Leoparddrengens
Public Key

mandag den 2. august 2010, kl. 21.41

Himmel eller Helvede

Ovenpå sandsynlighedsregningsopgaven, en lille logisk én. Jeg ved ikke hvor den stammer fra, den er muligvis også kendt. Selv kender jeg den fra min far - jeg hørte den første gang som barn; sikkert i en lidt anden udgave. Here goes:

Du er død. Hvorfor vides ikke. Men du kommer til Sankt Peter, og satser på at skulle i Himlen, men han fortæller dig at proceduren er lavet lidt om, i forhold til hvad du ellers har hørt.

Han viser dig to døre. Hvis du går en af den ene dør, vil du komme lige op i Himmerige, fortæller han. Men den anden dør fører lukt i Helvede.

Der er naturligvis ingen synlig forskel på dørene.

Men - til at hjælpe dig i dit svære valg er der ved hver dør placeret en mand. De to herrer er igen ganske ens. Du kan få lov til at stille ét, og kun ét, spørgsmål til en af dem - du bestemmer selv hvem af dem du vil spørge. Spørgsmålet kan kun besvares med et Ja eller et Nej.

Her kommer så problemet: den ene af disse mænd, forklarer Sankt Peter, er sendt af Djævlen, og vil altid svare falskt. Den anden er sendt af Gud og vil altid svare sandt. Og du ved ikke hvem der er hvem - og man kan ikke udlede noget om at Djævlens mand står ved døren til Helvede, eller omvendt.

Du vil jo gerne i Himmerige. Hvad spørger du om, så du kan finde den rette dør?

Jeg kommer med svaret om 2 døgn, igen. Jeg lukker for kommentarer det første døgn - det vil sige til tirsdag aften - for det vil være synd hvis en skriver det rigtige svar hurtigt - alle skal have lov at tænke lidt :).

[Opdatering]: Der er nu åbnet for kommentarer - hvis nogen har lyst til at komme med et bud.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

2 kommentarer:

Etstykkemedlis sagde ...

Du spørger: Hvilken dør vil den anden mand sige jeg skal vælge?

Den ærlige vil vide at løgneren lyver og svarer derfor den forkerte.
Løgneren lyver selvfølgelig og siger der for også den forkerte.

På den måde får du to forkerte svar, og kan så gøre det modsatte... og vælge den rigtige dør:)

Gav det mening? Det gør det ihvertfald for mig

Leoparddrengen sagde ...

Well, jeg kan vist godt komme med svar nu, jeg tror ikke der sker mere inden for de næste par timer. (Og har en lille ny en jeg også vil have fyret af...).

@lmp

Du er inde på det rigtige, du glemmer bare at det skulle formuleres som et ja/nej spørgsmål. (Egentligt noget jeg udelukkende gjorde, for at kunne gøre svaret klarere).

Så den rigtige løsning er at spørge: "Hvad vil manden ved den anden dør svare, hvis jeg spørger ham: 'Fører din dør til Himmerige?'?"

For hvis man spørger Fandens udsending vil han lyve om hvad den anden siger. Og hvis man spørger Himlens udsending vil han loyalt gengive den andens løgn.

Derfor vil svaret altid være løgn - og hvis svaret er Nej, kan man så være sikker på at den anden mands dør fører til Himmerige, og svarer han Ja fører den til Helvede.