Leoparddrengens
Public Key

onsdag den 16. marts 2011, kl. 08.23

INES (-skalaen)

Frankrig og Japan er i øjeblikket lidt uenige om kliassifikation af Japans atomare-problemer. Frankrig mener det er en INES 6, hvor Japan foreløbig sætter dem til en INES 4. Men muligvis er de ikke så uenige - det japanske estimat er helt tilbage fra 12. marts, og der er jo løbet en del kølevand under broen siden.

Men jeg besluttede mig for at finde ud af hvad det her INES egentligt er for noget. Det står for International Nuclear Event Scale - så at tale om INES-skalaen, som danske medier gør, er sådan set noget vrøvl, så bør man tale om INE-skalaen.

Skalaen er - i lighed med Richter-skalaen - baseret på logaritme-10. Forstået på den måde at for hvert tal på skalaen regnes omfanget som 10 gange større end en hændelse 1 punkt under. Men i modsætning til for eksempel Richter-skalaen er INES-tallet baseret på et skøn, og ikke objektive målinger (og kan vel for det meste først fastsættes efter hændelsen er afsluttet).

Skalaen går fra "under 0" og så fra 0 til 7:
7: Stor Ulykke / Major Disaster (eneste eksempel - indtil videre - er Tjernobyl)
6: Alvorlig Ulykke / Serious Accident
5: Ulykke med Vidtrækkende Konsekvenser / Accident with Wider Consequences (Tre-Mile Øen)
4: Ulykke med Lokale Konsekvenser / Accident with Local Consequences
3: Alvorlig Hændelse / Serious Incident
2: Hændelse / Incident
1: Anomali / Anomaly (kan ikke finde bedre ord på dansk...)
0: Afvigelse / Deviation
<0: Uden for skalaen / Out of Scale
Hvad der mest af alt overraskede mig, da jeg kiggede på skalaerne, er alle de uheld og ulykker jeg aldrig havde hørt om. For eksempel 6'eren Kyshtym-katastrofen ved Mayakværket i Sovjet, 1957.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: