Leoparddrengens
Public Key

tirsdag den 15. juni 2010, kl. 15.26

Det virker en anelse absurd...

Et større lager meget farligt affald, HCB, skal snarligt ud på en rejse den halve klode rundt, fra Australien til Danmark, for at ende i Kommunekemi i Nyborg.

Reglerne for den slags siger, at de skal behandles så nær ved kilden som muligt - så noget kunne tyde på at Kommunekemi er det eneste sted i verden det kan behandles forsvarligt.

Og det er sådan set fint nok - jeg ser ikke det store problem i, at Danmark bliver affaldsimportør, sålænge vi kan finde ud af nedbryde stofferne på en fornuftig måde, det sker under ordnede forhold, og transporten er sikker.

Men for Verden som helhed virker det rimeligt langt ude, at der åbenbart kun er et sted der er gearet til at håndtere sådanne typer affald.

Hvis man ikke kan finde ud af at lave sådanne værker nationalt eller regionalt, skulle man da i det mindste tro, at der var mulighed og marked for det kontinentalt? Eller er der så få der føler reglerne - de øvrige sender det sikkert til afbrænding i Indien - at der ikke er penge nok i affaldsbehandling?

Det virker lidt besynderligt.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

4 kommentarer:

Etstykkemedlis sagde ...

Absurd? Nej da.. det giver da sindssygt god mening at fragte den slags affald halvvejs rundt om kloden for at bortskaffe det i Danmark (af alle lande!!??)

Leoparddrengen sagde ...

Gør det? Tja, så er det nok bare mig... ;)

Kom iøvrigt til at tænke på, efter at have skrevet indlægget - da jeg rent faktisk læste om det der HCB - at det er ret mærkeligt at give lov til at sejle med det, om det så er med nok så dobbeltskrogede skibe - i disse terrorparanoide tider.

For såvidt jeg kan læse ville en sprængning af sådan et skib i for eksempel Kattegat være en simpel måde for al-Qaeda virkelig at ødelægge meget.

Måske man lige skal nævne det, næste gang nogen kommer med et eller andet vanvittigt terrorfrygtbaseret forslag. (Men det vil nu næppe virke, bare give samme personer anledning til at sige, at så er der jo så meget mere grund til at være paranoid...)

Eric sagde ...

Hvis vi lige glemmer alle de andre gode spørgsmål, du rejser, så ja:
Kommunekemi (og andre med dem) tager sig særdeles godt betalt for at destruere farligt affald på betryggende vis.
Det er ikke urimeligt, for det er en dyr proces, som kræver tunge investeringer - og det er netop problemet: når det er så dyrt, bliver fristelsen stor til at slippe af med affaldet på andre lyssky måder.

Leoparddrengen sagde ...

Og det gør det jo næppe billigere, at der tilsyneladende er monopol på området - og at affaldet skal sejles så langt (selvom fragtpriserne sikkert er den mindste del).

Man må da - for Verden - håbe at der kan blive opført nogle flere affaldscentre. Hvis Danmark kunne for 30 år siden - såvidt jeg husker, med det formål at kunne behandle slam fra dansk spildevand - så burde det også være muligt flere steder i dag. Skulle man tro.

(Noget andet er så, at da jeg kiggede lidt mere på Kommunekemi, kunne jeg se at de sidste år så dystre økonomiske udsigter foran sig, på grund af regeringens forslag om ændrede afgiftsregler på affald. Så man kan jo også tænke sig, at denne affaldsimportaftale handler om Kommunekemis økonomiske overlevelse.)