Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 22. april 2010, kl. 22.23

Det Britiske Valgsystem

Hvis Nick Clegg og Liberal Democrats kan få held til at få reel indflydelse efter det kommende britiske parlamentsvalg, skal det være ham vel undt.

Jeg er godt nok ikke meget inde i britisk politik, men et friskt pust er der ingen tvivl om de har brug for. Men først og fremmest har de brug for at få moderniseret deres håbløse og forældede valgsystem. Hvilket (af gode grunde) er en mærkesag for Liberal Democrats - og sikkert også vil blive for taberen af valget (Labour?), som hvis det ikke moderniseres risikerer en ørkenvandring med lang tid uden for indflydelse.

Det er jo sådan, at briterne opererer med enkeltmandskredse. Det vil sige, at landet er delt op i et antal kredse (vist ca 650) - i hver kreds stemmes der mellem de opstillede kandidater, og vinderen bliver sendt til Underhuset.

Enkelt og intuitivt - det er det jo nok. Men fornuftigt er det ikke, ihvertfald ikke i en moderne tid, med partier og nationalt dækkende valgkampe.

Problemet er, at de som ikke har stemt på den vindende kandidat - deres stemme går til spilde. Og det er fair nok når man ser på den enkelte kreds, men på landsplan betyder det, at to partier kan ligge meget tæt, men det ene parti har måske lige et par procent mere end det andet - og vinder så alle kredsene.

Eller for at give et urealistisk, ekstremt eksempel: Hvis for eksempel de konservative ved det kommende valg får 34% af stemmerne i hver kreds, og Labour og Liberal Democrats hver får 33% - så vinder de konservative 100% af pladserne i Underhuset, på trods af at 66% af vælgerne stemte på andre partier.

Nu er der jo egnsforskelle, så i visse kredse vinder nogle af taber partierne som regel, på trods af landsgennemsnittet - men det engelske system giver ihvertfald en uforholdsmæssig stor del af pladserne til vinderen.

Og et tredje parti har generelt ikke en chance - det er så det, der dennegang er spænding om alligevel skal ske (eller om Labour nu går hen og bliver "det tredje parti").

I Danmark (og de fleste andre lande i Europa) har vi jo et noget mere nuanceret system, hvor der for det første vælges flere kandidater i hver kreds, og der så også er nogle opsamlende storkredse, hvor de partier som er underrepræsenteret fra lokalkredsende kan hente nogle "trøste-mandater", for at få antallet af mandater til at svare nogenlunde til stemmeafgivningen.

Det er et noget mere kompliceret system, men det giver altså også et mere retvisende billede af stemmeafgivelsen, regionalt og på landsplan.

Og det ville altså være udmærket hvis briterne også kunne tage et sådant skridt ind i en moderne verden. Selvom de helst vil leve i fortiden.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: