Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 24. september 2009, kl. 00.33

Bankbonusser

Der er jo en del debat om at forbyde bankfolks bonusser fremover. Efter de senere års udskejelser og ikke mindst resultaterne af dem.

Jeg har egentligt syntes det var en lidt underlig tanke - grundlæggende fordi jeg tænkte at bankerne vel sådan set vidste hvad der var bedst for dem - hvis det virkelig kunne betale sig med de vanvittige bonusser de kan finde på at udbetale, så fred være med det.

Men efter at have set Dags Dato i aften, har jeg nok ændret lidt holdning - selvom jeg synes det er absurd at det skal være sådan.

Men Cityboy forklarede det udmærket: for wheelers & dealers'ne handlede det sådan set bare om at opnå så store bonusser fra år til år som muligt. De vidste udmærket at det de handlede var noget junk - men hvad rørte det dem, det ville nok først crashe om nogle år, og hvad så? Det værste der kunne ske var at de blev fyret, og de havde jo for længe siden tjent hvad de skulle bruge resten af livet.

Så modtagerne går efter så meget de kan, uden moral. Det er sådan set ikke overraskende.

Det der virker mere overraskende er at bankerne tilsyneladende er uden for pædagogisk rækkevidde, og ikke kan se at det er betændt miljø de skaber, og en ond cirkel ved at konkurrere på den måde; det svarer jo til at betale dem der kan pisse mest i bukserne på kortest tid mest; men det er dine bukser de pisser i.

Men problemet er tilsyneladende at det system går hele vejen op igennem hierarkiet - det kan ikke betale sig for nogen at kigge langsigtet. Hvis de bonusser så bare blev udleveret i optioner, som først kunne bruges efter 5 eller 10 år ville filosofien nok blive en anden. Selvom jeg er skeptisk.

Jeg synes det er absurd - men for mig virker det som om en form for lovgivning på området er nødvendig. Mere fornuftigt ville det muligvis være at fyre samtlige besturelser og direktioner, og derefter gøre op med kulturen. Men det går nok heller ikke.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: