Leoparddrengens
Public Key

søndag den 16. maj 2010, kl. 19.21

Max 75 mio $ i olie-erstatning?

Det Hvide Hus ønsker nu klart svar på, om BPs løfte om erstatning til alle rækker ud over de 75 millioner $ de umiddelbart er forpligtet til. Og det er jo fornuftigt nok, ikke mindst for at finde ud af om det bare var tomme løfter - for der er jo ikke meget Stand-Up Guy over bare at love det man under alle omstændigheder skal betale.

Jeg har så lavet lidt research på de der 75 mio $ de taler om. For det lyder jo lidt vanvittigt at et olieselskab ikke skulle kunne gøres ansvarlig for mere.

Og da jeg fandt ud af, at loven var fra 1990, tænkte jeg straks: Ah, Bush, Sr - så har olie-lobbyen haft let spil! (eller let spild, om man vil.)

Men den er nu ikke så vanvittig som den lyder, den lov. Max grænsen på de 75 mio er, såvidt jeg kan læse, at betragte som objektivt ansvar. Det vil sige, olieselskabet (eller operatøren) er forpligtiget til at betale op til den grænse, ligegyldigt om de har egen skyld eller ej. Men grænsen bortfalder, hvis der kan påvises forsømmelig adfærd, eller lignende - og det er der vist ingen tvivl om der kan i dette tilfælde.

Så spørgsmålet handler egentligt mest om hvor stort et juridisk slagsmål der kan komme efterfølgende, og hvem af de implicerede der kommer til at betale. Men det har selvfølgelig også stor betydning for de involverede parter, for hvis de skal vente 25 år på at retten har afgjort hvem der skal betale deres erstatning - derfor er det klart at en hurtig udmelding fra BP vil sikre manges nattesøvn.

I følge Politiken har BP-boss Tony Hayward overfor The Guardian forsøgt at bagatellisere udslippet. Det er jo nok heller ikke medvirkende til at forbedre forholdet mellem Det Hvide Hus og BP, som er kølnet betragteligt, efter at det ellers i starten virkede ganske forsonligt.

Iøvrigt, skulle et udslip vise sig at være totalt uforsætligt, så de 75 mio $ maksimum træder i kraft, så er der i samme lov oprettet en fond, The Oil Spill Liability Trust Fund (OSLTF), som dækker skader derover, op til 2,7 mia $ - de penge er blandt andet kommet ved at der er indbetalt et beløb per solgt tønde olie.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: