Leoparddrengens
Public Key

fredag den 18. marts 2011, kl. 13.08

Rollespillespil-spil

Da jeg skrev om International Nuclear Event Scale - INES - som nærmest bliver til en tautologisk pleonasme når man omtaler den INES-skalaen som de fleste gør - fordi forkortelsen allerede indeholder ordet scale - kunne jeg ikke lade være at tænke på en lignende pleonastisk tautologi vi gjorde os skyldige i i mine unge dage.

Dengang var der nemlig ikke noget fast begreb på dansk for rollespil - eller rettere, det var der, men det var noget som foregik på teatret. Det vi gjorde omtalte vi som regel med den engelske betegnelse role playing games, eller oftere blot med den engelske forkortelse, RPG.

Og den gik jo så ind i vores sprog - og når vi skulle karakterisere den slags spil i forhold til andre spiltyper, for eksempel brætspil, kom de så til at hedde RPG-spil. Som når man oversatte det, blev til rollespillespil-spil. Det morede vi os en del over, da det gik op for os.

(Rollespil som begreb kom som jeg husker det først ind i sproget, da Live Roleplaying blev populært - altså de her tumper der render rundt ude i skoven i brynjer og med bue og pil - de blev hurtigt kendt som værende rollespil. Og så har det hængt ved på det hele siden.

Og ja, jeg kaldte dem tumper, for sådan så vi rigtige RPG'ere på demi starten - vi var ganske sure på dem, fordi de i TV Avisen fik fremstillet det som om at de var den eneste type rollespil, og i øvrigt fik os alle til at fremstå som lettere sindssyge.

Det var så også ganske fordrejet journalistik viste det sig, da jeg snakkede med dem - i øvrigt var det udført af MF for de Radikale, Jørgen Poulsen.

Men lad nu det ligge. Det er jeg sandelig kommet mig over. Alt andet ville jo være latterligt, her næsten 30 år efter.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: