Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 11. juli 2009, kl. 19.36

€ 1000

Mens jeg sidder her i vestlig velstand, og nyder en vodkasmoothie, er det gået op for mig, at jeg i går rundede en milepæl: jeg har nu over 1000 € investeret i MyC4.

Jeg begyndte at investere dér i august sidste år, og sender 10€ to gange om ugen, som jeg så låner ud til små afrikanske businesses. Ialt 76 lån er det blevet til, i Kenya, Uganda, Rwanda, Senegal, Ghana og Tanzania.

Og det er ikke velgørenhed - jeg får renter af pengene (som jeg jo så geninvesterer). Det er vigtigt for mig, ikke så meget for pengenes skyld, men fordi jeg mener at Afrika skal tages alvorligt som sted at gøre forretning. Og forhåbentlig kan tilførsel af risikovillig kapital gøre noget for at landende kan få øget velstand.

MyC4 har haft visse problemer - og man skal være opmærksom på, at både platformen og konceptet er i Beta. Men de lærer af fejlene, og de har forbedret sig - især i deres kommunikation, som virkelig haltede på et tidspunkt. Men jeg synes konceptet er ret genialt, og hvis man har lidt penge der kan investeres, vil jeg da opfordre til at man checker sitet ud, og ser om det eventuelt er noget man har lyst til.

Men man skal sætte sig ind i tingene først, så man ikke bliver overrasket. Ligesom man heller ikke skal blive forarget når man ser at der tales om renter på 15% og 20% - for de procent er altså ikke det samme som hvis man investerer i Danmark, blandt andet er der stor risiko for tab på valutaen.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

2 kommentarer:

Parry sagde ...

Hvor sjældent at læse om en slags udviklingsbistand, der rent faktisk kan være penge i. Hvis konceptet holder vand, er der er jo kun vindere her.

Leoparddrengen sagde ...

Bestemt. Men som med alt andet er det jo mere nuanceret.

Der var for eksempelet enormt problem i Elfenbenskysten (Cote d'Ivoire), hvor de loakle havde lavet en form for forsikringsordning, så hvis nogen ikke kunne betale, overtog den at betale.

Hvilket medførte at stort set ingen betalte, kun forsikringen. Udadtil så det meget fint ud, for forsikringen kørte videre med nye penge fra nye lån. Indtil det altså langt om længe blev opdaget, og der blev lukket for nye lån til dem.

Hvilket så selvfølgelig medførte at forsikringen gik konkurs. I virkeligheden var det et "ponzi-scheme", bare uden at nogle havde onde hensigter. Og rigtig mange investorer har mistet penge på den konto (selvom MyC4 er gået ind og har dækket dele af det.)

Heldigvis kom jeg ind så sent, at jeg kunne se, at der foregik noget underligt i Elfenbenskysten, så jeg blev ikke ramt. Men det er et udmærket eksempel på at man skal holde øjnene åbne!

I det hele taget har jeg været meget helidg, og har ikke lidt nogen tab endnu, men det er der en del andre der har. Så man skal huske at det er risikabel investering.