Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 30. januar 2010, kl. 17.49

Derfor uddøde dinosaurerne


Ja, det er jo nok en noget bastant overskrift, da jeg jo sådan set ikke ved det.

Men indimellem, i søvnløse perioder, får jeg ved nattetid en eller anden sær tanke, som jeg forfølger til en teori. Også selvom det ikke er noget jeg har mere indsigt i end en velinformeret lægmand. Således også palæontologi og biologi, og min teori om dinosaurernes uddøen. Så tag den med et meget stort gran salt.

Egentlig kom tanken til mig for nogle år siden. Jeg kan huske jeg dengang havde lyst til at skrive den et eller andet sted, men dengang skrev jeg ikke rigtig noget. Så der skete ikke mere. Men så dukkede den pludselig op igen for et par timer siden, og nu bestemte jeg mig altså for at skrive den her, da jeg jo skriver her nu. Også selvom den ikke rigtig passer til noget her på bloggen - men det har ikke begrænset mig før, så hvorfor nu.

Okay, altså det er jo efterhånden almindeligt kendt at dinosaurerne sådan set slet ikke uddøde - de lever i bedste velgående i dag, som fugle. Der er endda skrevet krimier om det. Så spørgsmålet er velsagtens snarere: hvad skete der med de store (og små) landlevende dinosauer?

Den mest udbredte teori - eller ihvertfald den jeg oftest har hørt citeret - har handlet om klimaforandringer som følge af et stort meteornedslag (muligvis ved Yucatan-halvøen). Men den lyder ikke sandsynlig på mig - det kan have gjort livet svært, men at slå samtlige arter ihjel, lige bortset fra de flyvende ur-fugle. (Og her betyder ur-fugl altså en oprindelig fugl, ikke en urfugl. Rigtigt irriterende der er noget der hedder en urfugl.)

Nej, for mig lyder det meget mere sandsynligt at dinoerne uddøde fordi de blev udkonkurreret. Af hvem? Netop af den førnævnte urfugl. Denne fugl har kunnet leve på steder der har været utilgængelige for dens landbaserede fætre, faktisk har det eneste andet flyvende været insekter.

Alt imens har den kunnet mæske sig i dinosauer. Nej, næppe i levende dinosauer - men i deres æg. Med sit næb - vi må gå ud fra den har haft et næb, da det jo er karakteristisk for alle fugle i dag - har den været som skabt til at hakke hul i de lædrede æg, og spise indmaden. Og den har kunnet invadere dinosauernes reder lynhurtigt på en måde de ikke har været vant til eller forberedt på.

Og den har med masser af føde, og evnen til at flyve, kunne sprede sig lynhurtigt over hele verden. Og har været så effektiv - og dinoerne så ineffektive - at der snart ikke var flere dinoer tilbage. Det er nok ikke sket på ganske få år, som meteorteorien siger, men kunne være sket indenfor 100.000 år, måske. Hvilket også er ret kort tid i geologisk målestok.

Det behøver jo ikke være sådan, at fuglene har ædt samtlige dinosaur æg, men for de overlevende er fødekæder blevet ødelagt, territorier er blevet for store til at finde sammen.

Tilsidst har de eneste æglæggere der var tilbage været skildpadder og krokodiller, og andre som enten begraver deres æg, eller fysisk ligger ovenpå dem. Og så selvfølgelig fuglene selv, som - da dinoerne begynder at blive få, og maden derfor mindre - vil være begyndt at gå efter hinandens æg, og siden har måtte skifte til mere alsidig kost.

Og så har pattedyrene naturligvis overlevet. Ved at føde levende unger har de i første omgang overlevet fuglenes hærgen, og musene har i takt med at dinoerne blev færre fået meget bedre betingelser for at leve og udvikle sig.

Og er endt op med at blive de mennesker og leoparder vi kender i dag.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: