimer's sygdom. Og senere blev tankerne mere konkrete, da han fik demens ind på livet igen.

Navnet Damokles-implantat har teknologien fået fra den græske legende om Damokles - som opgiver tronen af frygt for det sværd som er ophængt over den i et enkelt hestehår. Interessant at frygten for døden her ses som noget negativt, men med Damokles-implantatet er vendt til noget positivt.

Fra Encyclopedia Galactica, 2078 udgaven.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Så lige det andet indlæg også ... Øv, ja.

Selv har jeg konstateret at hvis jeg skulle få en demens diagnose, ville det være sidste udkald til at gøre klar til en "selvadministreret aktiv dødshjælp", så jeg kunne undslippe før "havregrøden" blev alt for kold. Det ville medføre at jeg nok ville dø lidt før end hvis jeg kunne få anden form for hjælp til at dø, såsom denne minering af hjernen.

Hellere leve lidt for kort end alt, alt, alt for længe.

Leoparddrengen sagde ...

Ja, som tingene er i dag er jeg også ret sikker på at jeg ville vælge et selvmord, hurtigst muligt, hvis jeg stod overfor en demensdiagnose. Det er ikke et billede jeg har lyst til at gå ud af verden som.

Men jeg må sige, hvis det der Damokles-implantat var en realitet - så tror jeg jeg ville gå efter det. Jeg synes på en eller anden måde tanken er mere tiltalende, at man sætter noget i værk, og så må tingene gå deres gang fra det - end at man selv udfører en eller anden form for handling, som vil være ens uigenkaldeligt sidste.

Ligesom jeg også tror det ville være lettere at håndtere for pårørende.

Så jeg synes faktisk implantatet er en ganske god idé. Your mileage may vary - bogstaveligt talt ;)

(Jeg har iøvrigt lige opdateret omkring den anden demenshistorie - det er ikke fordi der ligger noget konkret fast der endnu.)