Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 17. juli 2010, kl. 13.41

Lacrosse

Lacrosse er en af de her lidt sære amerikanske sportsgrene, som ikke rigtigt dyrkes herhjemme, men som er relativt stort i USA - især fordi de dyrker det meget på college-niveau.

Første gang jeg stiftede nok bekendtskab med sporten, til at gide sætte mig ind i hvad det er, var da jeg læste  Tom Wolfes I am Charlotte Simmons - hvor Charlottes fyr er lacrosse spiller.

Men kort fortalt kan det vidst bedst beskrives som en slags luftbårent ishockey, hvor man bruger net på stænger til at kaste og gribe bolden, og prøve at score mål med.

Det er oprindeligt en indiansk sport - hvilket er en vigtig pointe, i forhold til grunden til at jeg blev mindet om sporten nu: et hold fra the Iroqouis Confederacy (indianer-nation på grænsen mellem Canada og USA (New York) er nemlig blevet nægtet indrejse i Storbritannien, fordi de insisterede på at rejse under deres indianske pas.

Men det måtte de ikke for først de amerikanske myndigheder, siden de britiske. De var ikke sikre nok. Amerikanerne - anført af Hillary Clinton, endte dog med at give dispensation, men briterne var ikke til at hugge eller stikke i.

Hvorfor de nu ikke kan komme til at spille et VM i en sport de selv er grundlæggere af, langt tilbage i tiden.

Og hvorfor kan de så ikke bare rejse under amerikansk pas, som de godt kan få udstedt? Det er vel sådan set meget naturligt - hvis de vil vedblive med at kunne fremstå som selvstændig nation, nytter det jo ikke noget, at de ikke selv kan udstede pas, men er nødt til at bede deres naboland om hjælp.

Så det er faktisk ikke en uinteressant sag, som handler om indianer-nationernes suverænitet rækker længere end til at måtte drive casinoer. Og om det nu skal være europæiske lande, der - efter at have skældt ud på amerikanerne over hvordan de dog behandlede indianerne i "cowboydertiden" - ender med at give det sidste dødsstød til de tilbageværende nationers eksistens.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

3 kommentarer:

M sagde ...

Det er crazyt så vidt omkring du kommer i dine indlæg...nu ved man så pludselig noget om lacrosse! Og for det si'r jeg tak!

Uden Relevans sagde ...

Lacrosse er sjjjåååårw

Leoparddrengen sagde ...

@M

Glæder mig det kan bruges :)


@Morfar

Har du prøvet det? Eller dukker du bare op til VM og drikker dig i hegnet med en masse indianere, lissom dine ishockey-ture med finner? ;)