Leoparddrengens
Public Key

søndag den 24. januar 2010, kl. 15.51

OverspringshandlingerJeg har en del tid undret mig over dette ord - "overspringshandling". For som jeg lærte det at kende var det en term brugt indenfor dyrepsykologien (Konrad Lorenz), hvor dyr pludselig gjorde underlige ting, som der ikke kunne gives nogen fornuftig forklaring på - man mente at der var tale om modsatrettede instinkter, som forvirrede dyret.

Men idag - ihvertfald i blogverdenen - bruges det meget, meget ofte, men om mennesker. Og det bruges på en måde, som jeg godt kan se kan regnes for relateret, men altså alligevel ret forskellig: når man gør ting, for at undgå at lave det man egentlig burde.

Det har jeg så filosoferet lidt over i dag (mens ungerne har holdt computeren kapret) - om det var mig der var huskede ordene helt forkert, eller hvad. Men så kom jeg lige til at slå ordet op på wikipedia - og jeg kan se jeg ikke husker helt forkert.

Det som er lidt pudsigt for mig, er bare det pludselige skifte i ordets betydning - for før jeg begyndte at blive aktiv i (den danske) blogverden for ca 1 års tid siden, kendte jeg kun den originale betydning.

Og det her indlæg? Tja, jeg ved ikke om der var nogen mening med det. Det var såmænd nok bare en overspringshandling. I en eller anden betydning.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Se det var så nyt infor for mit vedkommende, jeg kender kun til overspringshandling som den gængse i blogverdenen, og det inden jeg bevægede mig ind i/opdagede blogverdenen jeg kendte til udtrykket sådant...


noget der s har fået mmig til undres og være skeptisk er begrebet "at gøre nogen en bjørnetjeneste" som jeg kender det, er det i misforstået godhed gøre noget godt for nogen, som på kort eller længere sigt ikke er så godt for dem... en jeg kan forstå at den betydning har fået følge af en mere "bamset" tjeneste og at det betyder gøre noget godt, med et godt resultat.
Hvilket jeg kun kan få til hænge sammen med at der må være en hel del dybt misforståede voksne som er vokset op med at høre at de har fået bjørnetjenester af deres forældre og aldrig er blevet informeret om og oplevet deres reelle negative side/virkning....


LilleQ

Leoparddrengen sagde ...

Den med bjørnetjenesten er jo blevet behandlet i Sprogrygterne.

Jeg kan så sige, at vi siden udgivelsen af det nummer af Sprogrygterne, har modtaget forslag om at Bjørnetjeneste (i den positive - altså nye - form) ændres til en Ørnetjeneste. Forslaget vil blive behandlet nærmere i fremtidig udgave af Sprogrygterne.