Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 31. juli 2010, kl. 20.17

En interessant opgave

For nogle år siden mailede min far mig en interessant, logisk opgave, som involverede sandsynlighedsregning. Da jeg først hørte spørgsmålet, var jeg tæt på at afvise det, for svaret var jo indlysende. Men tænkte, at der nok var en grund til at han havde sendt den. Så jeg regnede på det - og havde næsten svært ved at tro på hvad jeg regnede mig frem til, for det talte imod alle mine instinkter og min intuition.

Også kom jeg af en eller anden grund til at tænke på den i nat, og tænkte jo så, at den opgave måtte jeg også udsætte jer, mine kære læsere for. For den kan være lærerig på flere planer - og så er den meget sjov.

Og nu er I jo ihvertfald advaret om, at I skal passe på med den første indskydelse. Men skriv gerne hvad I mener svaret er, og hvorfor. Og anbefal spørgsmålet på Facebook etc, the more the merrier. Hvis du kender gåden i forvejen, så vær venligst tilbageholdende. (Jeg har ændret i lidt detaljer i forhold til den kendte version, for at gøre det sværere at google.)

Jeg afslører svaret om nøjagtigt to døgn, med forklaring, her på bloggen. Hvis du ikke vil svare per kommentar har jeg også lavet en poll, øverst til venstre.

Here goes:

Casper C. har fået et nyt TV Show, I dette show bliver deltageren stillet overfor valget mellem 3 helt ens døre. Bag 2 af dørene befinder sig et æsel - hvis man åbner en dør med at æsel, kan man få lov til at tage æslet med hjem. Bag den sidste dør er en italiensk sportsvogn, en Lamborghini. Hvis man åbner døren til den, får man Lamborghini'en. Og vi går her i quiz'en ud fra, at det er deltagerens hedeste ønske.

Fidusen er så den, at deltageren vælger én dør. Men før døren åbnes, åbner Casper C. en af de to andre døre - og viser, at bag den er et æsel.

Nu spørger han så: "Ønsker du nu at ændre dit valg, til den resterende lukkede dør? Eller vil du fastholde dit valg på den dør du først valgte?"

Hvad giver deltageren den bedste chance for at få fingre i Lamborghinien?

  • A: Høn skal holde fast i sit første valg?
  • B: Høn skal ændre valg til den resterende lukkede dør, som han ikke valgte til at starte med.
  • C: Det er ret meget ligemeget. Om høn fastholder eller ændrer valg af dør - chancen er den samme.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

6 kommentarer:

Pernille sagde ...

hm ja det er en interessant opgave. Jeg er bestemt ikke matematisk og kan ikke komme med en længere forklaring udfra dette.. men jeg tænker at høn første gang valget fladt havde en 3del chance og nu har 50/50.. men at høn ligeså godt kan beholde den oprindeligt valgte dør som at vælge den restende... ahh det er svært.. tænker lidt og vender måske tilbage:)
glæder mig i hvert fald til at høre svaret:)

Leoparddrengen sagde ...

Godt at høre at der tænkes :)

Etstykkemedlis sagde ...

det er ikke fordi vi er ude i noget Schrôdingers kat her vel?

Jeg har stemt.. men er ik sikker på at det er rigtigt, logik og sandfsynlighed er ikke spidskompetencen

Leoparddrengen sagde ...

@lmp

Ved ikke om den der poll-ting virker så, kan ikke se den har registreret nogen stemmer?

Anyway, en sammenligning med Schrödingers kat er ikke helt ved siden af, jeg følte det ihvertfald også lidt som om det var sådan noget jeg var ude i, da jeg i sin tid regnede mig frem til svaret.

Men Lamborghinien eksisterer nu, ligemeget hvilken dør man vælger.

Etstykkemedlis sagde ...

hmm nu kan man da se stemmen.. og ja det føles lidt som det samme, når jeg sidder med den..

anyways glæder mig til at høre svaret!

Leoparddrengen sagde ...

Svar er nu offentliggjort.