Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 23. september 2010, kl. 21.43

Google: Hvad betyder Mozilla

Mozilla er et navn, som på den ene eller anden måde knyttes til mange browsere. Ofte vil det i dag betyde at en browser på den ene eller anden måde nedstammer fra Netscape, men hvis man ser på den såkaldte User Agent ID, dvs den streng som browsere identificerer sig med overfor servere, er betydningen snarere, at man siger man kan forstå de ting som den oprindelige Netscape kunne. Derfor er indeholder User Agent strengen også en del mere information.

Ordet stammer egentligt fra, at det var det Netscape blev kaldt i udviklingsfasen. Og baggrunden for det, er egentligt at udviklerne lagde op til det der skulle blive den første browserkrig. Som udkæmpedes året før Internet Explorer så dagens lys i 1995.

Inden Netscape kom frem hed den mest udbredte browser i det unge World Wide Web nemlig Mosaic. Som jeg har haft fornøjelsen af at prøve én gang, det var godt nok en syret oplevelse - såvidt jeg husker havde den problemer med mere end 256 farver, hvilket kan have noget at gøre med den Windows version den var udviklet til, men i '96 da jeg prøvede den var den nærmest ubrugelig. Men dens betydning må ikke undervurderes - stort set alle browsere har nedarvet både kode og funktionalitet fra den.

Og - det var den klart mest udbredte, så Netscape-folkene, der havde store planer, kaldte deres kommende browser for Mozilla - en sammentrækning af Mosaic Killer. Og samtidig lød det jo henad Godzilla, hvorfor de fik et logo med en dinosaur.

Netscape endte som bekendt med at bukke under i kampen mod Internet Explorer, men lod sin kildekode blive til OpenSource - hvorfor rigtigt mange browsere i dag bygger på den. Og dermed altså arver fra den oprindelige Mozilla, Mosaic Killer.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

6 kommentarer:

spunky sagde ...

og så er der jo også lige fænomenet "Moshzilla" ikke at det har så meget med Mozilla at gøre nok mere "Godzilla på crack"
her venligst leveret af google:
http://images.google.com/images?q=moshzilla&hl=en&lr=&safe=off&filter=0&biw=1366&bih=575

Leoparddrengen sagde ...

WTF... hende var jeg så ikke stødt på før. Men fandt også en historie bag.

spunky sagde ...

jo jo hun er skam et halvgammelt fænomen efterhånden!
og jeg kender godt historien bag!

Leoparddrengen sagde ...

Tja, hvad kan jeg sige. Jeg går vistnok stadig rundt og tror at All Your Base Are Belong To Us er det sidste nye på nettet...

spunky sagde ...

jeg har lige linket til dit indlæg, da det fik mig til at tænke på et andet fænomen! ;-)

Leoparddrengen sagde ...

Jamen, det har vi sandelig ikke noget imod! ;)