Leoparddrengens
Public Key

onsdag den 14. april 2010, kl. 11.08

Jøkelløb

Et af de mere voldsomme naturfænomener man kan opdrive er et jøkelløb (fra islandsk: jökulhlaup). Og det sker relativt sjældent, jeg har ikke kunnet finde nogen optagelser af noget på YouTube - måske også fordi det som oftest sker i meget ubefolkede områder.

Anyway, et jøkelløb er noget som kan ske, når en vulkan går i udbrud under en gletsjer, og smelter store dele af den nedefra - så iskappen pludselig befinder sig på et flydende underlag, og is og vand tordner i enorme mængder ned af bjergsiderne, og river alt med sig på vejen. Et jøkelløb fra Islands største gletsjer, Vatnajökull, udløste således i 1996 vandmasser, som for et par dage gjorde Island til indehaver af verdens næststørste flod, målt på flyttede vandmasser - kun overgået af Amazonas.

Meget kan tyde på, at vi snart kan vente et sådant udbrud fra Island, i rigtigtig stor grad hvis Katla går hen og vågner - hvilket statistikken taler for, med udbrud i Eyjafjallajökull. Nok ikke så stort et løb som hvis det kommer fra Vatnajökull, men ikke mindre dramatisk, da Katla ligger noget mere centralt, vestpå.

Hvis der kommer udbrud, og det resulterer i et løb, kan jeg anbefale at hoppe ind på dette webcam ved Katla, som er placeret, så man skulle kunne se når det begynder at flyde.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: