Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 10. februar 2011, kl. 16.28

Den Kæmpestore Bjørn - anmeldelse

Det er et lille dansk mesterværk indenfor animationen jeg lige har været inde og se med den ældste - Den Kæmpestore Bjørn havde premiere i dag. Og som tidligere nævnt havde jeg en fornemmelse af den kunne være interessant.

Den handler om søskendeparret Jonathan og Sophie som skal på besøg hos deres bedstefar. Som bor i udkanten af Storskoven - en gammel, vild skov, hvor der såvidt vides ikke færdes mennesker. Det siges at der er bjørne - ja, altså ihvertfald én, men den skulle også være noget for sig, og stor - og ligeså gammel som skoven selv.

De to søskendes forhold er ikke uden problemer - Jonathan, den ældste, betegner Sophie som en gave man ikke vil have, men som man ikke kan bytte - og efter et skænderi forsvinder Sophie ind i Storskoven - og Jonathan må følge efter for at finde & redde hende.

Storskoven er et forunderligt sted, og filmen hører til i fantasy-genren. Men jeg vil ikke give spoilers for hvad de to oplever derinde - blot nævne at Jonathan på togturen til bedstefaren læser Moby Dick, en ikke uvæsentlig detalje.

Men historien er meget medrivende, og kan vel siges at være en fabel over kampen mellem natur og civilisation - med Bjørnen (for, jo, der er en bjørn!) som inkarnationen af skoven - den mystiske, uberørte skov.

Animationen er efter min mening generelt skideflot, men man skal vænne sig lidt til den - det er ikke standard amerikansk animation, vi er snarere ovre i noget Miyazaki-agtigt. Og det veksler mellem det sublime (især de meget detaljerede baggrunde) til at man tænker, at det ansigt kunne de da godt have gjort lidt mere ud af - og rent teknisk er der også nogle brølere indimellem.

Den Kæmpestore Bjørn er sat til Frarådes under 7. Da jeg så forfilmen følte jeg, at det ikke var noget for min yngste (på 5½) som ellers plejer at kunne tåle det meste - men da jeg så det med under 7 - og på plakaten står der for hele familien - fortrød jeg næsten, for det ville jeg tro han godt kunne være med på. Men undervejs i filmen glædede jeg mig over han ikke var med, jeg vil faktisk sige at jeg vil fraråde den under 8-9 år - man skal ihvertfald overveje det med sit kendskab til barnet.

Det er ikke på grund af filmens action - men fordi den første tredjedel af filmen nærmest minder om en gyser: med en lurende stemning af at noget uhyggeligt vil ske, effektfuldt tordenvejr og direkte chokeffekter. Så det skal man være klar over.

Filmen varer ca 1 time og et kvarter - og det syntes jeg var en ganske passende længde. Min medseer, sønnen på 11, ville på en skala fra 1-5 give den 5, og på en skala fra 1-6 også give 5. Hans største anke var animationerne (som beskrevet herover). Og jeg selv rammer vist de samme karakterer.

Så jeg kan kun anbefale, at man går ind og ser den her i vinterferien. Jeg kan frygte at ikke så mange vil gøre det - som den ældte sagde efter filmen: da du viste mig forfilmen, forstod jeg faktisk ikke helt, hvorfor du syntes den så spændende ud - og jeg kan frygte, at de anderledes tegninger vil afholde en del fra at se den.

Men bliv ikke afholdt - den er rigtigt god!

(Jeg slutter lige med en sidste reklame for filmen - et klip fra hvor Jonathan første gang møder Bjørnen.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: