Leoparddrengens
Public Key

fredag den 10. december 2010, kl. 00.39

Blodprocent - hvad er det?

Jeg må sige, at jeg synes dagens spørgsmål i bloddonor-quiz-kalenderen var ret tricky. Og jeg måtte svare udfra udelukkelsesmetode. Spørgsmålet i dag går på: Hvad betyder "blodprocent". Med svarmulighederne, at det er % jern, % hvide blodlegemer, eller % blodplader.

Hvad mon Iron Mans blodprocent er?
Og de svarmuligheder undrede mig - for såvidt jeg ved, handler blodprocenten om de røde blodlegemer - om hvor mange der er af dem i forhold til blodet som helhed. Og ganske vist er det de røde blodlegemer som indeholder jern, som transporterer ilten... men det var jo ikke præcist svaret på spørgsmålet.

Imidlertid var jeg ganske sikker på, at det ikke var hverken de hvide blodlegemer eller blodpladerne. (Som henholdsvis bekæmper infektioner, og sørger for at lukke for skader (sår - koagulering).

Så jeg svarede % Jern, og det var da også rigtigt. Men jeg synes det er lidt af et trick spørgsmål, for blodprocenten / hæmoglobinværdien handler faktisk om antallet af røde blodlegemer, har jeg siden checket. Og jo, de indeholder jern, så på sin vis viser det også hvor meget jern der er i blodet - men ikke som en procentdel jern.

Såvidt jeg kan se, har jeg dog taget lidt fejl. Jeg troede blodprocenten var lig hæmatokritværdien, som er volumen af røde blodceller i forhold til det totale blodvolumen. Men det er altså hæmoglobinværdien - som handler om mængden af hæmoglobin i blodet. Og hæmoglobin er de molekyler, som indeholder jernet, som transporterer ilten. Så hæmoglobinen er egentlig del af hæmatokriten, og de følges ret meget ad. Men nu skulle det ihvertfald være på plads. (Men % Jern er det altså stadig ikke.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

1 kommentarer:

Peter sagde ...

Ja, du er ved at have fat i det - læs evt. mere om blodprocenten her http://www.sundhedslex.dk/lav-blodprocent.htm