Leoparddrengens
Public Key

mandag den 13. december 2010, kl. 23.30

Klovn - The Movie - en anmeldelse

Mandeflirt og Underberg... er to ord som kan bruges til at beskrive filmen.

Hvor skal jeg starte... Frank vil så gerne leve op til de høje krav der stilles til at være en mand i vore dage. Og han gør virkeligt sit bedste - og har fået gode romantiske råd hos blandt andre Jørgen Leth og Casper.

Desværre bliver resultatet - på grund af omstændighedernes ugunst -ikke så godt, hvilket sender Frank, Casper og the dark horse, Franks nevø, Bo, ud på noget af en roadmovie. Hvor roaden en stor del af tiden er Gudenåen, og fartøjet en kano.

Og som enhver god road movie er der her tale om en dannelsesrejse, hvor de involverede bliver klogere på sig selv - og vi, beskuerne - bliver klogere på de involverede - og os selv. Og lad det være sagt med det samme - vi lærer en del nyt; især sær vi Casper fra nogle sider vi ellers ikke har set før. Han starter ganske vist uden for pædagogisk rækkevidde, i sin helt egen tour de force i fisse - eller blot tour de fisse - men udvikler sig også undervejs til at se, at livet indeholder andet. For en stund, ihvertfald.

Det vil være alt for let at komme med spoilers, så jeg vil begrænse mig til nogle stikord. Men slå fast, at en del af temaet nok er meget aktuelt, omkring fortrydelse af overskridning af grænser, kombineret med voldtægtsanklager. Eller det der ligner.

Og så behandles emner som tissemandsstørrelse, mobning, homoerotik, pædofili, tisning stående eller siddende, Underberg, kærlighed, tryghed, sæd, opofrelse, frygt, joints - og det at være voksen: at ville, kunne og ikke mindst turde være en role-model.

Egner Klovn sig til film-mediet? I det store hele, ja. Der var dog enkelte perioder på måske et halvt minut, sammenlagt, hvor man følte den blev trukket lidt ud. Min største anke ved at se den som film, var at der var lange perioder i en næsten fyldt Imperial, hvor det ikke var til at høre hvad der blev sagt - fordi så mange sad og grinede eller jamrede nej, nej, nej...

Stor filmkunst var det muligvis ikke. Men det var godtnok sjovt. (Og jeg syntes iøvrigt der var lidt kunst over Franks opfattelse af Skanderborg Festivalen og Medina efter at have røget en megabønne.)

Pigerne, Iben og Mia, har ikke de helt store roller i filmen - man kan godt savne dem lidt undervejs. Men når de er der, er de der i den grad! Især Iben. Personligt savnede jeg også lidt Pivert, fra TV-udgaven. Men efter han mistede Bodil i sidste afsnit har han muligvis søgt andre græsgange.

Der er talt en del om at der var meget nøgenhed i filmen - det er også sandt, det er der, men det føles på ingen måde spekulativt - det indgår altsammen som en naturlig og nødvendig del af handlingen. Ja, faktisk er det vel svært at se historien fungere, uden nøgenhed...

Alt i alt - hvis jeg skulle give den stjerner eller whatever, ville det blive til 5 ud af sex. Hvis du er til Klovn skal du se den (hvis du er med på den er en del mere explicit end i TV). Hvis du ikke er, bliver du næppe omvendt - og bør gå i en stor bue uden om den. Men det vidste du nok godt.

Og husk lige Underberg'en!

[Opdatering]: Se iøvrigt dette indlæg, angående aldersgrænse for Klovn - The Movie, hvis du tænker på at tage børn med.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

2 kommentarer:

Louise Kristensen sagde ...

Jeg glæder mig skamløst!!

Leoparddrengen sagde ...

Der er sandelig heller intet at skamme sig over!

(Og så kan du egentligt allerede skrive en perlehalskæde på ønskelisten, for sådan en kommer du til at ønske dig efter at have set filmen. Sammen med nogle Underberg, naturligvis!)