Leoparddrengens
Public Key

tirsdag den 24. august 2010, kl. 08.12

Professor Balthazar

Steen AA har som profilbillede på Facebook på det seneste haft en tegning af Professor Balthazar - hvilket har gjort mig helt nostalgisk.

For jeg kan huske, at jeg elskede den meget fantasifulde jugoslaviske tegnefilm om den opfindende professor, dér midt i 70'erne da den kom frem. Som tænkte - og tænkte - og tænkte - og så fik han en idé. Som udmøntede sig i et par dråber af en eliksir, med farverige effekter.

De viste den så vidt jeg husker i TV. Måske var det i programmet "Kl 4" - som blev sendt kl 16, men senere ændrede sendetidspunkt til kl 17, hvorefter det ændrede navn til "Kl 5"? Eller måske et andet program.

Da vi var blevet ældre, mener jeg også at kunne huske at vi stadig så den, i skolen. Det skyldtes, at når skolen engang i mellem syntes vi skulle have det hygeligt i klassen, fik vi lov til at se smalfilm i biologilokalet - og af tegnefilm rådede skolen over et par stykker, det var Professor Balthazar, og så Muldvarpen.

Vi var på det tidspunkt - 5. klasse og op - egentligt for gamle til at være i målgruppen, men vi var stadig meget fornøjede, da det var sjældent det skete - det der med video var kun lige akkurat begyndt at blive talt om, at der var nogen meget rige mennesker som havde.

Så - jo, han vækker nogle minder, Professoren. Jeg kunne desværre ikke finde en film på dansk på YouTube - det er lidt ærgerligt, for hvis jeg husker rigtigt er fortælleren i den danske version Poul Dissing.


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

6 kommentarer:

Steen AA sagde ...

Balthazar rules. Et dejligt produkt af oplysningstidens og industrialiseringens optimisme.

Leoparddrengen sagde ...

Ja, den var nok ikke gået idag. Så ville alle mulige miljøorganisationer ind over, og advare mod brugen af det dér...

spunky sagde ...

ahhhhh glædeligt gensyn .... jeg elskede Professor Balthazar...

alle de der miljøorganisationer, skal bare ha' en lammer...
man skal ikke politiserer al ting..
det er lidt som de gode kaptajner Skæg og Haddock ... som for nogle år siden pludselig ikke længere måtte ryge pibe ....

Leoparddrengen sagde ...

Ja, jo - nu tror jeg dog ikke jeg vil gå i krig medGreenpeace med videre, og give dem lammere, for noget jeg bare slyngede ud :)

Men en sandehed er der nok i det - der bliver ikke lavet meget helt naivistisk børnefjernsyn mere. Bare se på - de iøvrigt udmærkede - Teletubbies. Der er meget opdragelse indbygget. (Uden naturligvis at gå ind i diskussionen om Tinky Winky er bøsse eller ej...)

Anders sagde ...

bibliotek.dk skriver at det var Ove Sprogøe der lage stemme til. Jeg skal dog ikke udelukke at Poul D. også har indtalt en version. Den ville jeg i så fald gerne købe på DVD hvis det var muligt.

FILM: Zagreb Film, Thomas Co., 1978
screen play: Zlatko Grgic, Boris Kolar, Ante Zaninovic, med dansk tale af: Ove Sprogøe
13 spoler, magnetisk lyd, farve
Opstilling i folkebiblioteker: skønlitteratur
Tegnefilm

Leoparddrengen sagde ...

Jeg er ganske overbevist om at den stemme jeg kan huske er Dissings - og jeg erindrer ikke nogen med Sprogøe. Men jeg kan selvfølgelig heller ikke garantere at der ikke findes nogen med ham.

Men prøv at holde øje med Ramasjangs program, eller måske snarere DR1s i "børneperioderne", jeg er ret sikker på jeg har set nogle afsnit blive sendt der for nyligt.

Men en hurtig googling viser at det næppe er med Dissing - viser så tilgengæld også at jeg vist husker rigtigt, at Dissing var inde over.

Jeg har ingen idé om det er muligt at købe dem nogen steder.