På Information.dk kan man i dag finde en artikel, om tallene for de radioaktive udslip fra Fukushima som godt kan give anledning til bekymring.
Det drejer som om Nature, som offentliggør beregninger fra Østrigs Meterologiske Institut ZMAG. Beregninger som baserer sig på de målinger, som har vist forøget forekomst af radioaktive stoffer rundt om i verden (der regnes her med tal fra Claifornien, Alaska og Rusland - men siden har man jo også fundet partikler i for eksempel Island og Sverige).
Ikke at disse tal i sig selv giver grund til panik, hvor de er målt - det skal understreges. Men hvis man regner bagud, og regner på hvor meget radioaktivitet der sandsynligvis er lukket ud fra Fukushima, giver det nogle skræmmende resultater, ihvertfald hvad angår isotoperne Jod-131 og Cæsium-137.
På de første 4 dage efter udslippet, viser målingerne i følge beregningerne, at der for Jod-131s vedkommende er sluppet 20% ud, i forhold til det samlede Tjernobyl-udslip. Og for Cæsium-137s vedkommende er udslippet efter 4 dage på 50% af det samlede Tjernobyl udslip.
Det er ret skræmmende tal - ikke mindst set i lyset af, at de japanske myndigheder til at starte med slet ikke mente at der skete noget udslip. De første 4 dage... i morgen er det 14 dage siden jordskælvet og tsunamien ramte - og det er jo ikke fordi man har en fornemmelse af at der er sket en markant forbedring i forhold til begyndelsen, snarere tværtimod.
Med andre ord, kan det langtfra afvises at man allerede nu står med et udslip der for Cæsium-137s vedkommende langt overstiger Tjernobyl, og hvad angår jod-131 er ved at matche.
Ikke rart - selv ikke hvis det meste er havnet i Stillehavet. Det vil ihvertfald nok gøre at man bør overveje en ekstra gang, om man nu har lyst til den sushi. Især tun, da det sandsynligvis vil ophobe sig øverst i fødekæden. Hvor tun er sidste stop - inden mennesket.
Ceterum censeo Facebook esse delendam.
Mit opgør med internettet
4 dage siden
0 kommentarer:
Send en kommentar