Og hvis det kan afholde nogle kvinder fra at gå ud og købe mad i byen, har jeg jo også gjort en god gerning...
Note: der er sovs til et par dage, hvis man ikke laver til mange mennesker. Vi plejede at lave ris til på anden dagen.
Tilberedningstiden er mindst 1 time. Der skal bruges:
100g Pancetta i en tyk skive; ellers bacon i strimler, som klippes i stykker
2-3 løg
1-2 fed hvidløg
2 gulerøder
evt 1 pastinak
500 g hakket okse 10-12%
kakaopulver
øl (gerne mørk, evt porter)
2 dåser hakket/flået tomat
1 lille dåse tomatkoncentrat
1 citron
½ rød chili, medium stærk
Herbes-de-Provence, salt, peber, andre krydderier efter lyst
eventuelt oksebouillion/fond
Pasta efter lyst. Jeg plejer at foretrække traditionel tør spaghetti, men pastaskruer er vist egentligt det rigtige (det fanger og opsamler sovsen).
Tilbehør:
Brød, parmesan
Lav gerne en grøn salat til efterfølgende
- Skær pancettaen i tern/mindre stykker og steg den i bunden af en rummelig gryde med oliven eller rapsolie.
- Efter et par minutter tilsættes hakkede løg og hakkede hvidløg; lad dem stege ved jævn varme ca 5 min under stadig omrøring - løgene skal ikke tage farve, men blive mere klare
- Tilsæt gulerødder og eventuelt pastinak, skåret i skiver på ca ½ cms tykkelse, eventuelt halverede hvis for store.
- Lad stege et par minutter - stadig under omrøring.
- Tilsæt en pakke med 500 g kød. Findel kødet med grydeske, og rør til stadighed rundt
- Når alt kødet har taget farve tilsættes 3/4 teske kakaopulver, og der røres så det fordeles
- Tilsæt en dl øl, og rør godt rundt. Lad den koge/sive ind 1 par minutter
- Tilsæt 2 dåser hakkede el flåede tomater, rør godt rundt i det hele.
- Tilsæt et god del herbes-de-provence, salt og peber, samt en halv fint hakket rød chili.
- Tilsæt 2/3 af en (lille) dåse tomatkoncentrat
- Tilsæt et par dl vand* + gerne noget god bouillion eller fond (okse eller vegetabilsk)
- Rør godt rundt!!
- Tilsæt saft fra et par skiver citron
- Rør rundt, og lad det simre
- Lad det simre længe, mindst en halv time, men så længe som muligt! Vedbliv at røre rundt ind imellem. Kommer der meget skum i overfladen fjernes det efterhånden med en teske.
- I passende tid inden maden skal på bordet sættes pasta over, og koges efter anvisninger på pakken.
- Et par minutter før kødsoves skal fra blusset, tilsættes saft fra et par skiver citron mere, samt evt resten af tomatkoncentraten, og der smages til med herbes-de-provence, salt og peber.
- Den færdige, afdryppede pasta + kødsovs serveres, eventuelt med flute og revet parmesan.
citronsaften er vigtig - retten føles lettere |
Ceterum censeo Facebook esse delendam.
1 kommentarer:
den der med citronen den var ny for mig! ;-)
Send en kommentar