Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 6. november 2010, kl. 01.21

Det tabte årti

En af de (mange) ting, som kan pisse mig fuldstændig af ved den regering vi har haft i små ti år, er den måde den vindmølleindustrien i Danmark er blevet udsultet og slagtet.

Forløbet kan sådan cirka deles op i 2 perioder - i de første 4-5 år af regeringens levetid, sagde de Åhr, hvad - fuck jer! - i 2002 og 2003 blev der sat flere vindmøller op end nogensinde før!

Det var sådan set også sandt nok - det var nemlig de sidste projekter der var sat i gang under den tidligere regering, i den forbindelse anført af Svend Auken, som blev opsat der. Efter det gik udbygningen af vindkraft fuldstændig i stå.

Og så - cirka midt i årtiet - fandt Anders Fogh ud af at der var stemmer i at snakke grønt. Og siden da har piben fået en anden lyd. Nu hedder det hele tiden: Ja, det er måske gået lidt langsomt, men til næste år kommer der et nyt udspil - og så skal I bare se løjer. Som Lykke Friis også siger i den linkede artikel.

Men det bliver aldrig til så meget andet end nogle klatparker hist og pist. Og imens flytter vindmølleproducenterne, inklusive megastjernen på feltet, Vestas, stille og roligt til udlandet. Det er simpelthen så torskedumt. Både for miljøet og økonomien.

Jeg håber i den grad en ny regering kan ændre kurs på området - lad os endelig få noget Svend Auken-ånd tilbage! (Og lad mig også opfrodre til, at oppositionen snakker noget mere om det... det tror jeg da der vil være stemmer i, især hvis man taler om, at der er arbejdspladser i det.)

Og - for at det ikke skal være brok det hele - vil jeg også komme med et forslag. Der skal snart bygges en forbindelse til Femern. Og man diskuterer i øjeblikket om det skal være en bro eller en tunnel. For de er ca lige dyre, en 40 milliarder håndører er der tale om.

Og så var det jeg fik den her skøre idé. Som muligvis er uigennemførlig rent teknisk, men kunne være totalt sej: Byg en bro, men ikke en hvilken som helst bro. Byg den med kæmpevindmøller i pylonerne. Ikke fordi det er nemt, men fordi det er svært - som JFK sagde, da han talte om månerejser. Og fordi det vil kunne være et vartegn, der slår fast - at vindmøllerne er tilbage i Danmark.

Det er sikkert ikke nogen god idé rent vindenergimæssigt - blandt andet fordi møllerne jo ikke vil kun vende sig mange grader i forhold til vinden, medmindre man bygger pylonerne/møllerne høje, at vingerne ikke kommer i forbindelse med de bærende kabler, selv når den drejer rundt. Og hvis der kommer en vindmølle i hver pylon skygger de sikkert for hinanden - så jeg forestiller mig to møller ville være bedst, i modsat side og ende. Og så vil der vil nok også være noget med krafter som trækker og gør ting ved broen, som gør det svært - men det kan ingeniører vel løse.

For det kunne da være sejt - og man har vel lov til at fabulere lidt?

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: