Leoparddrengens
Public Key

tirsdag den 30. august 2011, kl. 15.02

Valgets store spørgsmål

For mig ihvertfald - vist ikke så mange andre er... nej, jeg gemmer det lige.

Jeg har altid - bortset fra de første år med stemmeret, hvor jeg stemte blankt - stemt på Enhedslisten. Ikke fordi jeg som sådan var forelsket i deres politik, men fordi de for mig at se udgjorde en vigtig vagthund for demokratiet på Folketingets venstrefløj. Lidt på samme måde som Fremskridtspartiets Kirsten Jacobsen i sin tid var, fra højrefløjen.

Og jeg vil til enhver tid mene, at det vil være rigtigt slemt hvis Enhedslisten ikke er at finde på tinget, også - især - hvis der kommer en rød regering.

Men ved dette valg er jeg for første gang kommet i tvivl, jeg overvejer kraftigt at stemme på de Radikale. Og det er ikke fordi Enhedslisten har gjort det dårligt, tværtimod. Der er forskellige grunde - blandt andet at jeg ikke er specielt hooked på efterlønnen (ihvertfald som den ser ud i dag); og fordi jeg også synes det er meget vigtigt at Radikale får indflydelse på regeringen. Som det ser ud virker det heller ikke legefrem som om Enhedslisten står i fare for at komme under nogen spærregrænse.

Så valget står mellem Enhedslisten og Radikale, som jeg deler menneskesyn med.

Men der er det så, jeg kommer til det som for mig er valgets store spørgsmål: Synet på prostitution, eller måske snarere prostituerede. Venstrefløjens tørklæder.

Hvad begge partier angår er jeg i tvivl om de kunne finde på at arbejde for et sexkøbsforbud. Det eneste jeg ved er, at der ihvertfald blandt Radikale er nogen som er imod et sådant forbud (Linda Kristiansen) - men jeg  også at hun ikke taler på vegne af partiet på området.

Jeg ved bare, at jeg ikke kan stemme for et parti som går ind for sexkøbsforbud!

Hvorfor er det så vigtigt for mig? Jer er ikke prostitueret, er heller ikke kunde hos dem, ogregner heller ikke med på noget tidspunkt at blive nogle af delene. Og der er heller ikke - mig bekendt - nogen i min omgangskreds som er det ene eller det andet. Så hvorfor?

Well, det handler igen om menneskesyn. Om man vil holde op med at lytte til prostituerede, fordi man har et fastlåst moralbillede, som man vil presse nedover andre. En rygmarvsreaktion om at prostitution er ulækkert, nedgørende og ufrivilligt.

Ja, selvfølgeligt er der mennesker som er prostituerede på grund af sociale, eller andre problemer. Og selvfølgeligt skal de hjælpes, i det omfang de vil og det er muligt.

Og, ja, selvfølgeligt er menneskehandel forkert - om det så drejer sig om sexslaver eller andre former for slaveri - og bør straffes meget hårdt. (Omend sandheden som regel er en del mere grumset end ordet "menneskehandel" lægger op til.)

Det ændrer ikke på, at der findes en gruppe af prostituerede, som selv har valgt deres arbejde og ønsker at blive ved med at udføre det. Og hvis største problem er stigmatiseringen fra samfundet, og at de ikke kan få lov til at arbejde på samme vilkår som andre i befolkningen.

Hvor stor den gruppe er i forhold til de som er prostituerede "imod deres vilje" (det kan udlægges på mange måder, og bliver det), er for mig ikke relevant. Hovedsagen er at de er der - og ikke bliver taget alvorligt af store del af venstrefløjen, de umyndiggøres. På samme måde som muslimske kvinder i diverse klædningsdragter bliver umyndiggjort i højrefløjens retorik.

Og at sige at et sexkøbsforbud er ok, fordi det jo ikke er at gå efter de prostituerede, er røv og nøgler. For det første er det klart at det rammer de prostituerede, hvis man jager deres kunder. For det andet er det mere stigmatiserende for de prostituerede, fordi de automatisk bliver bragt i en offerrolle. Som de ikke selv har bedt om.

Hvis man endelig vil til at regulere på området, synes jeg man lave forskellige fornuftige tiltag:

For det første moderere rufferi paragraffen, så det kan være muligt for prostituerede at have en arbejdsgiver, og kontraktmæssige forhold. Og således at Arbejdstilsynet kan få en rolle, og de prostituerede kan komme i fagforening.

For det andet kunne man overveje en smiley ordning, hvor ting som hygiejne og opholdspapirer bliver checket, af et dertil oprettet tilsyn. Det kan der faktisk argumenteres fornuftigt for.

Det er ikke fordi jeg tror de tiltag vil trylle noget som helst problem væk (og jeg ved ikke hvilke sanktioner der skal være - først og fremmest kan det fortælle kunderne om de behøver have dårlig samvittighed), men de indeholder en del mere fornuft end et moralsk-baseret forbud, som bestemt heller ikke tryller noget væk. Og det vil vise en del mere respekt for sexarbejderne, at de bliver indspundet i lige så meget bureaukrati som resten af samfundet.

Så for mig bliver lakmusprøven for partierne i de næste par uger, om de med god samvittighed kan sige: Vi lytter - også til prostituerede. (Jeg håber de Radikale tillader jeg brugte lidt albuerum i forhold til deres slogan.)

Og hvis nogen går ind for sexkøbsforbud, vil jeg meget gerne vide, om de også går ind for at forbyde porno, så. Og hvis de ikke gør det, vil jeg meget gerne have forklaret hvorfor ikke - og hvordan det hænger sammen.

Eventuelt kan man for det sidste spørgsmål læse om hvad jeg mener om madprogrammer i TV. Faktisk vil jeg også anbefale at læse mine andre kokkeindlæg: Stakkels kokke og På job med en kok.

Og så vil jeg også anbefale at læse på sitet offentligtfruentimmer.dk, hvor man kan høre hvad (nogle af!) sexarbejderne selv mener.

Opdatering: Efter at have sendt en mail til Radikale og Enhedslisten, fik jeg dette svar omkring deres syn på sexkøb:


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

7 kommentarer:

Jacob Packert sagde ...

Hej Leoparddreng,

du har ret (også i det du skriver på twitter efterfølgende), i at vi er lidt delte på det område i Radikale Venstre. Der er mange der deler dit synspunkt, ligesom der er mange, der støtter et forbud. Nu er det jo atypisk for et parti at fremhæve intern uenighed, jeg vil nok hellere kalde det at der er højt til loftet. Jeg kan se at du bor på Frederiksberg, og derfor kan du ikke stemme på Linda Kristiansen. Du kan til gengæld stemme på Manu Sareen, som i foråret var stedfortræder for Lone Dybkjær (som normalt er ordfører på prostitutionsområdet). Manu skrev et indlæg om prostitution, og det kan du læse her: http://manu.dk/prostitution/
Jeg ved ikke, om det er 100% svar på dine spørgsmål. Men jeg vil opfordre dig til evt. at kontakte Manu og spørge mere uddybende. Og hvis du vil i kontakt med flere af vores kandidater i København, kan du finde deres oplysninger her: http://valg.radikale.dk/kandidater/?storkreds=4

Endelig vil jeg henlede opmærksomheden på Radikal Ungdom, som ganske vist ikke er opstillet som selvstændigt parti, men som er en anelse mere progressive end sit moderparti på visse områder. Se dette program, som Radikal Ungdom vedtog på landsmødet i 2009: https://www.radikalungdom.dk/flx/politik/politik/social_og_sundhed/prostitution_2009/?SetFocus=true
Så vidt jeg husker, var en af penneførerne på det program Ditte Søndergaard, som senere er blevet opstillet i Københavns Storkreds, og som du også (som frederiksbergenser) kan stemme på til folketingsvalget.

Jeg ved godt at ovenstående ikke er det perfekte eller det typiske svar, men jeg håber at det kan bringe dig lidt videre i jagten på radikale, som deler din holdning på området.

Bedste hilsner,

Jacob Packert

Leoparddrengen sagde ...

Super, mange tak Jacob.

Jeg kigger videre på de links du har givet. Har allerede læst Manus indlæg - og kan se at jeg er uenig med ham i grundsubstansen, men at han har en pragmatisk/realistisk tilgang, hvorfor sexkøbsforbud ikke kommer på tale. Godt at gøre.

Men - måske du kan svare på det. Når nu I har højt til loftet på området, kan du så sige om det er noget hvor medlemmerne vil blive stillet frit ved en eventuel afstemning - eller vil der forventes partidisciplin efter bestemt linie? Det ses jo ofte at medlemmer stilles frit ved spørgsmål af etisk karakter (især vel hvis der er udpræget uenighed).

Selvfølgeligt helt fair hvis du ikke kender svaret.

(Iøvrigt - jeg lavede en guide her til at lave klikbare links i kommentarer på Blogger. :) )

Men igen, tak!

Leoparddrengen sagde ...

Nå - og det link til klibare links gik så til Manus indlæg. Smart... Det rigtige er her :).

Jacob Packert sagde ...

Hej igen,

sorry jeg var for doven til at kaste HTML ind i indlægget. Håber det går. Der er lidt travlt på arbejdet for tiden :)

Jeg må blankt indrømme at jeg ikke ved, om vi vil fritstille gruppen eller ej ved prostitutionsspørgsmål. Jeg er rimelig overbevist om det. Men det er jo politik, og det er ikke altid, det er til at forudsige. Det spørgsmål er nogle af mine kollegaer bedre til at svare på; jeg kan fx ikke huske hvornår forbud af sexkøb sidst har været behandlet i Folketinget og hvorvidt den radikale gruppe på daværende tidspunkt har været fritstillet.

Jeg ved at Niels Helveg er rekordholder for at være det folketingsmedlem, der oftest har stemt imod partilinjen, i hele Folketinget, altså blandt alle partierne. Vi er også meget observante på Grundlovens principper, som sikrer at folketingsmedlemmerne er bundet alene af deres overbevisning (og altså ikke af partiernes dikteren).

Med det vil jeg alligevel opfordre dig til at sende en mail til radikale@radikale.dk, så er jeg sikker på at du får en mere officiel besvarelse af dit spørgsmål. Men der kan som sagt gå lidt tid, før den besvares.

Har fundet den her artikel frem, som bekræfter, hvad jeg skrev om Ditte Søndergaard: Politiken: Unge radikale vil legalisere prostitution".

Bedste hilsner,

Jacob Packert

Leoparddrengen sagde ...

Tak igen.

Og jo, kan også godt huske artiklen fra dengang. Og det er jo fint for RU. Men hæftede mig også ved at "de voksne" end ikke ville diskutere det, og Camilla Hersom kaldte det en vederstyggelighed.

Linda Kristiansen sagde ...

Super skrevet - og du rammer jo lige hovedet på sømmet med sloganet, for det er jo netop det det handler om - men det ved du jo at jeg mener ;-)

Vedr. partidiciplin, så kan jeg ikke forestille mig at vi ikke i et sådan spørgsmål står helt frit til at stemme som vi vil - og vi har jo desuden Grundloven som sikrer os denne ret, som Jacob også er inde på.

Jeg har skrevet til de radikale kandidater og spurgt om deres holdning til
1. sexkøbsforbud
2. rettigheder
Der er desværre ikke så mange der har svaret (alle er sikkert ude på gader og stræder), men på tirsdag (sent) lægger jeg de svar jeg har fået på min hjemmeside.

Tak for en rigtig god blog :-)
Linda Kristiansen

Leoparddrengen sagde ...

Selv tak, Linda.

Jeg har også mailet til Enhedslisten og Radikale, og muligvis prøver jeg selv at kontakte nogle Københavnske kandidater, som jeg iøvrigt kunne finde på at stemme på. Kan være interessant hvad de svarer.

Men smæk lige link her, hvis du lægger noget op, ikk? :)

Hvad angår at stemme frit kan det jo være meget forskelligt fra parti til parti. Og selvfølgelig har man som MF sin ret (og oversete pligt) ifølge grundloven til at stemme efter samvittighed, men der kan jo komme ting i vejen, som ordførerskaber mv, og så er det jo ikke sikkert det er noget man brænder så meget for.

Ha' et godt valg!